De Omdraai

De Omdraai

Kindercoaching en gezinsbegeleiding de Omdraai - Gespecialiseerd in opvoed- en gedragsproblemen. Begeleiding bij scheiding en samengesteld gezin. Succesvol Samengesteld!
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Plus Lunenborg

Plus Lunenborg

Goed eten moet voor iedereen betaalbaar zijn. Daarom vind je bij PLUS Lunenborg de 'Laagblijvers': producten die het hele jaar rond éxtra voordelig zijn!
Lees verder...
Casper van Veen Uitvaartzorg

Casper van Veen Uitvaartzorg

Het hoeft niet anders, maar het kan wel anders. 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Harlingen Bezorgt

Harlingen Bezorgt

Steun onze lokale helden! Winkel via HarlingenBezorgt gemakkelijk online!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Mijn Harlingen: De waslijnen van Kornwerderzand

02-05-2021

HARLINGEN - In de rubriek 'Mijn Harlingen' vertelt schrijver en muzikant Hein Jaap Hilarides over zijn bijzondere band met Harlingen.

Mijn Harlingen: De waslijnen van Kornwerderzand De waslijnen van Kornwerderzand. Foto: Studio Henk Bleeker

Kornwerderzand is de toegangspoort tot Harlingen vanuit het zuiden. De zandplaat was een werkeiland en het dorp ontstond tijdens de aanleg van de Afsluitdijk. Kornwerderzand telt 23 huizen met ongeveer 44 inwoners. Het dorp is bekend van het kazemattenmuseum en de Lorentzsluizen en nu van het Afsluitdijk Wadden Center. 

   

We parkeren de auto op de parkeerplaats tussen het Wadden Center en het dorp. Het eerste beeld is meteen fantastisch. Vanuit de auto kijken we uit over het IJsselmeer. Rechts liggen twee bunkers, links Kornwerderzand met het kerktorentje voor de windmolens, en voor ons zien wij de kust van Makkum met stukjes gelig zand. We stappen uit en lopen naar het dorp. Kornwerderzand bestaat uit een rij huizen. Ze staan haaks op de Afsluitdijk. Zowel voor als achter kijken de bewoners uit over het IJsselmeer. 

   

Aan de achterkant van de woningen ligt een grasveld. In het gras staan betonnen palen waar waslijnen tussen hangen. Voor een van de verweerde, met algen en mos begroeide betonpalen ligt een anker. 

 

Wij zijn verrast door de kracht van het beeld. Henk zijn oog valt op een camper, die een stukje lager aan het water staat. Hij klikt. 

Wij lopen door tot de laatste bunker in het IJsselmeer. Als twee kwajongens klimmen we er op en er in. Maar het beeld van de waslijnen hebben het hele verhaal al verteld. 

 

 

Lees ook:

Algemeen Kunst & Cultuur Natuur & Milieu Regio

Meer nieuws

Dodenherdenking 2021 in Harlingen

02-05-2021

HARLINGEN - Op dinsdag 4 mei zijn we om 20.00 uur twee minuten stil.

‘Luchtgevecht boven de stad en in het oosten’

02-05-2021

HARLINGEN - In het kader van de bevrijding 76 jaar geleden publiceren we komende weken korte verhalen van Johnny de Groot en foto's van de oorlog en de bevrijding in Harlingen.

Reacties

Plus Lunenborg Plus Lunenborg De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn IJssalon Min12 IJssalon Min12 Zensa Moda Zensa Moda Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE BENG Evenementen BENG Evenementen Haarmode Cats Haarmode Cats De Lichtboei De Lichtboei Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Copini Opticiëns Copini Opticiëns Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Karsten Wonen Karsten Wonen Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Fotografie Dorus Fotografie Dorus Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Visie Events Visie Events Food 80/20 Food 80/20 HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg Hubo-Faber Hubo-Faber Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation
Visie Events Visie Events Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Copini Opticiëns Copini Opticiëns Plus Lunenborg Plus Lunenborg Karsten Wonen Karsten Wonen BENG Evenementen BENG Evenementen Food 80/20 Food 80/20 Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Hubo-Faber Hubo-Faber The Shamrock The Shamrock Fotografie Dorus Fotografie Dorus Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Haarmode Cats Haarmode Cats Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus