Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma helpt u met schilderwerk voor zowel binnen als buiten, maar ook voor een nieuw kleurtje op de wand bent u bij Royce aan het juiste adres.
Van Campen & Dijkstra

Van Campen & Dijkstra

Stap over naar RegioBank met onze gratis overstapservice. Loop binnen op Voorstraat 94 of bel 0517-212140 voor een afspraak.
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Expert Harlingen

Expert Harlingen

Wil je meer weten over het duurzaam verwarmen van je huis met infrarood? Kom langs!
Grijmans

Grijmans

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Harlinger UITagenda

Harlinger UITagenda

De Harlinger UITagenda is de centrale agenda van alle evenementen en activiteiten in en rondom Harlingen.
Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen is hét platform voor alle bedrijven in en rondom Harlingen. Onderneem het in Harlingen, Welkom aan Zee!
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.

Nieuwe inzichten bij Symposium REDDEVLOOT

25-03-2023

HARLINGEN - Een volle zaal vorige week, bij het symposium dat de Stichting REDDEVLOOT in samenwerking met de vereniging van bruinevlootschippers VBZH organiseerde.

Nieuwe inzichten bij Symposium REDDEVLOOT
Van links naar rechts: Paul Scheffer, Edwin Broekhof, Rob van Hilten, Floriaan de Zwart. Foto’s: Gijs van Hesteren.

Tekst Gijs van Hesteren

 

Als voorzitter van de VBZH was ik erbij. En omdat ik er nu toch was kreeg ik de opdracht mee om verslag uit te brengen, al valt het voor een ex-zeilschipper als ik niet mee om objectief te blijven. Onderwerpen voor dit symposium “Ondernemerschap en de bruine vloot” waren marketing en financieel management. Bij de deelnemers leverde dat nieuwe inzichten op.

 

Bijvoorbeeld dat meer dan de helft van de aanwezigen van plan was binnen de tien jaar met het bedrijf te stoppen. Een van de schippers, een jonge vijftiger, stelde dat hij “niet de rest van zijn leven in dit vak wilde blijven werken”. Maar de oudere groep, die van de pioniers die in de jaren tachtig het traditionele zeilen breed uitrolden, bereikt de pensioengerechtigde leeftijd. Dit doet vermoeden dat er binnen afzienbare tijd meer schepen dan gewoonlijk op de markt komen. Heeft dat gevolgen voor de waarde ervan? En wie koopt al die schepen?

 

Bieractie

Rob van Hilten leidde de bijeenkomst, in overleg met stichtingsvoorzitter Paul Scheffer. Rob kennen we als auteur van het invloedrijke rapport ‘De investeringsagenda van de zeilende beroepsvaart en hoe deze te financieren’. Hij schreef dat voor adviesbureau BMC, in opdracht van de provincies Overijssel, Friesland, Flevoland en Utrecht. Sprekers waren marketingdeskundige Floriaan Zwart van VVV Waterland van Friesland en startupbegeleider Edwin Broekhof (Vizier Friesland).

 

REDDEVLOOT ontstond tijdens de coronacrisis. Ondersteuning van noodlijdende charterschippers was het hoofddoel van de stichting. Behalve met sponsorbijdragen uit het bedrijfsleven werd de kas gevuld door van de ‘bieractie’ van de buitendijkse brouwerij Het Brouwdok. De toeristische markt was in coronatijd volledig stilgevallen. Dankzij steunmaatregelen van de overheid wisten de meeste schippers zich te redden. De middelen van het REDDEVLOOT-fonds bleken minder hard nodig. Een deel ervan werd nu aangewend voor dit symposium.

 

Een schip is een dure machine

Floriaan Zwart had een paar appeltjes te schillen over het ‘product’ dat de vloot probeert te verkopen. Begrijpen we wat de klant wil? “We maken de Waddenzee beleefbaar”. En: “Duitsers zien zeilen als iets romantisch, Nederlanders zien het als iets nats”. Hij wees erop dat de eilander VVV’s best meer zouden willen doen met vloot, en dat er bij provincies dikke subsidiepotten liggen te wachten. “Maar ontsluit die dan wél samen.”

 

“Een schip is eigenlijk een heel dure machine”, zei een schipper. Bekijken we ons schip misschien teveel als doel en niet als middel? Zien je klanten dat ook zo? Misschien willen zij vooral iets beleven? Kan best zijn dat je alleen maar zoveel mogelijk wilt zeilen, maar in hoeverre ben je dan een ondernemer? Buiten we alle mogelijkheden van deze dure machine wel voldoende uit? Een andere opmerking uit de zaal: “Als we niks met prijzen doen zijn we straks de lul. F**k de regels, doe met z’n allen de prijzen omhoog”.

