HOOP

HOOP

De Harlinger Onafhankelijke Ouderen Partij richt zich op het algemeen belang, door in brede zin oog te hebben voor zorg, welzijn en veiligheid. HOOP is een partij voor iedereen!
Lees verder...
Van Campen & Dijkstra

Van Campen & Dijkstra

Tijdens onze openingstijden kunt u gewoon bij ons binnenlopen, Voorstraat 94, of bel ons op 0517–212140 voor het maken van een afspraak.
Lees verder...
CDA Harlingen

CDA Harlingen

De kracht van de samenleving: Zorgen voor elkaar. Het CDA streeft naar een samenleving waar mensen zoveel als mogelijk mee kunnen doen. Wij zijn dichtbij en benaderbaar.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
VVD Harlingen

VVD Harlingen

Harlingen blijft goed, wordt beter. Naar een bloeiend Harlingen!
Lees verder...
GroenLinks Harlingen

GroenLinks Harlingen

GroenLinks: voor een groene en sociale gemeente. Het is tijd voor verandering. Voor nu en later.
Lees verder...
Grijmans

Grijmans

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
Zin in een feestje?

Zin in een feestje?

Dat komt goed uit, want het is feest bij PLUS Lunenborg! Ook dit jaar kun je weer sparen voor het enige echte PLUS Boodschappenpakket!
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Harlinger Belang

Harlinger Belang

Het belang voor onze stad en haar inwoners staat voor ons centraal, jullie belang is ons belang.
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Mijn Harlingen: Vissershaven

05-07-2021

HARLINGEN - In de rubriek 'Mijn Harlingen' vertelt schrijver en muzikant Hein Jaap Hilarides over zijn bijzondere band met Harlingen.

Mijn Harlingen: Vissershaven Vissershaven Foto: Studio Henk Bleeker

Wij zouden een gesprekje hebben met een visser. De vorige keer had Henk een net van hem geleend voor een foto shoot. Wij wilden het net terugbrengen en dan zou ik de visser een paar vragen stellen.

 

Maar het kwam hem niet uit. Zijn dochter was ziek en hij moest oppassen. De visser ligt vooraan in de vissershaven, even voorbij de Urker Visveiling. Wij stonden voor het schip, liepen naar zijn loods en gooiden het net over het hek.

 

Vervolgens maakten wij een wandeling over de steigers van de haven. Een jonge man in een overall verfde een enorme rol geel. Op de rol kon een touw of een kabel worden gerold. Hij stond op de kade voor een grote Urker kotter. Boven in een mast waren mannen aan het lassen. Op de kant liepen een paar vissersmannen. Ze praatten in het Urker dialect tegen elkaar.

 

De kotters lagen netjes voor elkaar aangemeerd. De meeste schepen kwamen uit Urk, een enkele uit Harlingen of een andere havenplaats. De masten staken naar de helblauwe lucht. De kabels en touwen maakten strakke schaduwen in het harde licht op de steigers en boten.

 

Welbeschouwd is een vissershaven een gekkenboel van kabels, touwen, masten, lieren, katrollen en netten. Je verwacht niet meteen een fiets op een steiger. Maar een rijwiel is natuurlijk verrekte handig wanneer de supermarkt niet dichtbij de haven zit.

 

 

Lees ook:

Algemeen Kunst & Cultuur Natuur & Milieu Regio

Reacties

Nova College Scheepvaart Nova College Scheepvaart Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad VVD Harlingen VVD Harlingen Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Hubo-Faber Hubo-Faber Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation BENG Evenementen BENG Evenementen De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Karsten Wonen Karsten Wonen Food 80/20 Food 80/20 CDA Harlingen CDA Harlingen Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Copini Opticiëns Copini Opticiëns Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Haarmode Cats Haarmode Cats Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Fotografie Dorus Fotografie Dorus Harlinger Belang Harlinger Belang GroenLinks Harlingen GroenLinks Harlingen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Visie Events Visie Events
Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen GroenLinks Harlingen GroenLinks Harlingen Haarmode Cats Haarmode Cats Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Nova College Scheepvaart Nova College Scheepvaart Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Plus Lunenborg Plus Lunenborg Copini Opticiëns Copini Opticiëns Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje VVD Harlingen VVD Harlingen Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen NIVO Groep NIVO Groep