De Omdraai

De Omdraai

Kindercoaching en gezinsbegeleiding de Omdraai - Gespecialiseerd in opvoed- en gedragsproblemen. Begeleiding bij scheiding en samengesteld gezin. Succesvol Samengesteld!
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Plus Lunenborg

Plus Lunenborg

Goed eten moet voor iedereen betaalbaar zijn. Daarom vind je bij PLUS Lunenborg de 'Laagblijvers': producten die het hele jaar rond éxtra voordelig zijn!
Lees verder...
Casper van Veen Uitvaartzorg

Casper van Veen Uitvaartzorg

Het hoeft niet anders, maar het kan wel anders. 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Harlingen Bezorgt

Harlingen Bezorgt

Steun onze lokale helden! Winkel via HarlingenBezorgt gemakkelijk online!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Nieuwe bewoners in Harlinger binnenstad

30-03-2021

HARLINGEN - Het wordt niet echt op prijs gesteld de grote hoeveelheid steenmarters die zich in de Harlingen binnenstad heeft gevestigd.

Door Joop van der Heide

 

“Als ze over het dak rennen is het net of er ingebroken wordt”

Op de Lanen en Schritsen bijvoorbeeld zijn er zeker 10 panden die met zo’n roofdiertje te maken hebben. Laatst kon een van de bewoners niet slapen en stond rond drie uur in de nacht even voor het raam en zag, naar wat hij eerst dacht, een poes de straat over rennen en onder een zwarte B&W kruipen. De bewoner bleef kijken en plots kwam het dier onder de auto vandaan rennen klom verticaal! bij de muur op van de Baptistenkerk en verdween in de kattengang tussen de kerk het pand ernaast.

 

De steenmarter is een roofdiertje dat 40 tot 50 centimeter lang wordt. Het diertje heeft een bruine vacht met een witte keelvlek. Maar ze kunnen ook zwart zijn. Steenmarters leven vlakbij de mens en zijn steeds vaker te vinden rond woningen. Ze leven tussen houtstapels, in stallen, schuren en spouwmuren, onder dakpannen en op zolders. De stank in huis komt doordat ze de ontlasting vaak op 1 plek doen. In het voorjaar komen er jonkies, waarvan het gepiep te horen is. Berucht zijn steenmarters ook omdat ze zich vaak ophouden onder de motorkappen van auto’s, waar ze kabels doorbijten.

 

Overlast

Een onverklaarbare stank in huis, veel vliegen, getrippel op zolder. Het kan allemaal wijzen op de aanwezigheid van een steenmarter in huis. Het is verstandig daar iets aan te doen, ook omdat steenmarters in huis veel schade kunnen aanrichten, aan dakisolatie en kabels. Bovendien zijn jonge marters heel luidruchtig. Maar hoe krijgt u een steenmarter weg? Dat kan lastig zijn, want het is een beschermde diersoort die u alleen mag verjagen. Alleen in Overijssel mag men ze vangen en verplaatsen. De gemeente Harlingen verklaarde desgevraagd dat men niets kon doen aan deze overlast veroorzakende dieren omdat ze beschermd zijn. Men moet dat zelf oplossen. Steenmarters kunnen niet tegen hoge tonen en er zijn apparaatjes te krijgen die zo’n toon produceren.

 

Op de Lanen hebben bewoners al enkele van die apparaten geplaatst. Er zijn ook speciale vangkooien verkrijgbaar en anti marter spray. Om de auto te beschermen zijn er speciale matten van kippengaas die onder het motorcompartiment op straat of in de garage worden gelegd. 

Algemeen Natuur & Milieu

Meer nieuws

Waterscouts gaan voor de wind

30-03-2021

HARLINGEN - Het gaat opperbest met de crowdfundingsactie van de waterscouts voor een eigen schip.

Het verhaal van de lokale ondernemer: Julia Woudstra & Tom vd Berg van Homminga’s Fijne Winkeltje

30-03-2021

HARLINGEN - Harlingen heeft unieke winkels en bedrijven, die bekendheid genieten in de regio en al generaties een onderscheidend aanbod voeren.

De bus is terug!

30-03-2021

HARLINGEN - Eindelijk is de rode brievenbus van ‘gedachten aan zee’ weer terug op zijn vaste plaats te vinden aan het einde van de Zuiderpier.

Reacties

Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Haarmode Cats Haarmode Cats Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad BENG Evenementen BENG Evenementen Visie Events Visie Events Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Zensa Moda Zensa Moda Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Plus Lunenborg Plus Lunenborg Hubo-Faber Hubo-Faber Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen De Omdraai De Omdraai Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus IJssalon Min12 IJssalon Min12 Food 80/20 Food 80/20 Copini Opticiëns Copini Opticiëns Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor The Shamrock The Shamrock Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg Karsten Wonen Karsten Wonen Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt De Lichtboei De Lichtboei Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires
Fotografie Dorus Fotografie Dorus Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Visie Events Visie Events Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE BENG Evenementen BENG Evenementen Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Zensa Moda Zensa Moda Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Copini Opticiëns Copini Opticiëns Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Haarmode Cats Haarmode Cats