De Omdraai

De Omdraai

Kindercoaching en gezinsbegeleiding de Omdraai - Gespecialiseerd in opvoed- en gedragsproblemen. Begeleiding bij scheiding en samengesteld gezin. Succesvol Samengesteld!
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Plus Lunenborg

Plus Lunenborg

Goed eten moet voor iedereen betaalbaar zijn. Daarom vind je bij PLUS Lunenborg de 'Laagblijvers': producten die het hele jaar rond éxtra voordelig zijn!
Lees verder...
Casper van Veen Uitvaartzorg

Casper van Veen Uitvaartzorg

Het hoeft niet anders, maar het kan wel anders. 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Harlingen Bezorgt

Harlingen Bezorgt

Steun onze lokale helden! Winkel via HarlingenBezorgt gemakkelijk online!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Nieuwbouw 92 woningen voor De Bouwvereniging in Harlingen van start

09-06-2021

HARLINGEN - De bouw van de derde fase van Plan Zuid in Harlingen startte dinsdag 8 juni officieel.

Nieuwbouw 92 woningen voor De Bouwvereniging in Harlingen van start Petra van der Wier, directeur bestuurder de Bouwvereniging en Biense Dijkstra, directeur Bouwgroep Dijkstra Draisma. Foto: Johanna den Hartog.

De boorstelling begon in de ochtend met het boren van de funderingspalen. Het boren duurt ongeveer drie weken. In de namiddag namen directeur-bestuurder Petra van der Wier van De Bouwvereniging Harlingen en directeur Biense Dijkstra van Bouwgroep Dijkstra Draisma een kijkje op de bouw. Zij namen plaats in de boorstelling en mochten symbolisch een funderingspaal boren. Samen met de betrokkenen van beide partijen en de installateur en architect vierden zij de start met Friese oranjekoek.

 

92 woningen in de laatste fase van Plan Zuid, Harlingen

Voor De Bouwvereniging Harlingen start Bouwgroep Dijkstra Draisma met de nieuwbouw van 92 woningen, appartementen en studio’s. Dit project is onderdeel van Plan Zuid, Harlingen. De derde fase van Plan Zuid is de laatste fase van een langdurige herstructurering. Deze fase bevindt zich rondom de Koningin Wilhelminastraat, Prinses Margrietstraat en Prins Bernhardstraat. De bestaande woningen zijn al gesloopt. 

In het nieuwe plan, dat samen met de bewoners tot stand is gekomen, is er ruimte voor 40 grondgebonden woningen, 12 studio’s en 40 appartementen. De grondgebonden woningen en appartementen zijn zo ontworpen dat deze geschikt zijn voor alle doelgroepen. Hiermee zijn ze levensloopbestendig. Een aantal hoekwoningen is heeft een extra slaapkamer op de verdieping. De twaalf studio’s hebben een verrassende en speelse indeling en zijn bedoeld voor de jongere doelgroep tot circa 23 jaar. Petra van der Wier: “Met fase 3 ronden we een groot herstructureringsproject in Plan Zuid af. Samen met bewoners en andere partijen hebben we een mooi plan gemaakt voor een fijne en duurzame woonomgeving. Een omgeving die de verbinding tussen de bewoners in Plan Zuid stimuleert. Wij werken samen aan leefkwaliteit, zodat onze huurders veilig, prettig en gezond wonen.”

 

Design & Build

Bouwgroep Dijkstra Draisma is verantwoordelijk voor het volledige ontwerp en de realisatie van de woningen. Het ontwerp is in handen van Van Manen en Zwart Architecten en de installatie wordt verzorgd door Breman.

Kenmerkend voor de zogenaamde Tuindorparchitectuur zijn de dwarskappen. Deze worden zowel bij de appartementen als bij de grondgebonden woningen toegepast. De dwarskappen onderbreken de lengtes van de woningblokken en markeren de hoeken. Wat betreft de kleurstelling is gekozen voor een warme oranje kleur in combinatie met warmgrijze dakgoten en kozijnen voor een eigentijds karakter. Kenmerkend voor Plan Zuid is hier en daar een verwijzing naar het wad en de zeedijk. Om de 92 woningen een extra eigen identiteit te geven is gekozen voor een metselpatroon in een kenmerkende zeshoek. Hiermee wordt verwezen naar de basaltstructuur langs de zeedijk en de visnetten uit de visserij van Harlingen.

 

Duurzame woningen

De comfortabele en goed geïsoleerde woningen zijn functioneel ingedeeld. De karakteristieke kappen zijn opgebouwd uit zonnepanelen en geven het plan een duurzame uitstraling. De woningen hebben verhoogde isolatiewaarden, drievoudige beglazing en een zeer goede luchtdichtheid. In combinatie met een warmtepomp, ventilatie met warmteterugwinning en pv-panelen zorgt dit voor een zeer lage energierekening voor de bewoners. Daarnaast zorgen de bestaande bomen in de wijk, zonwering en de gebouwontwerpen voor verkoeling in de zomermaanden.

 

Planning

Begin juni is de start van de bouw en de oplevering van het hele plan staat gepland in de zomer 2022. Voor dit plan heeft de Bouwvereniging al geadverteerd met de studio’s en de woningen met 2 en 3 slaapkamers. De intakegesprekken met toekomstige huurders lopen. In juli adverteert de Bouwvereniging met de appartementen, zij verwacht voldoende animo hiervoor. 

 

Foto's: Johanna den Hartog.

Algemeen Bedrijfsleven Gemeente

Meer nieuws

Regiocup van start, de velden bij fc Harlingen kleuren weer blauw!

09-06-2021

HARLINGEN - Lang werd er over gespeculeerd maar ein-de-lijk werden die langverwachte versoepelingen voor de jeugdsporters gegeven.

In Memoriam Bruno Scheffer

09-06-2021

HARLINGEN - Het was toch even schrikken toen we het bericht kregen dat Bruno Scheffer was overleden.

Razende Roeland ontmoet Hardland!

09-06-2021

HARLINGEN - Donderdag avond 21.00 uur en de metal vitamine staan klaar!

Reacties

De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Food 80/20 Food 80/20 Zensa Moda Zensa Moda The Shamrock The Shamrock Karsten Wonen Karsten Wonen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Haarmode Cats Haarmode Cats Visie Events Visie Events De Lichtboei De Lichtboei Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Copini Opticiëns Copini Opticiëns Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Fotografie Dorus Fotografie Dorus Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Plus Lunenborg Plus Lunenborg Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg De Omdraai De Omdraai Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE IJssalon Min12 IJssalon Min12
De Omdraai De Omdraai Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas The Shamrock The Shamrock Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Food 80/20 Food 80/20 Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Plus Lunenborg Plus Lunenborg BENG Evenementen BENG Evenementen Zensa Moda Zensa Moda Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Visie Events Visie Events Karsten Wonen Karsten Wonen