De Omdraai

De Omdraai

Kindercoaching en gezinsbegeleiding de Omdraai - Gespecialiseerd in opvoed- en gedragsproblemen. Begeleiding bij scheiding en samengesteld gezin. Succesvol Samengesteld!
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Spaar je club gezond

Spaar je club gezond

Van zondag 5 september tot en met zaterdag 13 november 2021 kunnen klanten van PLUS Lunenborg sponsorpunten sparen voor geselecteerde clubs en verenigingen in hun buurt.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Mijn Harlingen: De Stenen Man

04-09-2021

HARLINGEN - In de rubriek 'Mijn Harlingen' vertelt schrijver en muzikant Hein Jaap Hilarides over zijn bijzondere band met Harlingen.

Mijn Harlingen: De Stenen Man De Stenen Man. Foto: Studio Henk Bleeker

De Stenen Man rijst op uit het slik, uit het zeegras.

  

Het monument staat op de plaats van een grenspaal. Die scheidpaal tussen twee waterschappen was er in het jaar 1576 neergezet. Het gedenkteken met de januskop is tweehonderd jaar later opgericht voor Caspar de Robles.

 

Caspar de Robles was een Spanjaard. Vanaf het begin van de Tachtigjarige Oorlog tot en met 1576 was hij gelegerd in Noord-Nederland. De laatste jaren van zijn verblijf was hij stadhouder van Friesland, Groningen en Drenthe.

 

In die jaren teisterden zware stormvloeden het gebied. De Robles zou een grote rol hebben gespeeld bij het onderhoud en herstel van de zeedijken. Althans, volgens gezaghebbende geschiedschrijvers. Ik wist ook niet beter, totdat ik mij voor dit stukje in de man verdiepte.

 

Als schooljongen zwom ik bij de pier. Soms klommen wij op het monument. Ik dacht altijd dat Caspar de Robles heel veel voor de Friese dijken had gedaan. Nu blijkt dat de Friezen zelf hun zeedijken maakten. In het oplossen van het geschil over de kosten voor het onderhoud had De Robles ook maar een klein aandeel. De Spaanse kolonel hield zich eigenlijk alleen maar vanuit militair oogpunt bezig met de dijken.

 

In een tekst op de Stenen Man krijgt De Robles veel lof toegezwaaid. Na de Allerheiligenvloed van 1570 zou hij in drie maanden de dijken hebben hersteld. Dit is niet waar.

 

Toch blijft het beeld bestaan dat de Spanjaard de Friezen heeft leren dijken. De leugen is hardnekkiger dan de waarheid.

 

 

Lees ook:

Algemeen Kunst & Cultuur

Meer nieuws

Programma overzicht Omroep RSH

04-09-2021

HARLINGEN - Als je niets van de programma’s van Omroep RSH wilt missen, is een overzicht van wanneer welke programma's worden uitgezonden wel zo handig.

Reacties

BENG Evenementen BENG Evenementen Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Karsten Wonen Karsten Wonen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis De Omdraai De Omdraai Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Fotografie Dorus Fotografie Dorus Plus Lunenborg Plus Lunenborg Food 80/20 Food 80/20 Hubo-Faber Hubo-Faber The Shamrock The Shamrock IJssalon Min12 IJssalon Min12 Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Zensa Moda Zensa Moda Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Haarmode Cats Haarmode Cats Copini Opticiëns Copini Opticiëns
Plus Lunenborg Plus Lunenborg Copini Opticiëns Copini Opticiëns Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis The Shamrock The Shamrock Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Fotografie Dorus Fotografie Dorus BENG Evenementen BENG Evenementen Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas IJssalon Min12 IJssalon Min12 Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Food 80/20 Food 80/20 Hubo-Faber Hubo-Faber Karsten Wonen Karsten Wonen De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Visie Events Visie Events Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje