De Omdraai

De Omdraai

Kindercoaching en gezinsbegeleiding de Omdraai - Gespecialiseerd in opvoed- en gedragsproblemen. Begeleiding bij scheiding en samengesteld gezin. Succesvol Samengesteld!
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Spaar je club gezond

Spaar je club gezond

Van zondag 5 september tot en met zaterdag 13 november 2021 kunnen klanten van PLUS Lunenborg sponsorpunten sparen voor geselecteerde clubs en verenigingen in hun buurt.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Marten Walinga opnieuw Wereldkampioen Fries dammen

20-08-2021

HARLINGEN - De wedstrijd is voorbij, de tweekamp gaat verder.

Marten Walinga opnieuw Wereldkampioen Fries dammen Foto: WFD

Met overmacht heeft Marten Walinga de tweekamp om de wereldtitel Fries dammen 2021 van Folkert Groenveld gewonnen. Na de overtuigende overwinning in de achtste ronde is de stand nu 6½-1½. Met drie wedstrijden te gaan kan Groenveld Walinga niet meer achterhalen. In de achtste ronde kwam Groenveld langzamerhand steeds slechter te staan.

 

Vooraf gingen de spelers en ook de deskundigen er van uit dat de kans op de titel gelijkwaardig was, op basis van de geleverde prestaties en de voorbereiding. Dat bleek een misrekening te zijn. Marten Walinga was in de partijen superieur aan zijn opponent, hij beheerst meer aspecten van het spel. Ook in partijen waar Marten slechter stond, wist hij uiteindelijk winst te behalen. Alleen de opening was in een aantal partijen voor Folkert Groenveld. Zijn openingsvoorbereiding was waarschijnlijk beter dan die van Marten Walinga.

 

De openingstheorie is voor een groot deel geschreven door Folkert Groenveld. Geen wonder dat hij met name in de eerste drie partijen voordelig uit de opening kwam. Het spel wordt echter in het eindspel beslist. En daarin is Walinga nou eenmaal bedrevener. Voor de match gaf Marten toe dat zijn tegenstander een betere theoretische kennis heeft dan hij. Dat is het voordeel dat Folkert Groenveld heeft. Marten wijkt het liefst zo snel mogelijk van de theorie af. “Ik ben een diepe en creatieve rekenaar.” Folkert over Marten: “We houden beiden niet van een defensief spel. Dan red je het nooit. Je moet soms risico’s kunnen en durven nemen om te kunnen winnen. Ik denk dat Marten soms te veel risico neemt.” Beide spelers hebben als leermeester Hyle Walinga, inderdaad de vader van, gehad. Fries dammen is een hobby voor beide spelers. Marten Walinga is ondernemer en Folkert Groenveld leraar in hun dagelijks leven. In deze tweekamp werd het nooit echt spannend. Na het voor Folkert Groenveld rampzalige begin, toen hij maar liefst met vier nul achter kwam te staan, leek een herstel toch nog mogelijk.

 

In de vijfde partij en de zesde partij had Walinga een kleine inzinking. Hij speelde niet op het niveau wat we van hem gewend waren in deze match. In de openingspartij kreeg de speler uit Waaksens het nog wel spaans benauwd door de problemen die hem voorgeschoteld werden in de opening, maar hij loste deze goed op. De zesde partij was opnieuw een keerpunt. Volgens veelvuldig Fries kampioen Jelle Wiersma kon Groenveld with two fingers in his nose deze partij winnen. Ten slotte had hij een volle schijf meer in een dunne stand. Toch wist Groenveld niet te winnen. Walinga liet in die partij zien hoe pragmatisch en flexibel hij kan spelen, hij betoonde zich daarbij een echte matchspeler. Het is toch een beslissend element in het spel, afmaken als je gewonnen staat. Misschien is wat dat betreft Groenveld niet meedogenloos genoeg, wat wel nodig is in een tweekamp. Het is voor het eerst dat er een tweekamp in het Fries dammen plaatsvindt. Voor beide spelers een nieuwe ervaring.

 

Het Fries dammen is qua match niet te vergelijken met andere denksporten, het beslissingspercentage is vele malen groter in het Friese spel. Dat zorgt er mede voor dat spelers meer risico kunnen nemen. Het idee van Groenveld om 20 partijen in de match te spelen klinkt dan ook aantrekkelijk, ook loopt hij dan nog wel het risico nog zwaarder afgestraft te worden. In het beste geval had hij nog mogelijkheden gehad om zich te herstellen. Een tweekamp vergt duidelijk een andere voorbereiding dan een toernooi. Veel nieuwe dingen die de spelers van plan waren in de match zijn er niet van gekomen. Marten Walinga heeft twee keer een offer in de partij toegepast dat tot spannend spel leidde. Het maakte zichtbaar dat het Fries spel erg afwijkt van het internationale dammen en in dat opzicht meer op schaken lijkt.

