HOOP

HOOP

De Harlinger Onafhankelijke Ouderen Partij richt zich op het algemeen belang, door in brede zin oog te hebben voor zorg, welzijn en veiligheid. HOOP is een partij voor iedereen!
Lees verder...
Van Campen & Dijkstra

Van Campen & Dijkstra

Tijdens onze openingstijden kunt u gewoon bij ons binnenlopen, Voorstraat 94, of bel ons op 0517–212140 voor het maken van een afspraak.
Lees verder...
CDA Harlingen

CDA Harlingen

De kracht van de samenleving: Zorgen voor elkaar. Het CDA streeft naar een samenleving waar mensen zoveel als mogelijk mee kunnen doen. Wij zijn dichtbij en benaderbaar.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
GroenLinks Harlingen

GroenLinks Harlingen

Stem voor een groener socialer en inclusiever HARLINGEN!
Lees verder...
VVD Harlingen

VVD Harlingen

Harlingen blijft goed, wordt beter. Naar een bloeiend Harlingen!
Lees verder...
Grijmans

Grijmans

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
Zin in een feestje?

Zin in een feestje?

Dat komt goed uit, want het is feest bij PLUS Lunenborg! Ook dit jaar kun je weer sparen voor het enige echte PLUS Boodschappenpakket!
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Harlinger Belang

Harlinger Belang

Het belang voor onze stad en haar inwoners staat voor ons centraal, jullie belang is ons belang.
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Nieuwe AED’s in Harlingen

02-09-2021

HARLINGEN - Donderdag 2 september zijn er twee nieuwe AED’s door wethouder Erik de Groot onthuld.

Nieuwe AED’s in Harlingen Foto: Joachim de Ruijter.

“Met deze twee AED’s zijn de laatste ‘blinde vlekken’ in de gemeente opgevuld. In het geval van een mogelijke hartstilstand kan er nu binnen zes minuten iemand ter plaatse zijn met een AED” aldus wethouder Erik de Groot. De gemeente Harlingen vindt het belangrijk dat er voor haar inwoners een dekkend AED-netwerk en voldoende gekwalificeerde burgerhulpverleners beschikbaar zijn. Daarom is in 2018 het project Hartveilig Harlingen gestart. Daarmee vergroot de gemeente de overlevingskans na een harstilstand in de regio.

 

Bij dit project is het de bedoeling dat de gehele gemeente gedekt is door een netwerk van AED’s (AED staat voor automatische externe defibrillator) en reanimatie-burgerhulpverleners die de AED’s kunnen gebruiken bij een melding van “HartslagNu”. HartslagNu is het reanimatie oproepsysteem van Nederland. “Belt iemand 112 met het vermoeden van een hartstilstand, dan roept HartslagNu automatisch burgerhulpverleners op in de buurt van het slachtoffer. Zij krijgen de opdracht om te gaan reanimeren of om een AED te halen. Zo krijgt het slachtoffer snel de juiste hulp terwijl de ambulance onderweg is” (hartslagnu.nl, 2021).

 

Project Hartveilig Harlingen

Het project Hartveilig Harlingen is dit jaar geëvalueerd. Gebleken is dat het aantal beschikbare AED’s in gemeente Harlingen tijdens het project is toegenomen, dat EHBO-vereniging Harlingen veel burgerhulpverleners traint en dat bij 20 van de 21 reanimaties burgerhulpverleners snel ter plaatse waren tijdens de looptijd van het project. Daarnaast bleek ook dat op twee locaties in de gemeente geen goede dekking van AED’s was, dat meer aandacht nodig is voor periodieke controles en onderhoud van de AED’s en dat inwoners, bedrijven en verenigingen nauwelijks gebruik maken van de subsidieregeling voor buitenkasten.

 

De conclusie op basis van bovenstaande is dat Hartveilig Harlingen een succesvol project is. Vooral op de inzet van burgerhulpverleners bij reanimaties mogen gemeente Harlingen en haar inwoners trots zijn. Dit is alleen mogelijk wanneer voldoende burgerhulpverleners getraind zijn. Hier is de EHBO- vereniging een belangrijke partij in geweest.

 

Aandachtspunten

Zoals blijkt uit de onthulling van de nieuwe AED-buitenkasten is er aan de aandachtspunten van de evaluatie gewerkt. De gemeente heeft de dekkingsgraad verhoogd door twee extra AED’s aan te schaffen en in buitenkasten op te hangen in de wijken Groot Ropens en de Schepenwijk.

 

Uit gesprekken met locatiehouders van AED’s die de gemeente in 2019 heeft opgehangen is gebleken dat periodieke controles en bijbehorend onderhoud beter geregeld moet worden. Hiervoor heeft de gemeente voor haar AED’s afspraken gemaakt met de EHBO-vereniging in Harlingen. Zij gaan de komende jaren de AED’s periodiek controleren en het basisonderhoud hiervan verzorgen.

 

Tot slot wil de gemeente inwoners, bedrijven en verenigingen wijzen op een stimuleringsregeling voor buitenkasten. De gemeente vergoedt het volledige bedrag hiervoor (tot een maximum van € 610,- per buitenkast). Hiermee komen meer en meer AED's 24 uur per dag beschikbaar. Zo maken we samen Harlingen Hartveilig.

 

Klik hier voor alle AED's in Harlingen.

 

Gemeente

Meer nieuws

Bekendmakingen van de Gemeente Harlingen week 35

02-09-2021

HARLINGEN - Bekendmakingen van de Gemeente Harlingen van 30-08 t\m 03-09-2021.

Burgemeester Sjerps bezoekt HMHC bij seizoensopening

02-09-2021

HARLINGEN - HMHC is zich aan het voorbereiden op de seizoensstart in het weekend van 11 en 12 september, wanneer de competitie weer begint.

Busreis Stichting Welzijn Senioren Harlingen

02-09-2021

HARLINGEN - Woensdag 8 september organiseert de SWSH een middagtocht voor de 50+.

Reacties

Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Copini Opticiëns Copini Opticiëns Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen GroenLinks Harlingen GroenLinks Harlingen Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Nova College Scheepvaart Nova College Scheepvaart Plus Lunenborg Plus Lunenborg De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas BENG Evenementen BENG Evenementen Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Karsten Wonen Karsten Wonen Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Hubo-Faber Hubo-Faber Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Zensa Moda Zensa Moda IJssalon Min12 IJssalon Min12 Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen NIVO Groep NIVO Groep Food 80/20 Food 80/20 CDA Harlingen CDA Harlingen Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje
Plus Lunenborg Plus Lunenborg Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Nova College Scheepvaart Nova College Scheepvaart VVD Harlingen VVD Harlingen GroenLinks Harlingen GroenLinks Harlingen BENG Evenementen BENG Evenementen Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Zensa Moda Zensa Moda Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Karsten Wonen Karsten Wonen Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen