RSG Simon Vestdijk 2021-2022

RSG Simon Vestdijk 2021-2022

Maak kennis met Simon Vestdijk! Ben je benieuwd? Meld je dan aan voor de beleefmiddagen, open dagen en voorlichtingsavonden en kom langs!
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Spaar je club gezond

Spaar je club gezond

Van zondag 5 september tot en met zaterdag 13 november 2021 kunnen klanten van PLUS Lunenborg sponsorpunten sparen voor geselecteerde clubs en verenigingen in hun buurt.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Mijn Harlingen: De waslijnen van Kornwerderzand

02-05-2021

HARLINGEN - In de rubriek 'Mijn Harlingen' vertelt schrijver en muzikant Hein Jaap Hilarides over zijn bijzondere band met Harlingen.

Mijn Harlingen: De waslijnen van Kornwerderzand De waslijnen van Kornwerderzand. Foto: Studio Henk Bleeker

Kornwerderzand is de toegangspoort tot Harlingen vanuit het zuiden. De zandplaat was een werkeiland en het dorp ontstond tijdens de aanleg van de Afsluitdijk. Kornwerderzand telt 23 huizen met ongeveer 44 inwoners. Het dorp is bekend van het kazemattenmuseum en de Lorentzsluizen en nu van het Afsluitdijk Wadden Center. 

   

We parkeren de auto op de parkeerplaats tussen het Wadden Center en het dorp. Het eerste beeld is meteen fantastisch. Vanuit de auto kijken we uit over het IJsselmeer. Rechts liggen twee bunkers, links Kornwerderzand met het kerktorentje voor de windmolens, en voor ons zien wij de kust van Makkum met stukjes gelig zand. We stappen uit en lopen naar het dorp. Kornwerderzand bestaat uit een rij huizen. Ze staan haaks op de Afsluitdijk. Zowel voor als achter kijken de bewoners uit over het IJsselmeer. 

   

Aan de achterkant van de woningen ligt een grasveld. In het gras staan betonnen palen waar waslijnen tussen hangen. Voor een van de verweerde, met algen en mos begroeide betonpalen ligt een anker. 

 

Wij zijn verrast door de kracht van het beeld. Henk zijn oog valt op een camper, die een stukje lager aan het water staat. Hij klikt. 

Wij lopen door tot de laatste bunker in het IJsselmeer. Als twee kwajongens klimmen we er op en er in. Maar het beeld van de waslijnen hebben het hele verhaal al verteld. 

 

 

Lees ook:

Algemeen Kunst & Cultuur Natuur & Milieu Regio

Meer nieuws

Dodenherdenking 2021 in Harlingen

02-05-2021

HARLINGEN - Op dinsdag 4 mei zijn we om 20.00 uur twee minuten stil.

‘Luchtgevecht boven de stad en in het oosten’

02-05-2021

HARLINGEN - In het kader van de bevrijding 76 jaar geleden publiceren we komende weken korte verhalen van Johnny de Groot en foto's van de oorlog en de bevrijding in Harlingen.

Reacties

Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie IJssalon Min12 IJssalon Min12 Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Zensa Moda Zensa Moda Copini Opticiëns Copini Opticiëns Visie Events Visie Events Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Karsten Wonen Karsten Wonen Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Plus Lunenborg Plus Lunenborg Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Food 80/20 Food 80/20 Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje The Shamrock The Shamrock Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen BENG Evenementen BENG Evenementen Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Haarmode Cats Haarmode Cats Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas De Omdraai De Omdraai Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Hubo-Faber Hubo-Faber
Plus Lunenborg Plus Lunenborg Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Food 80/20 Food 80/20 Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Copini Opticiëns Copini Opticiëns The Shamrock The Shamrock Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Fotografie Dorus Fotografie Dorus De Omdraai De Omdraai Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Hubo-Faber Hubo-Faber Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona