De Omdraai

De Omdraai

Kindercoaching en gezinsbegeleiding de Omdraai - Gespecialiseerd in opvoed- en gedragsproblemen. Begeleiding bij scheiding en samengesteld gezin. Succesvol Samengesteld!
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Spaar je club gezond

Spaar je club gezond

Van zondag 5 september tot en met zaterdag 13 november 2021 kunnen klanten van PLUS Lunenborg sponsorpunten sparen voor geselecteerde clubs en verenigingen in hun buurt.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Mooie resultaten eerste debatavond Cultuur

07-09-2021

HARLINGEN - Zo'n 20 inwoners uit de gemeente kwamen maandagavond naar het Entrepotgebouw om met elkaar te praten over de inhoud van een nieuwe gemeentelijke cultuurvisie.

Mooie resultaten eerste debatavond Cultuur Foto: Joachim de Ruijter

Dat gebeurde aan de hand van debattafels waar de deelnemers over vijf cultuurvragen in gesprek gingen.

Wethouder Erik de Groot: “Door de variatie in deelnemers is er tijdens deze eerste avond met verschillende achtergronden naar cultuur gekeken. Prachtig om te zien hoe men daardoor met elkaar in gesprek ging. Er ontstond zoveel energie dat zelfs de pauze werd overgeslagen. De resultaten en conclusies gaven al best een eerste beeld. We doen het in Harlingen best goed qua cultuur! Er is behoefte aan een regierol van de gemeente. Ook ziet men het belang van een aanjager en is het belangrijk dat er sprake is van samenhang in de culturele infrastructuur en betrokken partijen. En we mogen ambitie tonen, het moet echt samen en we hebben goud in handen met de historische stad, de nieuwe Willemshaven en het wad. Wat mij betreft mooie conclusies voor deze eerste avond.

Graag zie ik op de volgende avonden ook ondernemers uit de binnenstad. Want zij zien ongetwijfeld ook mooie kansen om cultuur, detailhandel en horeca aan elkaar te verbinden en zo samen met de cultuursector een nog aantrekkelijkere stad te maken. Ook gaan we graag met jongeren in gesprek om te horen wat hun visie ten aanzien van cultuur is.”

De debatavonden lijken na deze eerste avond een goede vorm om het culturele netwerk en belangstellenden van onderop te prikkelen om een bijdrage te leveren. Deze vorm van (burger)participatie zullen we ook verderop in het traject blijven inzetten. We vinden het als gemeente belangrijk dat de nieuwe cultuurvisie aansluit bij de wensen en verwachtingen van onze inwoners. En dat lukt natuurlijk niet als we een visie vanachter ons bureau maken.


Zo maar wat kreten, kansen, wensen en onderwerpen die de avond opleverde:

Openluchttheater, concerten voor jongeren, klein theater, culturele evenementen, zang, sterk verenigingsleven, historie Harlingen, culturele markt, filmhuis, bioscoop, visserijmuseum, uitgaanscultuur, soepel vergunningen- en regelbeleid, broedplaatsen, onderscheid stad en dorp, cultuur zichtbaar op straat, cultuur en bedrijven platform waar mensen elkaar vinden, regio betrekken.


De vijf vragen die tijdens de debatavonden beantwoord worden zijn:

1. Wat gaat goed in Harlingen?

2. Wat missen we nog?

3. Welk ambitieniveau moet Harlingen aanhouden?

4. Welke verbindingen kunnen er worden gelegd?

5. Hoe zien we de positionering van kunst en cultuur binnen de gemeente?


Geef je op voor de volgende debatavond

Na deze eerste debatavond volgen er nog twee avonden op 16 en 28 september, ook in het Entrepotgebouw. Start om 19.00 uur. Opgeven kan via communicatie@harlingen.nl.


Stuur je idee of mening ook digitaal in!

Kun je niet naar een debatavond? Geen probleem. Stuur dan je idee of mening digitaal communicatie@harlingen.nl.


Het proces om tot een nieuwe cultuurvisie te komen

Een nieuwe cultuurvisie voor heel Harlingen is het doel. En dat doen we graag van onderop door de inwoners en belanghebbende partijen ons te vertellen welke kansen cultuur biedt en wat belangrijk is op het gebied van cultuur. Via debatavonden en het verzamelen van online reacties komen we tot input om deze visie van en voor Harlingen te maken (burgerparticipatie). Naar verwachting is er een concept-cultuurvisie in februari 2022 klaar. Maar dit is geen doel op zich. Duurt het proces langer omdat we daarmee meer kwaliteit en richting krijgen? Dan nemen we wat extra tijd. We willen in ieder geval dat iedereen die een bijdrage aan een debatavond heeft geleverd, of een digitale bijdrage heeft ingestuurd, de kans krijgt om zijn mening te geven op de concept cultuurvisie voordat die naar de gemeenteraad gaat. 

 

Algemeen Gemeente Kunst & Cultuur Politiek & Maatschappij

Meer nieuws

Wie komt ons leuke team versterken?

07-09-2021

HARLINGEN - Café 't Noorderke & Restaurant Noorderpoort zoekt fijne collega's met ervaring voor in de bediening.

Servicedag hoortoestellen bij Peter Kuiper

07-09-2021

HARLINGEN - Benieuwd hoe uw hoortoestel er van binnen uitziet?

Subsidie voor 17 projecten in Noardwest Fryslân

07-09-2021

HARLINGEN - Vanuit het Iepen Mienskipsfûns verstrekt provincie Fryslân subsidie aan 17 initiatieven in Noardwest Fryslân.

Reacties

IJssalon Min12 IJssalon Min12 Plus Lunenborg Plus Lunenborg Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Fotografie Dorus Fotografie Dorus Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Visie Events Visie Events De Omdraai De Omdraai Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Haarmode Cats Haarmode Cats Zensa Moda Zensa Moda Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Food 80/20 Food 80/20 Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Copini Opticiëns Copini Opticiëns Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Hubo-Faber Hubo-Faber Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas
Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen The Shamrock The Shamrock Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Food 80/20 Food 80/20 Haarmode Cats Haarmode Cats Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Hubo-Faber Hubo-Faber Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Plus Lunenborg Plus Lunenborg Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Karsten Wonen Karsten Wonen Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE