RSG Simon Vestdijk 2021-2022

RSG Simon Vestdijk 2021-2022

Maak kennis met Simon Vestdijk! Ben je benieuwd? Meld je dan aan voor de beleefmiddagen, open dagen en voorlichtingsavonden en kom langs!
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Spaar je club gezond

Spaar je club gezond

Van zondag 5 september tot en met zaterdag 13 november 2021 kunnen klanten van PLUS Lunenborg sponsorpunten sparen voor geselecteerde clubs en verenigingen in hun buurt.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Nieuwe bewoners in Harlinger binnenstad

30-03-2021

HARLINGEN - Het wordt niet echt op prijs gesteld de grote hoeveelheid steenmarters die zich in de Harlingen binnenstad heeft gevestigd.

Door Joop van der Heide

 

“Als ze over het dak rennen is het net of er ingebroken wordt”

Op de Lanen en Schritsen bijvoorbeeld zijn er zeker 10 panden die met zo’n roofdiertje te maken hebben. Laatst kon een van de bewoners niet slapen en stond rond drie uur in de nacht even voor het raam en zag, naar wat hij eerst dacht, een poes de straat over rennen en onder een zwarte B&W kruipen. De bewoner bleef kijken en plots kwam het dier onder de auto vandaan rennen klom verticaal! bij de muur op van de Baptistenkerk en verdween in de kattengang tussen de kerk het pand ernaast.

 

De steenmarter is een roofdiertje dat 40 tot 50 centimeter lang wordt. Het diertje heeft een bruine vacht met een witte keelvlek. Maar ze kunnen ook zwart zijn. Steenmarters leven vlakbij de mens en zijn steeds vaker te vinden rond woningen. Ze leven tussen houtstapels, in stallen, schuren en spouwmuren, onder dakpannen en op zolders. De stank in huis komt doordat ze de ontlasting vaak op 1 plek doen. In het voorjaar komen er jonkies, waarvan het gepiep te horen is. Berucht zijn steenmarters ook omdat ze zich vaak ophouden onder de motorkappen van auto’s, waar ze kabels doorbijten.

 

Overlast

Een onverklaarbare stank in huis, veel vliegen, getrippel op zolder. Het kan allemaal wijzen op de aanwezigheid van een steenmarter in huis. Het is verstandig daar iets aan te doen, ook omdat steenmarters in huis veel schade kunnen aanrichten, aan dakisolatie en kabels. Bovendien zijn jonge marters heel luidruchtig. Maar hoe krijgt u een steenmarter weg? Dat kan lastig zijn, want het is een beschermde diersoort die u alleen mag verjagen. Alleen in Overijssel mag men ze vangen en verplaatsen. De gemeente Harlingen verklaarde desgevraagd dat men niets kon doen aan deze overlast veroorzakende dieren omdat ze beschermd zijn. Men moet dat zelf oplossen. Steenmarters kunnen niet tegen hoge tonen en er zijn apparaatjes te krijgen die zo’n toon produceren.

 

Op de Lanen hebben bewoners al enkele van die apparaten geplaatst. Er zijn ook speciale vangkooien verkrijgbaar en anti marter spray. Om de auto te beschermen zijn er speciale matten van kippengaas die onder het motorcompartiment op straat of in de garage worden gelegd. 

Algemeen Natuur & Milieu

Meer nieuws

Waterscouts gaan voor de wind

30-03-2021

HARLINGEN - Het gaat opperbest met de crowdfundingsactie van de waterscouts voor een eigen schip.

Het verhaal van de lokale ondernemer: Julia Woudstra & Tom vd Berg van Homminga’s Fijne Winkeltje

30-03-2021

HARLINGEN - Harlingen heeft unieke winkels en bedrijven, die bekendheid genieten in de regio en al generaties een onderscheidend aanbod voeren.

De bus is terug!

30-03-2021

HARLINGEN - Eindelijk is de rode brievenbus van ‘gedachten aan zee’ weer terug op zijn vaste plaats te vinden aan het einde van de Zuiderpier.

Reacties

HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie The Shamrock The Shamrock Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen BENG Evenementen BENG Evenementen IJssalon Min12 IJssalon Min12 Food 80/20 Food 80/20 Zensa Moda Zensa Moda Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Hubo-Faber Hubo-Faber Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Karsten Wonen Karsten Wonen Fotografie Dorus Fotografie Dorus Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires De Omdraai De Omdraai Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Plus Lunenborg Plus Lunenborg Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Visie Events Visie Events Copini Opticiëns Copini Opticiëns Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot
HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Hubo-Faber Hubo-Faber Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Fotografie Dorus Fotografie Dorus Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Karsten Wonen Karsten Wonen Food 80/20 Food 80/20 Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Visie Events Visie Events BENG Evenementen BENG Evenementen De Omdraai De Omdraai Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation