Dat gebeurde aan de hand van debattafels waar de deelnemers over vijf cultuurvragen in gesprek gingen.
Wethouder Erik de Groot: “Door de variatie in deelnemers is er tijdens deze eerste avond met verschillende achtergronden naar cultuur gekeken. Prachtig om te zien hoe men daardoor met elkaar in gesprek ging. Er ontstond zoveel energie dat zelfs de pauze werd overgeslagen. De resultaten en conclusies gaven al best een eerste beeld. We doen het in Harlingen best goed qua cultuur! Er is behoefte aan een regierol van de gemeente. Ook ziet men het belang van een aanjager en is het belangrijk dat er sprake is van samenhang in de culturele infrastructuur en betrokken partijen. En we mogen ambitie tonen, het moet echt samen en we hebben goud in handen met de historische stad, de nieuwe Willemshaven en het wad. Wat mij betreft mooie conclusies voor deze eerste avond.
Graag zie ik op de volgende avonden ook ondernemers uit de binnenstad. Want zij zien ongetwijfeld ook mooie kansen om cultuur, detailhandel en horeca aan elkaar te verbinden en zo samen met de cultuursector een nog aantrekkelijkere stad te maken. Ook gaan we graag met jongeren in gesprek om te horen wat hun visie ten aanzien van cultuur is.”
De debatavonden lijken na deze eerste avond een goede vorm om het culturele netwerk en belangstellenden van onderop te prikkelen om een bijdrage te leveren. Deze vorm van (burger)participatie zullen we ook verderop in het traject blijven inzetten. We vinden het als gemeente belangrijk dat de nieuwe cultuurvisie aansluit bij de wensen en verwachtingen van onze inwoners. En dat lukt natuurlijk niet als we een visie vanachter ons bureau maken.
Zo maar wat kreten, kansen, wensen en onderwerpen die de avond opleverde:
Openluchttheater, concerten voor jongeren, klein theater, culturele evenementen, zang, sterk verenigingsleven, historie Harlingen, culturele markt, filmhuis, bioscoop, visserijmuseum, uitgaanscultuur, soepel vergunningen- en regelbeleid, broedplaatsen, onderscheid stad en dorp, cultuur zichtbaar op straat, cultuur en bedrijven platform waar mensen elkaar vinden, regio betrekken.
De vijf vragen die tijdens de debatavonden beantwoord worden zijn:
1. Wat gaat goed in Harlingen?
2. Wat missen we nog?
3. Welk ambitieniveau moet Harlingen aanhouden?
4. Welke verbindingen kunnen er worden gelegd?
5. Hoe zien we de positionering van kunst en cultuur binnen de gemeente?
Geef je op voor de volgende debatavond
Na deze eerste debatavond volgen er nog twee avonden op 16 en 28 september, ook in het Entrepotgebouw. Start om 19.00 uur. Opgeven kan via communicatie@harlingen.nl.
Stuur je idee of mening ook digitaal in!
Kun je niet naar een debatavond? Geen probleem. Stuur dan je idee of mening digitaal communicatie@harlingen.nl.
Het proces om tot een nieuwe cultuurvisie te komen
Een nieuwe cultuurvisie voor heel Harlingen is het doel. En dat doen we graag van onderop door de inwoners en belanghebbende partijen ons te vertellen welke kansen cultuur biedt en wat belangrijk is op het gebied van cultuur. Via debatavonden en het verzamelen van online reacties komen we tot input om deze visie van en voor Harlingen te maken (burgerparticipatie). Naar verwachting is er een concept-cultuurvisie in februari 2022 klaar. Maar dit is geen doel op zich. Duurt het proces langer omdat we daarmee meer kwaliteit en richting krijgen? Dan nemen we wat extra tijd. We willen in ieder geval dat iedereen die een bijdrage aan een debatavond heeft geleverd, of een digitale bijdrage heeft ingestuurd, de kans krijgt om zijn mening te geven op de concept cultuurvisie voordat die naar de gemeenteraad gaat.