De Omdraai

De Omdraai

Kindercoaching en gezinsbegeleiding de Omdraai - Gespecialiseerd in opvoed- en gedragsproblemen. Begeleiding bij scheiding en samengesteld gezin. Succesvol Samengesteld!
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Spaar je club gezond

Spaar je club gezond

Van zondag 5 september tot en met zaterdag 13 november 2021 kunnen klanten van PLUS Lunenborg sponsorpunten sparen voor geselecteerde clubs en verenigingen in hun buurt.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Mijn Harlingen: Vissershaven

05-07-2021

HARLINGEN - In de rubriek 'Mijn Harlingen' vertelt schrijver en muzikant Hein Jaap Hilarides over zijn bijzondere band met Harlingen.

Mijn Harlingen: Vissershaven Vissershaven Foto: Studio Henk Bleeker

Wij zouden een gesprekje hebben met een visser. De vorige keer had Henk een net van hem geleend voor een foto shoot. Wij wilden het net terugbrengen en dan zou ik de visser een paar vragen stellen.

 

Maar het kwam hem niet uit. Zijn dochter was ziek en hij moest oppassen. De visser ligt vooraan in de vissershaven, even voorbij de Urker Visveiling. Wij stonden voor het schip, liepen naar zijn loods en gooiden het net over het hek.

 

Vervolgens maakten wij een wandeling over de steigers van de haven. Een jonge man in een overall verfde een enorme rol geel. Op de rol kon een touw of een kabel worden gerold. Hij stond op de kade voor een grote Urker kotter. Boven in een mast waren mannen aan het lassen. Op de kant liepen een paar vissersmannen. Ze praatten in het Urker dialect tegen elkaar.

 

De kotters lagen netjes voor elkaar aangemeerd. De meeste schepen kwamen uit Urk, een enkele uit Harlingen of een andere havenplaats. De masten staken naar de helblauwe lucht. De kabels en touwen maakten strakke schaduwen in het harde licht op de steigers en boten.

 

Welbeschouwd is een vissershaven een gekkenboel van kabels, touwen, masten, lieren, katrollen en netten. Je verwacht niet meteen een fiets op een steiger. Maar een rijwiel is natuurlijk verrekte handig wanneer de supermarkt niet dichtbij de haven zit.

 

 

Lees ook:

Algemeen Kunst & Cultuur Natuur & Milieu Regio

Meer nieuws

Schoolkinderen Noard-Fryslân blij met Vakantieleestas van de Bibliotheek

05-07-2021

HARLINGEN - De afgelopen weken kregen 1.144 kinderen in Noard-Fryslân de Vakantieleestas van de Bibliotheek.

Zomer aan Zee: Hilarische openluchtvoorstelling op het Harlinger strand

05-07-2021

HARLINGEN - Afgelopen vrijdag vond op het Harlinger strand de eerste editie van ‘Friday on the Beach’ plaats.

Lykle Bokma winnaar op Issoudun

05-07-2021

HARLINGEN - Donderdag 1 juli zijn er in de Afd. Friesland 2695 duiven ingekorfd waaronder 54 cracks van P.V. Ons-Genoegen.

Reacties

Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Fotografie Dorus Fotografie Dorus BENG Evenementen BENG Evenementen IJssalon Min12 IJssalon Min12 Zensa Moda Zensa Moda Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten De Omdraai De Omdraai Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Haarmode Cats Haarmode Cats Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Karsten Wonen Karsten Wonen Plus Lunenborg Plus Lunenborg The Shamrock The Shamrock Food 80/20 Food 80/20 Hubo-Faber Hubo-Faber Visie Events Visie Events
Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot De Omdraai De Omdraai Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Haarmode Cats Haarmode Cats Visie Events Visie Events BENG Evenementen BENG Evenementen Copini Opticiëns Copini Opticiëns Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Hubo-Faber Hubo-Faber Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Fotografie Dorus Fotografie Dorus Food 80/20 Food 80/20 Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt