De Omdraai

De Omdraai

Kindercoaching en gezinsbegeleiding de Omdraai - Gespecialiseerd in opvoed- en gedragsproblemen. Begeleiding bij scheiding en samengesteld gezin. Succesvol Samengesteld!
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Plus Lunenborg

Plus Lunenborg

Goed eten moet voor iedereen betaalbaar zijn. Daarom vind je bij PLUS Lunenborg de 'Laagblijvers': producten die het hele jaar rond éxtra voordelig zijn!
Lees verder...
Casper van Veen Uitvaartzorg

Casper van Veen Uitvaartzorg

Het hoeft niet anders, maar het kan wel anders. 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Harlingen Bezorgt

Harlingen Bezorgt

Steun onze lokale helden! Winkel via HarlingenBezorgt gemakkelijk online!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Mijn Harlingen: De Engelse tuin

01-04-2021

HARLINGEN - In de rubriek 'Mijn Harlingen' vertelt schrijver en muzikant Hein Jaap Hilarides over zijn bijzondere band met Harlingen.

Mijn Harlingen: De Engelse tuin De Engelse Tuin. Foto: Studio Henk Bleeker

De Engelse tuin is een Roodbaardtuin. Roodbaard ontwierp in de eerste helft van de 19eeuw diverse tuinen met ronde vormen en slingerpaadjes, waaronder die op de stadswal van Harlingen. De tuinarchitect liet zich inspireren door de romantische Engelse tuinen, vandaar de naam. 

 

Een tuin is een tijdelijke overwinning van de mens op de natuur. Want als de mens niets doet, overwoekert de natuur alles weer. De mens is altijd bezig om de natuur te bedwingen. Tegelijk beseft hij zijn eigen onmacht om die strijd te winnen. De natuur zal altijd zegevieren. 

 

Vandaar de man in de tuin? Weerloos met een paraplu? Zo liep ooit meneer Visser uit de roman Meneer Vissers hellevaartook door deze tuin. Niemand kon het verzet van de mens tegen de tand des tijds beter beschrijven dan Simon Vestdijk. Denk aan Ivoren Wachters. 

 

De man op de foto staat op een Tobruk, een achthoekige gevechtsbunker. Zoals de Engelsen de natuur met tuinen wilden bedwingen, zo probeerden de Duitsers dat met oorlog. In diezelfde oorlog vond in dit park de aanslag op een politiecommissaris door twee ‘Harlinger jongens’ plaats. 

 

De Engelse tuin is een caleidoscoop van herinneringen. Ze lopen door elkaar heen in de diepte van de tijd. Net zoals de gemengde beelden op deze zwartwit foto roepen ze de geschiedenis van de Engelse tuin als het ware op. 

 

 

Lees ook:

Algemeen Kunst & Cultuur

Meer nieuws

Indoor visstek door overvloed aan reacties toch maar gedempt

01-04-2021

HARLINGEN - De aanmeldingen voor het indoor vissen waren overweldigend, evenals de positieve reacties.

Eilandparkeren in Harlingen: makkelijker, veiliger en leuker!

01-04-2021

HARLINGEN - Sinds 1 januari 2021 is de gemeente Harlingen exploitant van de langparkeerterreinen aan de Harlingerstraatweg, het parkeerterrein aan de Westerzeedijk en de parkeergarage op de Waddenpromenade.

Senioren en Veiligheidsmaand van start

01-04-2021

HARLINGEN - Samen zorgen we ervoor dat criminaliteit niet loont.

Reacties

Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Fotografie Dorus Fotografie Dorus De Omdraai De Omdraai Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus IJssalon Min12 IJssalon Min12 Zensa Moda Zensa Moda Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Haarmode Cats Haarmode Cats Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Copini Opticiëns Copini Opticiëns Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Plus Lunenborg Plus Lunenborg Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Visie Events Visie Events Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona De Lichtboei De Lichtboei Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg Food 80/20 Food 80/20 The Shamrock The Shamrock Karsten Wonen Karsten Wonen BENG Evenementen BENG Evenementen
Copini Opticiëns Copini Opticiëns IJssalon Min12 IJssalon Min12 De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Plus Lunenborg Plus Lunenborg Zensa Moda Zensa Moda De Omdraai De Omdraai Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Fotografie Dorus Fotografie Dorus Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Karsten Wonen Karsten Wonen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Hubo-Faber Hubo-Faber