 

Tja, de prijzen. Gemiddeld zijn die al decennia te laag. Zeker als je in aanmerking neemt wat voor een geweldig ‘product’ de klanten daarvoor krijgen. Structurele verbetering van deze situatie blijkt helaas moeilijk. En corona was niet de enige bedreiging voor de vloot. De richting waarin de markt zich ontwikkelt is niet eenduidig, we zitten met veiligheidsissues en het lukt een aanzienlijk deel van de vloot nog altijd niet om tot betere rendementen te komen.

 

Technocraten kiezen voor technologische oplossingen

Maar goed, elke crisis is een uitdaging. En financieel management is er één van. Dat management zal er niet gemakkelijker op worden nu er vanuit de EU nieuwe maatregelen op komst zijn, bijvoorbeeld voor vuilwaterafgifte en ook voor de voortstuwing. 

 

“Wij gebruiken die dieselmotor gemiddeld maar een half uurtje per dag, dus met de uitstoot zal het zo’n vaart niet lopen”, veronderstelde een schipper. Helaas, die vlieger gaat niet op. Vorige week sprak ik met Paul van Ommen, directeur van brancheorganisatie BBZ. Hij was net teruggekomen uit Straatsburg, waar hij met de technocraten van de EU had onderhandeld. “Zij denken niet in werkprocessen, maar in technologische oplossingen”, zei hij. Dus die motor met lage uitstoot moet er komen. Je praat dan over investeringen van een ton, anderhalve ton. “Dan kan ik wel stoppen”, verzuchtte één van de deelnemers aan de bijeenkomst.

 

“Niet meteen opgeven”, zei Rob van Hilten. “Als een rak niet bezeild is ga je kruisen. Maar dan moeten we als branche wel heel hard werken aan alert ondernemerschap en meer samenwerking.”

 

Het goede nieuws: vanaf het voorjaar 2022 zag de wereld er al snel beter uit. Inmiddels maakt de branche zich op voor een tweede seizoen met volle zeilen. Met een kanttekening: er moet hard gewerkt worden aan het veiligheidsimago.

 

De BBZ organiseert komende winter een opleiding voor ondernemers, met drie modules: financieel management, marketing en ondernemerschap.

 

Algemeen Bedrijfsleven Politiek & Maatschappij Sport & Recreatie

Terug naar Nieuws

Meer nieuws

Vannacht gaat de zomertijd in

25-03-2023

HARLINGEN - Komende nacht, van zaterdag 25 op zondag 26 maart, gaat de zomertijd in.

Gastvrij onthaal door de kerken en christenen in Harlingen

25-03-2023

HARLINGEN - Op Witte Donderdag 6 april vindt The Passion plaats in Harlingen.

Reacties

Wellheat Shop Wellheat Shop IJssalon Min12 IJssalon Min12 Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Visie Events Visie Events Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Hubo-Faber Hubo-Faber CZVideoful CZVideoful Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Zensa Moda Zensa Moda De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Karsten Wonen Karsten Wonen Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Haarmode Cats Haarmode Cats BENG Evenementen BENG Evenementen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Copini Opticiëns Copini Opticiëns Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje
Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Karsten Wonen Karsten Wonen Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas CZVideoful CZVideoful Haarmode Cats Haarmode Cats Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Zensa Moda Zensa Moda De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn BENG Evenementen BENG Evenementen Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Visie Events Visie Events Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen TeamFRL TeamFRL Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Hubo-Faber Hubo-Faber Copini Opticiëns Copini Opticiëns Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Wellheat Shop Wellheat Shop IJssalon Min12 IJssalon Min12
Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Visie Events Visie Events IJssalon Min12 IJssalon Min12 Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis TeamFRL TeamFRL Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Haarmode Cats Haarmode Cats Hubo-Faber Hubo-Faber Zensa Moda Zensa Moda Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires BENG Evenementen BENG Evenementen Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas CZVideoful CZVideoful Karsten Wonen Karsten Wonen Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Wellheat Shop Wellheat Shop Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation
Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Visie Events Visie Events Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Zensa Moda Zensa Moda Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Karsten Wonen Karsten Wonen TeamFRL TeamFRL Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Haarmode Cats Haarmode Cats Hubo-Faber Hubo-Faber Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje CZVideoful CZVideoful Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Copini Opticiëns Copini Opticiëns BENG Evenementen BENG Evenementen IJssalon Min12 IJssalon Min12 Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Wellheat Shop Wellheat Shop
Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Karsten Wonen Karsten Wonen Hubo-Faber Hubo-Faber Wellheat Shop Wellheat Shop BENG Evenementen BENG Evenementen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation CZVideoful CZVideoful