Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma helpt u met schilderwerk voor zowel binnen als buiten, maar ook voor een nieuw kleurtje op de wand bent u bij Royce aan het juiste adres.
Lees verder...
Van Campen & Dijkstra

Van Campen & Dijkstra

Stap over naar RegioBank met onze gratis overstapservice. Loop binnen op Voorstraat 94 of bel 0517-212140 voor een afspraak.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Expert Harlingen

Expert Harlingen

Wil je meer weten over het duurzaam verwarmen van je huis met infrarood? Kom langs!
Lees verder...
Grijmans

Grijmans

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Harlinger UITagenda

Harlinger UITagenda

De Harlinger UITagenda is de centrale agenda van alle evenementen en activiteiten in en rondom Harlingen.
Lees verder...
Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen is hét platform voor alle bedrijven in en rondom Harlingen. Onderneem het in Harlingen, Welkom aan Zee!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Nieuwe ankerplaats voor huisvesting Maritieme Academie Harlingen (video)

09-12-2022

HARLINGEN - Geroezemoes en daarna onder het geluid van spannende muziek en ratelende kettingen een groot applaus.

Nieuwe ankerplaats voor huisvesting Maritieme Academie Harlingen (video) Vmbo-leerlingen Shania (12) en Jens (12) en mbo-studenten Mauro (17) en Wouter (17) ontbranden een fakkel als startsignaal voor de nieuwbouw. Fotograaf: Joachim de Ruiter.

Zo klonk vrijdagmorgen de aftrap van de nieuw te bouwen huisvesting voor leerlingen en studenten op de bouwplaats van de Maritieme Academie Harlingen.

 

Nadat leerlingen Finley (16) en Ryan (15) het anker vakkundig op hun plaats wisten te tillen, werd door VMBO Maritiem & Techniek-leerlingen Shania (12) en Jens (12) en Nova College-studenten Mauro (17) en Wouter (17) samen een fakkel afgestoken als startsein voor de bouw.

 

“Een prachtig project, met naar verwachting een nog mooier eindresultaat waar we met elkaar erg naar uitkijken”, aldus Maritieme Academie directeur Arjen Mintjes. 

 

vmbo-leerling Ryan (15) weet onder begeleiding van zijn klasgenoot Finley (16) en Johan van der Meulen van de Friso Bouwgroep het anker vakkundig naar de nieuwe ankerplaats te loodsen. Fotograaf: Joachim de Ruiter.

 

Huidige huisvesting aan vervanging toe

De huidige huisvesting biedt wekelijks ruimte aan 110 leerlingen en studenten met ruimte voor meer, maar is grondig toe aan vervanging. Teamleider Huisvesting Cindy Postma: “Het pand is voor onze doeleinden te gedateerd en niet praktisch ingedeeld. Ook wilden we graag wat duurzamer. Met hoofdaannemer Friso Bouwgroep, Lindhorst huisvestingsadviseurs, Penta Architecten, Meijer en Joustra, Noorman bouw- en milieuadvies, Strakks ingenieurs en Adonin zijn we zoek gegaan naar een nieuw ontwerp. We wilden onze ambitie en visie omzetten in een prettig, duurzaam en functioneel gebouw voor de komende generaties.”

 

Nieuwbouw: een duurzame optie

De nieuwe huisvesting wordt een plek waarin jongeren elkaar ontmoeten, samen leren en werken en leven en uiteindelijk met een diploma op zak klaar zijn voor de arbeidsmarkt. In het pand komen 150 slaapplaatsen en recreatiezalen met woonkamers en keukens. Op de benedenverdieping komt een groot restaurant met kiosk, waar de dagelijkse maaltijden gegeten worden. Buiten het restaurant wordt een groot terras aan het water aangelegd, een fijne plek om te chillen. De nieuwe huisvesting wordt een modern en vooral duurzaam pand, dat volledig elektrisch verwarmd wordt door zo’n 1000 zonnepanelen op het dak.

 

Op het eindresultaat moet nog even gewacht worden. Halverwege het schooljaar 2023-2024 wil de Maritieme Academie Harlingen de eerste leerlingen en studenten in het nieuwe pand huisvesten.

 

Meer dan 200 jaar maritiem onderwijs

In Harlingen wordt al meer dan 200 jaar maritiem onderwijs gegeven. Vanaf 1818 tot nu toe kunnen jongens – en sinds 1983 ook meisjes – zich er praktisch en theoretisch bekwamen in het varen. Eerst vanaf de Weverstraat in het centrum van Harlingen, daarna werd een tweede locatie geopend en volgde de in de volksmond bekende Zeevaartschool aan de Singel. Tegenwoordig is de Maritieme Academie Harlingen een onderwijsinstelling waar vmbo-leerlingen, mbo-studenten en volwassenen werken en leren aan hun maritieme toekomst. Zij volgen er een opleiding of cursus in de binnenvaart, zeevaart of scheeps-en jachtbouw.

 

De nieuwbouw huisvesting, op de plaats waar eerst het grote parkeerterrein was gesitueerd, krijgt 1000 zonnepanelen, 150 slaapplaatsen en een buitenterras aan het water. 

 

Algemeen Onderwijs

Meer nieuws

U2 Onair bij Omroep RSH

09-12-2022

HARLINGEN - Zaterdag 10 december 2022 van 10.00 – 11.00 uur, presentatie en samenstelling door Dorus Breidenbach.

Koploper fc Harlingen 1 ontvangt Black Boys 1 en Pupil van de Week Lucas trapt af!

09-12-2022

HARLINGEN - In de laatste wedstrijd voor de winterstop speelt fc Harlingen een thuiswedstrijd tegen Black Boys uit Sneek.

Reacties

De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Wellheat Shop Wellheat Shop Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Hubo-Faber Hubo-Faber Zensa Moda Zensa Moda Visie Events Visie Events Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Beweegteam Harlingen Beweegteam Harlingen Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Copini Opticiëns Copini Opticiëns Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Haarmode Cats Haarmode Cats IJssalon Min12 IJssalon Min12 Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen The Shamrock The Shamrock Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Fotografie Dorus Fotografie Dorus Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis
Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor IJssalon Min12 IJssalon Min12 Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Wellheat Shop Wellheat Shop Beweegteam Harlingen Beweegteam Harlingen Haarmode Cats Haarmode Cats Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Fotografie Dorus Fotografie Dorus