RSG Simon Vestdijk 2021-2022

RSG Simon Vestdijk 2021-2022

Maak kennis met Simon Vestdijk! Ben je benieuwd? Meld je dan aan voor de beleefmiddagen, open dagen en voorlichtingsavonden en kom langs!
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Spaar je club gezond

Spaar je club gezond

Van zondag 5 september tot en met zaterdag 13 november 2021 kunnen klanten van PLUS Lunenborg sponsorpunten sparen voor geselecteerde clubs en verenigingen in hun buurt.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Mijn ommetje vanmorgen en “Broken Jug”

13-03-2021

HARLINGEN - Op weg naar het einde van de Zuiderpier kom je soms op de meest bijzondere gedachten.

 
Ik wandel regelmatig over de Zuiderpier en de Keermuur. Bijna elke dag, terwijl ik toch geen hond heb. Want ik zie ’s ochtends wel veel mensen met een hond. Schijnt goed te zijn om de hond in conditie te houden.
 
Maar wandelen is ook goed voor mensen. Het houdt je fit en is goed voor de hersenen aldus Erik Scherder, een society professor in de neuropsychologie, die omdat hij mooi kan praten en er ook nog televisiegeniek uitziet regelmatig in praatprogramma’s mag optreden. Maar ik begin hem steeds meer te geloven. Zelfs terwijl je wandelend ook moet opletten niet tegen een van die honden aan te lopen of op hun uitwerpselen te trappen worden de hersenen actiever.
 
Waar zijn die hersenen van mij dan zoal mee bezig? Vaak met de zaken die in het land spelen, die je in de actualiteit tegenkomt. Nu is dat de komende verkiezingen. In coronatijd heel bijzonder. We kiezen een volksvertegenwoordiging voor de komende 4 jaar, een tijd die meer dan ooit onzeker is. Want wie zal zeggen hoe over bijvoorbeeld een jaar de wereld er uitziet? Laat staan over vier jaar. Ik denk verder na over gebeurtenissen binnen de Harlinger Gemeenschap en mijn rol daarin. Als lid van het bestuur van Kunstcollectief Harlingen en daarnaast als vrijwilliger bij de ontwikkeling van de Stadstuin hebben we doelen te behalen. Ook dat levert voer voor hersenen. De doelen van ons Kunstcollectief houden in dat we een positieve bijdrage willen leveren aan de samenleving van Harlingen door middel van kunst en cultuur. We doen dat door het bedenken en organiseren van kunstprojecten, maar ook het realiseren van een ontmoetings- en atelierruimte. Vooral dit laatste punt zien wij als belangrijk doel.
 
Maar lang niet alle ideeën komen uit onze koker. Gemeente Harlingen bedenkt ook Kunstprojecten. Deze week kwam in het nieuws dat de Gemeente een kunstwerk wil adopteren van de bekende Amerikaanse kunstenaar Frank Stella. Deze aankoop werd in de media geframed als: “… een kunstwerk dat niemand wilde hebben, daarom al een tijd in havengebied stond weg te roesten en waarvan de kunstenaar of de eigenaar er nu in geslaagd is het aan Harlingen te slijten voor een “zacht prijsje” van een slordig half miljoen … “. Met dit nieuws kregen mijn hersenen vanmorgen voer om te werken. (Professor Scherder, bedenk ik nu, zou aan zijn praatje over hersenactiviteit nog kunnen toevoegen dat de hersenen ook stof geleverd moeten krijgen om te werken.)
 
Binnen het bestuur van ons Collectief is de vraag ook aan de orde of dit iets is wat we kunnen of moeten ondersteunen. Draagt dit bij aan onze doelen voor de samenleving van Harlingen? Er is nu dus discussie over het kunstwerk. Dat is natuurlijk al meegenomen. Kunstwerken zijn vaak controversieel en horen stof tot discussie te geven. Over vragen als: is het passend? Of wordt het een werk van een bekende kunstenaar zonder enige relatie met wat eigen is aan onze stad en omgeving? En is het te duur? En de plaats? Bij een parkeerterrein? Is dat niet een keuze van: dan hebben we als Harlingers er geen last van? Nee, zou het dan toch niet meer in het Willemshavengebied of rond de Zuiderpier moeten komen? Wij zijn er nog niet helemaal uit.
Ja, langs de route van mijn ommetje, dat zou ik wel leuk vinden. “.. zo, ik ga even een ommetje langs broken jug, tot straks… “
 
Een ander punt: de kosten. Als Kunstcollectief willen we ons natuurlijk niet uitlaten over de vraag of het verantwoord is binnen het budget van de Gemeente in vergelijking met andere kostenposten. Dat is aan de politiek. Maar als het werkelijk zo is dat de kosten zijn zoals in de media bericht, dan steken die wel heel schril af tegen de uitgaven die Gemeente doet voor het actief beoefenen van kunst en cultuur door Harlingers. Als Kunstcollectief pleiten wij al langer voor een ruimte in het centrum. Wij zien met lede ogen aan hoe de leegstand in de Voorstraat zich uitbreidt. Als we straks de coronacrisis achter de rug hebben zou dat nog verder zijn toegenomen. Een ruimte in de Voorstraat, bijvoorbeeld zoals wij in 2018 in de Kleine Voorstraat met veel succes in gebruik hadden, zou mooi kunnen bijdragen de aantrekkelijkheid van de Voorstraat in stand te houden of zelfs te verbeteren. Het zou mooi zijn als Gemeente een deel van het bedrag dat nu wordt besteed aan het werk van Stella ook ter beschikking zou stellen aan een ontmoetings- en atelierruimte in de Voorstraat voor het meer actief beoefenen van kunst en cultuur. Ik zou dan mijn dagelijkse ommetje kunnen verfraaien door én langs Broken Jug én door de Voorstraat te wandelen. Zowel Erik Scherder als Frank Stella zouden trots op mij kunnen zijn.
 

Algemeen Kunst & Cultuur

Meer nieuws

200 euro korting bij Peter Kuiper voor oog en oor

13-03-2021

HARLINGEN - Krijg 200 euro korting op de beste multifocale HOYA MYSELF glazen.

Deze week in Afslag Harlingen bij Omroep RSH

13-03-2021

HARLINGEN - Zaterdag 13 maart is er van 11.00 - 13.00 uur bij Omroep RSH weer een nieuwe aflevering van Afslag Harlingen, Harlingenboeit.nl geeft alvast een tipje van de sluier.

Reacties

Copini Opticiëns Copini Opticiëns BENG Evenementen BENG Evenementen Haarmode Cats Haarmode Cats Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Plus Lunenborg Plus Lunenborg The Shamrock The Shamrock Food 80/20 Food 80/20 Karsten Wonen Karsten Wonen Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Fotografie Dorus Fotografie Dorus De Omdraai De Omdraai Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Zensa Moda Zensa Moda IJssalon Min12 IJssalon Min12 Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Hubo-Faber Hubo-Faber Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Visie Events Visie Events HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen
Hubo-Faber Hubo-Faber De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Visie Events Visie Events Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad De Omdraai De Omdraai The Shamrock The Shamrock Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Plus Lunenborg Plus Lunenborg Copini Opticiëns Copini Opticiëns Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas