Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Plus Lunenborg

Plus Lunenborg

Goed eten moet voor iedereen betaalbaar zijn. Daarom vind je bij PLUS Lunenborg de 'Laagblijvers': producten die het hele jaar rond éxtra voordelig zijn!
Lees verder...
Casper van Veen Uitvaartzorg

Casper van Veen Uitvaartzorg

Het hoeft niet anders, maar het kan wel anders. 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Coronavirus (COVID-19)

Coronavirus (COVID-19)

Op deze pagina zet de gemeente Harlingen alle belangrijke informatie over het Coronavirus (COVID-19) voor u op een rij. Bij nieuwe informatie wordt deze pagina geactualiseerd.
Lees verder...
Harlingen Bezorgt

Harlingen Bezorgt

Steun onze lokale helden! Winkel via HarlingenBezorgt gemakkelijk online!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Missie Zienderogen Saparua

05-04-2020

HARLINGEN - Vrijdag 13 maart ‘20 vertrok Suzanne Sprooten met een team opticiens voor een missie namens Stichting Zienderogen naar het Molukse eiland Saparua.

Missie Zienderogen Saparua Suzanne in actie voor Zienderogen

Het reisverslag van de missie naar de Molukken van Suzanne Sprooten werkzaam bij Peter Kuiper voor Oog en Oor, is hieronder te lezen!

 

Vrijdag 13 maart ‘20 vertrokken we voor een missie namens Stichting Zienderogen naar het Molukse eiland Saparua.

 

Na overleg in de groepsapp, het meest recente reisadvies op de site van Buitenlandse Zaken (nederlandwerelwijd.nl) was nog steeds niet negatief, hadden we besloten deze goed voorbereide missie, aan te gaan. Corona was immers nog ver weg, en het RIVM sprak ook nog in afstanden ipv in aantallen slachtoffers. 

 

Na een lange reis, inclusief binnenlandse vlucht, hotelovernachting, guesthouse op Ambon en een boottocht, kwamen we na drie dagen aan op onze bestemming: Saparua. 

 

We werden verwelkomd door enkele plaatselijke hoogwaardigheidsbekleders, waaronder het hoofd van de kerk, én de mensen van Happy Green Islands. Een initiatief uit Nederland onder leiding van Kees Lafeber, om meer bewustwording te creëren omtrent plastic en zwerfafval. 

De afspraak was: voor een gratis bril een zak plastic afval; prima deal! 

 

Ondertussen maakten we kennis met een totaal andere manier van leven, cultuur én temperatuur. Waar we in Ambon te maken kregen met een lekke band (en dan toch een stukje doorrijden), kwamen we op Saparua, samen met onze bagage, in een gammel busje terecht. Met in de open deur nog twee extra bijrijders. Een Ajax vlag tegen de achterruit, en keiharde hiphop uit de speakers, was dat enigszins een ontregelend geheel, zo afgezet tegen de paradijselijke omgeving. 

 

In de buurt van ons guesthouse, werden we afgezet bij onze werkplek, waar ons een warm welkom wachtte in de vorm van een ceremonie, waarbij we een sjaal omgehangen kregen, er gedanst werd door meisjes in prachtige klederdracht, en er binnen voor ons gebeden werd. 

We verstonden er geen woord van, maar de devotie was voelbaar! 

 

Hierna konden we lopend naar ons guesthouse, om te bekomen van de reis, alle indrukken, en niet te vergeten het tropische klimaat te laten landen. 

 

Via een hotspot op de telefoon van teamleider Anne, hadden we de beschikking over WiFi, en druppelde het Corona-nieuws uit Europa en Nederland binnen. Ondertussen deed de gastvrouw haar best om ons te voorzien van maaltijden, waar niet iedereen even hard op aanviel (hier past een smiley!) 

 

Ook maakten we kennis met de oosterse manier van douchen, hetgeen nog wat hilarische momenten opleverde. 

 

‘s Avonds werden de berichten uit Nederland dermate serieus, dat we na goed overleg, niet anders konden besluiten zo snel mogelijk terug te gaan. Het risico van niet meer terug kunnen, of in quarantaine moeten, werd levensgroot en heel reëel. Daar zaten we dus, 14.000 km verwijderd van onze familie en huizen. 

 

Nog geen meting gedaan, en het gevoel verkeerd gegokt te hebben. 

 

Dit negatieve gevoel duurde niet lang; we besloten de resterende twee dagen tot de terugreis om geboekt was, er vol voor te gaan! En zo togen we de volgende ochtend vol goede moed naar onze werkplek, die in no time ingericht was. En hier werkte het team weer samen alsof we al jaren met elkaar werkten: twee mensen tegelijk meten, 1 (soms een tweede erbij om te schrijven) de autorefractor, en 1 bij het winkeltje. (Bestaande uit een tafel met monturen, kant&klaar brillen en een spiegel). De intakes werden geregeld door lokale mensen, waaronder Marcel en partner, die later de bestellingen afhandelen. Ook rouleerden we, zodat iedereen om de zoveel tijd een andere taak had en talenten volledig benut werden (en nieuwe eventueel aangeboord!) 

 

De hoeveelheid ingeleverd plastic buiten werd ook steeds groter, dat was een geweldige opsteker voor Happy Green Islands. Want helaas ging de geplande reis van de Nederlandse tak (Kees Lafeber en partner) ook niet door, waardoor we ook een tolk en hand-en-spandiensten moesten missen. 

 

We zagen in twee dagen meer dan 320 mensen, konden daarvan 150 helpen met een kant & klare (leesbril) en schreven 102 recepten uit, die dit keer lokaal besteld en gemaakt worden. Verder zagen we veel mensen met ernstige pterygium en ook mature cataract. Deze gaven we een verwijzing voor de oogarts, op hoop van zegen dat ze er ooit terechtkomen. 

 

Zo hebben we twee dagen goed kunnen werken, waardoor deze missie niet als geheel verloren beschouwd hoeft te worden. Dat is een heel fijn gevoel. 

 

Tevens hadden we door de extra reisdagen meer tijd om van het land te genieten, en dat hebben we dan ook maar gedaan. De planten die wij thuis met veel moeite proberen in leven te houden, groeien hier in reuzenformaat in de natuur. Evenals het tropische fruit, waarvan we de vruchten alleen kennen uit de schappen in de supermarkt. 

 

Fort Amsterdam in Ambon bezocht, evenals een Australische begraafplaats met prachtige bomen. En onderweg natuurlijk hier en daar onze ‘Kodak Momentjes’ gepakt. 

 

En zo eindigde ons avontuur 23-3-‘20 op Schiphol, in plaats van op 01-04-‘20. 

De bijgelovige lezer zou nog iets kunnen vinden van vertrek en aankomstdatum, maar het is toch echt de Corona pandemie geweest waardoor we onze missie moesten afbreken. 

 

Stichting Zienderogen reageerde adequaat en regelde binnen de ontstane hectiek in de reisbranche, netjes de terugreis. 

 

Een bijzonder woord van dank aan de partner van onze teamleider, Constance, die op eigen initiatief mee was, en ons vakkundig door een aantal precaire (taalkundige) situaties geloodst heeft! 

 

Namens het team: 

 

Suzanne Sprooten 

 

(Anne Smit, Sophie Has, Johan Franken en Constance Rangkouw) 

 

Zorg & Welzijn

Meer nieuws

Creatief met corona 🍀: Fit tijdens de coronaquarantaine - les 16 & 17

05-04-2020

HARLINGEN - Je conditie gaat hard achteruit als je een paar weken minder beweegt, Fysio Harlingen houdt mensen online in beweging!

Jachthaven Harlinger Watersportvereniging gesloten voor passanten

05-04-2020

HARLINGEN - In verband met de bestrijding van het coronavirus is de jachthaven van de Harlinger Watersportvereniging (HWSV) gesloten voor passanten.

GGD Fryslân: Update zondag 5 april 12.00 uur

05-04-2020

HARLINGEN - Naar buiten vandaag? En de actuele situatie in Fryslân.

Reacties

HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Karsten Wonen Karsten Wonen Greenart Production Greenart Production Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Broodje Nuchter Broodje Nuchter Visie Events Visie Events Zensa Moda Zensa Moda Haarmode Cats Haarmode Cats Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires De Lichtboei De Lichtboei Copini Opticiëns Copini Opticiëns Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Hubo-Faber Hubo-Faber Plus Lunenborg Plus Lunenborg Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation IJssalon Min12 IJssalon Min12 Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Fotografie Dorus Fotografie Dorus Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Food 80/20 Food 80/20 Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje The Shamrock The Shamrock Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn
Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Broodje Nuchter Broodje Nuchter Plus Lunenborg Plus Lunenborg Visie Events Visie Events Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas The Shamrock The Shamrock Copini Opticiëns Copini Opticiëns Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Food 80/20 Food 80/20 Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Haarmode Cats Haarmode Cats Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Greenart Production Greenart Production Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn