HOOP

HOOP

De Harlinger Onafhankelijke Ouderen Partij richt zich op het algemeen belang, door in brede zin oog te hebben voor zorg, welzijn en veiligheid. HOOP is een partij voor iedereen!
Lees verder...
Van Campen & Dijkstra

Van Campen & Dijkstra

Tijdens onze openingstijden kunt u gewoon bij ons binnenlopen, Voorstraat 94, of bel ons op 0517–212140 voor het maken van een afspraak.
Lees verder...
CDA Harlingen

CDA Harlingen

De kracht van de samenleving: Zorgen voor elkaar. Het CDA streeft naar een samenleving waar mensen zoveel als mogelijk mee kunnen doen. Wij zijn dichtbij en benaderbaar.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
VVD Harlingen

VVD Harlingen

Harlingen blijft goed, wordt beter. Naar een bloeiend Harlingen!
Lees verder...
GroenLinks Harlingen

GroenLinks Harlingen

GroenLinks: voor een groene en sociale gemeente. Het is tijd voor verandering. Voor nu en later.
Lees verder...
Grijmans

Grijmans

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
Zin in een feestje?

Zin in een feestje?

Dat komt goed uit, want het is feest bij PLUS Lunenborg! Ook dit jaar kun je weer sparen voor het enige echte PLUS Boodschappenpakket!
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Harlinger Belang

Harlinger Belang

Het belang voor onze stad en haar inwoners staat voor ons centraal, jullie belang is ons belang.
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Natuurmonumenten draagt Wadwachterspost Richel over aan Rijkswaterstaat

23-03-2021

HARLINGEN - Rijkswaterstaat neemt vanaf nu de beheertaken rondom de Wadwachterspost Richel voor haar rekening.

Natuurmonumenten draagt Wadwachterspost Richel over aan Rijkswaterstaat Foto: (Luchtsurveillance) Rijkswaterstaat

Het drijvende Wadwachtersponton, dat elk jaar versleept wordt naar Richel, dient als extra ogen en oren op de deels afgesloten wadplaat. Rijkswaterstaat wil de natuur op Richel, en op andere wadplaten, beschermen tegen verstoring door middel van voorlichting, gastheerschap en monitoring.

 

De Richel is een rustplaats voor veel bijzondere- en zelfs bedreigde dieren. Meerdere vogels die Richel bezoeken staan op de N2000-vogelrichtlijn met een negatieve landelijke staat van instandhouding, zoals de scholekster, de grote stern en drieteenstrandloper. Juist voor deze vogels is het wad van bovengemiddeld belang. Ook bezoeken zeehonden de Richel zo nu en dan.

 

Wadwachters

De afgelopen jaren hebben de vrijwilligers van Natuurmonumenten de Wadwachtpost op Richel met veel plezier bemand. Deze ‘Wadwachters’ gaan nu hetzelfde doen voor Rijkswaterstaat. De natuurbeheerder heeft dezelfde insteek als Natuurmonumenten met betrekking tot Richel; namelijk de bezoekers bewust maken van de intrinsieke waarde van dit Werelderfgoed en de rust die daarbij nodig is. Rijkswaterstaat werkt, net als Natuurmonumenten hiervoor, samen met de Waddenunit, en het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ). Het NIOZ beheert de wadtoren als nationale onderzoeksfaciliteit, en gebruikt het voor vogelonderzoek.

 

Natuurmonumenten

Natuurmonumenten is al langere tijd op zoek naar een opvolger voor het gastheerschap van Richel. De natuurvereniging wil graag meer focus in haar werkzaamheden op de Wadden. ,,Richel is een fantastische plek”, weet Jan Willem Zwart van Natuurmonumenten. ,,We zijn blij dat een betrouwbare partij als Rijkswaterstaat nu door de taakverschuiving het stokje kan overnemen.”

 

Waddenbeheer

De Richel is een zandplaat ten zuidoosten van Vlieland en het is een belangrijke rustplaats tijdens hoog- én laagwater. Maar mensen mogen er ook graag komen, weet coördinator Henk Middendorp van Rijkswaterstaat. ,,Tijdens laagwater mag je bij Richel droogvallen. De vrijwilligers kunnen precies aangeven waar bezoekers wel en niet kunnen gaan. Afgelopen Corona-jaar was er geen bemensing en zagen we dat het verboden gebied vaak werd betreden. Dat bevestigt het belang van deze vorm van Waddenbeheer.”    

 

Erecode

Van april tot eind september observeren vrijwillige waddenbeheerders de natuur op de eilanden en de wadplaten. Ze tellen vogels, registreren zeezoogdieren en opmerkelijke planten en andere organismen. Daarnaast houden ze toezicht om verstoringen tegen te gaan. Wadwachters hebben verder als belangrijke taak recreanten te informeren over de natuurwaarden. Zij geven daarbij voorlichting aan de hand van de zogeheten ‘Erecode voor Wadliefhebbers’. Het uiteindelijke doel is dat waardevolle maar kwetsbare gebieden in de Waddenzee zonder problemen ruimte kunnen bieden aan vogels, zeehonden én mensen.

 

Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat heeft sinds 2017 de verantwoordelijkheid gekregen om het Waddenzee-areaal te beheren en te ontwikkelen volgens onder meer de Natura2000-doelen. Dit is naast de verantwoordelijkheden uit de Waterwet (waaronder de kaderrichtlijn water).

 

Algemeen Natuur & Milieu Regio

Meer nieuws

Verslag raadsvergadering gemeente Harlingen 18 maart 2021 - Harlingen Belang

23-03-2021

HARLINGEN - Het politieke spelletje van de coalitie rondom de schooltuin.

Avondklok naar 22.00 uur, géén ruimte voor versoepelingen

23-03-2021

HARLINGEN - De huidige maatregelen worden met drie weken verlengd, tot 20 april.

Aangepaste openingstijden gemeente Harlingen

23-03-2021

HARLINGEN - In de komende weken past de gemeente Harlingen haar openingstijden aan.

Reacties