 

Folkert Groenveld had zich terecht voor deze tweekamp geplaatst. Op beslissende momenten hebben de andere sterke spelers Jelle Groenveld en Alexander Georgiev uit Rusland in het plaatsingstoernooi het laten afweten. Deze spelers zijn waarschijnlijk betere matchspelers. Georgiev heeft dat in het internationale spel al een aantal keren laten zien. Zowel Groenveld als Walinga zijn grote propagandisten voor het Friese spel. Beide hebben hun bijdrage aan de theorie en organisatie van het Friese spel geleverd. Het is dan ook een mooie rechtvaardigheid dat juist deze spelers de eerste match gespeeld hebben. Het verschil in opleiding tussen beide spelers is groot. Walinga begon op 4-jarige leeftijd met het Fries spel, Folkert Groenveld toen hij al 30 (!) was, extreem oud voor een speler in welke sport dan ook om de top te halen. Dat Groenveld dit voor elkaar heeft gekregen is dan ook opmerkelijk. Dat zou het in elke sport zijn. Het bevestigt het mantra van de sport dat als je heel veel tijd in een sport steekt, je altijd de top kunt halen, mits je talent hebt natuurlijk. Folkert wordt dit jaar 60 en heeft bijna 30 jaar in de sport gestoken. Maar zoals alle denksporten is het Fries spel in de toekomst op topniveau toch vooral aan jongere spelers. In het internationale dammen is Alexander Schwarzman wereldkampioen. Met zijn 54 jaar is ook hij een uitzondering. In het internationale spel is er nog nooit zo’n oude wereldkampioen geweest.

 

Maar ook hier geldt: uitzonderingen bevestigen de regels. Ook Marten Walinga is 54. In het Friese spel staan de jonge spelers al te rammelen aan de poort: Konstantins Nord uit Wit-Rusland en het 11-jarige jeugdtalent uit China Xiao Fei. En niet alleen jongere spelers kondigen zich aan:  Alexander Georgiev uit Sint Petersburg, Rusland en ook Jelle Wiersma uit Wommels zijn kanshebbers voor de wereldtitel. Er zijn nu 8 partijen gespeeld en de wedstrijd is beslist. De laatste drie wedstrijden worden reglementair nog gespeeld, in het fraaie historische stadhuis van Harlingen. In deze partijen kan vrij gespeeld worden en kunnen de spelers er demonstratiepartijen van maken die voor de liefhebber goed te volgen zijn via Twitch en Youtube. De prijsuitreiking vindt plaats op zondag om 14.30 uur en wordt verricht door de burgemeester van Harlingen mevrouw Ina Sjerps.

 

De resterende partijen in de Tweekamp om de Wereldtitel Fries Dammen 2021

9e partij               vrijdag 20 augustus       19.00 uur.

10e partij             zaterdag 21 augustus    14.00 uur.

11e partij             zondag 22 augustus      10.00 uur.

Sluitingsceremonie 14.30 uur

 

Alle partijen worden gespeeld in het prachtige historische stadhuis van Harlingen.

 

Sport & Recreatie

Meer nieuws

Ook geen Lanenkaatsen in 2021

20-08-2021

HARLINGEN - Na de afgelasting in 2020 gaat ook dit jaar het Lanenkaatsen niet door.

Voorbereiding fc Harlingen JO14/15

20-08-2021

HARLINGEN - Fc Harlingen JO14/15 oefent tegen het Duitse SV Berghofen.

Weekbericht GGD Fryslân van 16 t/m 20 augustus 2021

20-08-2021

HARLINGEN - Lichte stijging besmettingen en testen zonder afspraak.

Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Copini Opticiëns Copini Opticiëns Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Hubo-Faber Hubo-Faber Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Haarmode Cats Haarmode Cats Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Food 80/20 Food 80/20 HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Fotografie Dorus Fotografie Dorus De Omdraai De Omdraai Karsten Wonen Karsten Wonen Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok IJssalon Min12 IJssalon Min12 The Shamrock The Shamrock Zensa Moda Zensa Moda De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn BENG Evenementen BENG Evenementen Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas
HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Copini Opticiëns Copini Opticiëns Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Hubo-Faber Hubo-Faber Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad BENG Evenementen BENG Evenementen The Shamrock The Shamrock Karsten Wonen Karsten Wonen Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Haarmode Cats Haarmode Cats Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen