Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma helpt u met schilderwerk voor zowel binnen als buiten, maar ook voor een nieuw kleurtje op de wand bent u bij Royce aan het juiste adres.
Van Campen & Dijkstra

Van Campen & Dijkstra

Stap over naar RegioBank met onze gratis overstapservice. Loop binnen op Voorstraat 94 of bel 0517-212140 voor een afspraak.
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Expert Harlingen

Expert Harlingen

Wil je meer weten over het duurzaam verwarmen van je huis met infrarood? Kom langs!
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Harlinger UITagenda

Harlinger UITagenda

De Harlinger UITagenda is de centrale agenda van alle evenementen en activiteiten in en rondom Harlingen.
Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen is hét platform voor alle bedrijven in en rondom Harlingen. Onderneem het in Harlingen, Welkom aan Zee!
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.

Nieuwe inzichten bij Symposium REDDEVLOOT

25-03-2023

HARLINGEN - Een volle zaal vorige week, bij het symposium dat de Stichting REDDEVLOOT in samenwerking met de vereniging van bruinevlootschippers VBZH organiseerde.

Nieuwe inzichten bij Symposium REDDEVLOOT
Van links naar rechts: Paul Scheffer, Edwin Broekhof, Rob van Hilten, Floriaan de Zwart. Foto’s: Gijs van Hesteren.

Tekst Gijs van Hesteren

 

Als voorzitter van de VBZH was ik erbij. En omdat ik er nu toch was kreeg ik de opdracht mee om verslag uit te brengen, al valt het voor een ex-zeilschipper als ik niet mee om objectief te blijven. Onderwerpen voor dit symposium “Ondernemerschap en de bruine vloot” waren marketing en financieel management. Bij de deelnemers leverde dat nieuwe inzichten op.

 

Bijvoorbeeld dat meer dan de helft van de aanwezigen van plan was binnen de tien jaar met het bedrijf te stoppen. Een van de schippers, een jonge vijftiger, stelde dat hij “niet de rest van zijn leven in dit vak wilde blijven werken”. Maar de oudere groep, die van de pioniers die in de jaren tachtig het traditionele zeilen breed uitrolden, bereikt de pensioengerechtigde leeftijd. Dit doet vermoeden dat er binnen afzienbare tijd meer schepen dan gewoonlijk op de markt komen. Heeft dat gevolgen voor de waarde ervan? En wie koopt al die schepen?

 

Bieractie

Rob van Hilten leidde de bijeenkomst, in overleg met stichtingsvoorzitter Paul Scheffer. Rob kennen we als auteur van het invloedrijke rapport ‘De investeringsagenda van de zeilende beroepsvaart en hoe deze te financieren’. Hij schreef dat voor adviesbureau BMC, in opdracht van de provincies Overijssel, Friesland, Flevoland en Utrecht. Sprekers waren marketingdeskundige Floriaan Zwart van VVV Waterland van Friesland en startupbegeleider Edwin Broekhof (Vizier Friesland).

 

REDDEVLOOT ontstond tijdens de coronacrisis. Ondersteuning van noodlijdende charterschippers was het hoofddoel van de stichting. Behalve met sponsorbijdragen uit het bedrijfsleven werd de kas gevuld door van de ‘bieractie’ van de buitendijkse brouwerij Het Brouwdok. De toeristische markt was in coronatijd volledig stilgevallen. Dankzij steunmaatregelen van de overheid wisten de meeste schippers zich te redden. De middelen van het REDDEVLOOT-fonds bleken minder hard nodig. Een deel ervan werd nu aangewend voor dit symposium.

 

Een schip is een dure machine

Floriaan Zwart had een paar appeltjes te schillen over het ‘product’ dat de vloot probeert te verkopen. Begrijpen we wat de klant wil? “We maken de Waddenzee beleefbaar”. En: “Duitsers zien zeilen als iets romantisch, Nederlanders zien het als iets nats”. Hij wees erop dat de eilander VVV’s best meer zouden willen doen met vloot, en dat er bij provincies dikke subsidiepotten liggen te wachten. “Maar ontsluit die dan wél samen.”

 

“Een schip is eigenlijk een heel dure machine”, zei een schipper. Bekijken we ons schip misschien teveel als doel en niet als middel? Zien je klanten dat ook zo? Misschien willen zij vooral iets beleven? Kan best zijn dat je alleen maar zoveel mogelijk wilt zeilen, maar in hoeverre ben je dan een ondernemer? Buiten we alle mogelijkheden van deze dure machine wel voldoende uit? Een andere opmerking uit de zaal: “Als we niks met prijzen doen zijn we straks de lul. F**k de regels, doe met z’n allen de prijzen omhoog”.

 

Tja, de prijzen. Gemiddeld zijn die al decennia te laag. Zeker als je in aanmerking neemt wat voor een geweldig ‘product’ de klanten daarvoor krijgen. Structurele verbetering van deze situatie blijkt helaas moeilijk. En corona was niet de enige bedreiging voor de vloot. De richting waarin de markt zich ontwikkelt is niet eenduidig, we zitten met veiligheidsissues en het lukt een aanzienlijk deel van de vloot nog altijd niet om tot betere rendementen te komen.

 

Technocraten kiezen voor technologische oplossingen

Maar goed, elke crisis is een uitdaging. En financieel management is er één van. Dat management zal er niet gemakkelijker op worden nu er vanuit de EU nieuwe maatregelen op komst zijn, bijvoorbeeld voor vuilwaterafgifte en ook voor de voortstuwing. 

 

“Wij gebruiken die dieselmotor gemiddeld maar een half uurtje per dag, dus met de uitstoot zal het zo’n vaart niet lopen”, veronderstelde een schipper. Helaas, die vlieger gaat niet op. Vorige week sprak ik met Paul van Ommen, directeur van brancheorganisatie BBZ. Hij was net teruggekomen uit Straatsburg, waar hij met de technocraten van de EU had onderhandeld. “Zij denken niet in werkprocessen, maar in technologische oplossingen”, zei hij. Dus die motor met lage uitstoot moet er komen. Je praat dan over investeringen van een ton, anderhalve ton. “Dan kan ik wel stoppen”, verzuchtte één van de deelnemers aan de bijeenkomst.

 

“Niet meteen opgeven”, zei Rob van Hilten. “Als een rak niet bezeild is ga je kruisen. Maar dan moeten we als branche wel heel hard werken aan alert ondernemerschap en meer samenwerking.”

 

Het goede nieuws: vanaf het voorjaar 2022 zag de wereld er al snel beter uit. Inmiddels maakt de branche zich op voor een tweede seizoen met volle zeilen. Met een kanttekening: er moet hard gewerkt worden aan het veiligheidsimago.

 

De BBZ organiseert komende winter een opleiding voor ondernemers, met drie modules: financieel management, marketing en ondernemerschap.

 

Algemeen Bedrijfsleven Politiek & Maatschappij Sport & Recreatie

Terug naar Nieuws

Meer nieuws

Vannacht gaat de zomertijd in

25-03-2023

HARLINGEN - Komende nacht, van zaterdag 25 op zondag 26 maart, gaat de zomertijd in.

Gastvrij onthaal door de kerken en christenen in Harlingen

25-03-2023

HARLINGEN - Op Witte Donderdag 6 april vindt The Passion plaats in Harlingen.

Reacties

Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Copini Opticiëns Copini Opticiëns Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Quadrivas Clinic Harlingen Quadrivas Clinic Harlingen Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Hippe Frieten & Ons Wijnen Hippe Frieten & Ons Wijnen Visie Events Visie Events Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot TeamFRL TeamFRL Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Connexa Connexa Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen CZVideoful CZVideoful Hubo-Faber Hubo-Faber Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje BENG Evenementen BENG Evenementen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Haarmode Cats Haarmode Cats Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Zensa Moda Zensa Moda Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Karsten Wonen Karsten Wonen
BENG Evenementen BENG Evenementen Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Connexa Connexa Hubo-Faber Hubo-Faber Quadrivas Clinic Harlingen Quadrivas Clinic Harlingen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Visie Events Visie Events Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Karsten Wonen Karsten Wonen Haarmode Cats Haarmode Cats Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Zensa Moda Zensa Moda CZVideoful CZVideoful Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie TeamFRL TeamFRL Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Copini Opticiëns Copini Opticiëns Hippe Frieten & Ons Wijnen Hippe Frieten & Ons Wijnen Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen
Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Visie Events Visie Events Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot BENG Evenementen BENG Evenementen Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Copini Opticiëns Copini Opticiëns Hippe Frieten & Ons Wijnen Hippe Frieten & Ons Wijnen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Zensa Moda Zensa Moda Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Hubo-Faber Hubo-Faber Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Quadrivas Clinic Harlingen Quadrivas Clinic Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie TeamFRL TeamFRL Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje CZVideoful CZVideoful Connexa Connexa Karsten Wonen Karsten Wonen Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Haarmode Cats Haarmode Cats Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE
Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Connexa Connexa Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Visie Events Visie Events Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Haarmode Cats Haarmode Cats BENG Evenementen BENG Evenementen Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Hippe Frieten & Ons Wijnen Hippe Frieten & Ons Wijnen Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok CZVideoful CZVideoful Quadrivas Clinic Harlingen Quadrivas Clinic Harlingen TeamFRL TeamFRL Hubo-Faber Hubo-Faber Karsten Wonen Karsten Wonen Zensa Moda Zensa Moda Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Copini Opticiëns Copini Opticiëns
Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Zensa Moda Zensa Moda Karsten Wonen Karsten Wonen Haarmode Cats Haarmode Cats CZVideoful CZVideoful Hippe Frieten & Ons Wijnen Hippe Frieten & Ons Wijnen Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Hubo-Faber Hubo-Faber BENG Evenementen BENG Evenementen Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas