De Omdraai

De Omdraai

Kindercoaching en gezinsbegeleiding de Omdraai - Gespecialiseerd in opvoed- en gedragsproblemen. Begeleiding bij scheiding en samengesteld gezin. Succesvol Samengesteld!
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Spaar je club gezond

Spaar je club gezond

Van zondag 5 september tot en met zaterdag 13 november 2021 kunnen klanten van PLUS Lunenborg sponsorpunten sparen voor geselecteerde clubs en verenigingen in hun buurt.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Mijn Harlingen: De raadszaal

04-08-2021

HARLINGEN - In de rubriek 'Mijn Harlingen' vertelt schrijver en muzikant Hein Jaap Hilarides over zijn bijzondere band met Harlingen.

Mijn Harlingen: De raadszaal De raadszaal. Foto: Studio Henk Bleeker

Hoog en trots staat het stadshuis aan de andere kant van het brede water tussen de Hema en een paar huizen. Voor het stadshuis ligt de kaai waar ooit de Amsterdamse veerschepen aanmeerden. De ingang van het gebouw heeft dubbele deuren en een bordes van drie treden van blauwe steen met aan weerskanten hardstenen pilasters. De pijlers lopen naar boven toe door en twee andere ornamenten ondersteunen het balkon. Het raam achter het balkon heeft aan weerszijden mooie hardstenen ornamenten, de klauwen gaan op tot aan de kapitale daklijst.

  

Boven het middelste schuifraam achter het balkon is tussen twee dakvensters een prachtig frontispies aangebracht. De versiering boven de ingang heeft gebogen kappen en gesneden klauwen met daarin een beeld van St. Michiel. De beschermheilige van de stad valt een draak aan en doodt het mythische wezen met een lans. Aan de ene kant van St. Michiel staat een kindje met de weegschaal van de gerechtigheid in de handen, aan de andere kant van de schutspatroon zien wij het wapen van Harlingen.

  

Dan stappen wij het stadhuis in. Eigenlijk is het gebouw gesloten. De bode moet weg. Maar nadat wij de reden van ons bezoek hebben uitgelegd, geeft hij ons een rondleiding. Als laatste leidt Henk Jan Cornelisse ons naar de raadszaal en staan wij achter de ramen van het balkon. De hoge zaal heeft een mooie schouw en heel bijzonder tapijt. De stoelen staan op corona-afstand, die ochtend was er een trouwerij. De ruimtes in het stadshuis hebben iets tijdloos. Maar de gestoffeerde stoelen van de raadszaal annex trouwzaal verraden het tijdsgewricht.

 

 

Lees ook:

Algemeen Gemeente Kunst & Cultuur Politiek & Maatschappij

Meer nieuws

Sixpack Junkie covert nummer 'Laat me' in ut Fries

04-08-2021

HARLINGEN - Er laat weer een Harlinger band van zich horen door een bekend nummer in het Fries op te nemen.

Brasserie De Jasmijn winnaar Bedrijven Sponsor Fond Tour 2021

04-08-2021

HARLINGEN - Al jaren organiseert P.V. Ons-Genoegen een bedrijven sponsorvluchten competitie.

Gezocht: Nieuwe collega's

04-08-2021

HARLINGEN - Op zoek naar leuk werk met een gezellig team?

Reacties

Karsten Wonen Karsten Wonen Fotografie Dorus Fotografie Dorus Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Haarmode Cats Haarmode Cats Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad De Omdraai De Omdraai Zensa Moda Zensa Moda Copini Opticiëns Copini Opticiëns Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Food 80/20 Food 80/20 HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Visie Events Visie Events BENG Evenementen BENG Evenementen IJssalon Min12 IJssalon Min12 Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Plus Lunenborg Plus Lunenborg Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï
Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Hubo-Faber Hubo-Faber Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis De Omdraai De Omdraai Food 80/20 Food 80/20 De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Zensa Moda Zensa Moda Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Copini Opticiëns Copini Opticiëns Karsten Wonen Karsten Wonen Haarmode Cats Haarmode Cats Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Plus Lunenborg Plus Lunenborg