De Omdraai

De Omdraai

Kindercoaching en gezinsbegeleiding de Omdraai - Gespecialiseerd in opvoed- en gedragsproblemen. Begeleiding bij scheiding en samengesteld gezin. Succesvol Samengesteld!
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Spaar je club gezond

Spaar je club gezond

Van zondag 5 september tot en met zaterdag 13 november 2021 kunnen klanten van PLUS Lunenborg sponsorpunten sparen voor geselecteerde clubs en verenigingen in hun buurt.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Nieuwe AED’s in Harlingen

02-09-2021

HARLINGEN - Donderdag 2 september zijn er twee nieuwe AED’s door wethouder Erik de Groot onthuld.

Nieuwe AED’s in Harlingen Foto: Joachim de Ruijter.

“Met deze twee AED’s zijn de laatste ‘blinde vlekken’ in de gemeente opgevuld. In het geval van een mogelijke hartstilstand kan er nu binnen zes minuten iemand ter plaatse zijn met een AED” aldus wethouder Erik de Groot. De gemeente Harlingen vindt het belangrijk dat er voor haar inwoners een dekkend AED-netwerk en voldoende gekwalificeerde burgerhulpverleners beschikbaar zijn. Daarom is in 2018 het project Hartveilig Harlingen gestart. Daarmee vergroot de gemeente de overlevingskans na een harstilstand in de regio.

 

Bij dit project is het de bedoeling dat de gehele gemeente gedekt is door een netwerk van AED’s (AED staat voor automatische externe defibrillator) en reanimatie-burgerhulpverleners die de AED’s kunnen gebruiken bij een melding van “HartslagNu”. HartslagNu is het reanimatie oproepsysteem van Nederland. “Belt iemand 112 met het vermoeden van een hartstilstand, dan roept HartslagNu automatisch burgerhulpverleners op in de buurt van het slachtoffer. Zij krijgen de opdracht om te gaan reanimeren of om een AED te halen. Zo krijgt het slachtoffer snel de juiste hulp terwijl de ambulance onderweg is” (hartslagnu.nl, 2021).

 

Project Hartveilig Harlingen

Het project Hartveilig Harlingen is dit jaar geëvalueerd. Gebleken is dat het aantal beschikbare AED’s in gemeente Harlingen tijdens het project is toegenomen, dat EHBO-vereniging Harlingen veel burgerhulpverleners traint en dat bij 20 van de 21 reanimaties burgerhulpverleners snel ter plaatse waren tijdens de looptijd van het project. Daarnaast bleek ook dat op twee locaties in de gemeente geen goede dekking van AED’s was, dat meer aandacht nodig is voor periodieke controles en onderhoud van de AED’s en dat inwoners, bedrijven en verenigingen nauwelijks gebruik maken van de subsidieregeling voor buitenkasten.

 

De conclusie op basis van bovenstaande is dat Hartveilig Harlingen een succesvol project is. Vooral op de inzet van burgerhulpverleners bij reanimaties mogen gemeente Harlingen en haar inwoners trots zijn. Dit is alleen mogelijk wanneer voldoende burgerhulpverleners getraind zijn. Hier is de EHBO- vereniging een belangrijke partij in geweest.

 

Aandachtspunten

Zoals blijkt uit de onthulling van de nieuwe AED-buitenkasten is er aan de aandachtspunten van de evaluatie gewerkt. De gemeente heeft de dekkingsgraad verhoogd door twee extra AED’s aan te schaffen en in buitenkasten op te hangen in de wijken Groot Ropens en de Schepenwijk.

 

Uit gesprekken met locatiehouders van AED’s die de gemeente in 2019 heeft opgehangen is gebleken dat periodieke controles en bijbehorend onderhoud beter geregeld moet worden. Hiervoor heeft de gemeente voor haar AED’s afspraken gemaakt met de EHBO-vereniging in Harlingen. Zij gaan de komende jaren de AED’s periodiek controleren en het basisonderhoud hiervan verzorgen.

 

Tot slot wil de gemeente inwoners, bedrijven en verenigingen wijzen op een stimuleringsregeling voor buitenkasten. De gemeente vergoedt het volledige bedrag hiervoor (tot een maximum van € 610,- per buitenkast). Hiermee komen meer en meer AED's 24 uur per dag beschikbaar. Zo maken we samen Harlingen Hartveilig.

 

Klik hier voor alle AED's in Harlingen.

 

Gemeente

Meer nieuws

Bekendmakingen van de Gemeente Harlingen week 35

02-09-2021

HARLINGEN - Bekendmakingen van de Gemeente Harlingen van 30-08 t\m 03-09-2021.

Burgemeester Sjerps bezoekt HMHC bij seizoensopening

02-09-2021

HARLINGEN - HMHC is zich aan het voorbereiden op de seizoensstart in het weekend van 11 en 12 september, wanneer de competitie weer begint.

Busreis Stichting Welzijn Senioren Harlingen

02-09-2021

HARLINGEN - Woensdag 8 september organiseert de SWSH een middagtocht voor de 50+.

Reacties

Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus BENG Evenementen BENG Evenementen De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona IJssalon Min12 IJssalon Min12 Zensa Moda Zensa Moda Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Karsten Wonen Karsten Wonen Plus Lunenborg Plus Lunenborg Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE The Shamrock The Shamrock De Omdraai De Omdraai Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Hubo-Faber Hubo-Faber Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Haarmode Cats Haarmode Cats Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Copini Opticiëns Copini Opticiëns Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Visie Events Visie Events Food 80/20 Food 80/20 HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor
De Omdraai De Omdraai Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Zensa Moda Zensa Moda Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE The Shamrock The Shamrock Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok BENG Evenementen BENG Evenementen Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Plus Lunenborg Plus Lunenborg Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas IJssalon Min12 IJssalon Min12 Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Fotografie Dorus Fotografie Dorus