RSG Simon Vestdijk 2021-2022

RSG Simon Vestdijk 2021-2022

Maak kennis met Simon Vestdijk! Ben je benieuwd? Meld je dan aan voor de beleefmiddagen, open dagen en voorlichtingsavonden en kom langs!
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Spaar je club gezond

Spaar je club gezond

Van zondag 5 september tot en met zaterdag 13 november 2021 kunnen klanten van PLUS Lunenborg sponsorpunten sparen voor geselecteerde clubs en verenigingen in hun buurt.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Maritieme Academie Harlingen wint 3d-geprinte boot van zwerfafval

14-04-2021

HARLINGEN - De Maritieme Academie Harlingen heeft een bijzondere prijs gewonnen, een 3d-geprinte boot gemaakt van plastic dat bij de opruimactie Skjin Wetter is gevonden in de Friese wateren.

Maritieme Academie Harlingen wint 3d-geprinte boot van zwerfafval Foto: Simon Bijlsma.

Vorig jaar hebben ruim 1000 vrijwilligers in zes Friese gemeenten plastic opgeruimd in de wateren van de provincie. Het plastic is verzameld en verwerkt tot regranulaat. Dit materiaal wordt gebruikt om voorwerpen te printen. Het bootje is in het centrum van Harlingen overgedragen aan Arjen Mintjes directeur van de Maritieme Academie Harlingen door jeugddijkgraaf Merel Fiets en Jan van Weperen, lid van het dagelijks bestuur van Wetterskip Fryslân.  

 

Skjin Wetter 

Skjin Wetter is een groot opruimspektakel van de Friese Milieu Federatie (FMF), Friese gemeenten, Wetterskip Fryslân en vele verenigingen waarbij het Friese oppervlaktewater wordt schoongemaakt. Anders dan de jaren daarvoor duurde Skjin Wetter 2020 een hele week in plaats van één hele dag. De editie van 2020 was een daverend succes. Ruim 50 organisaties, verenigingen en scholen met meer dan duizend vrijwilligers in zes Friese gemeentes hebben maar liefst 650 kilometer aan Friese wateren schoongemaakt. Van duikers en hengelsporters tot suppers: een zeer divers publiek deed mee. 


Aansluitend op het spektakel is er een Skjin Wetterprijs georganiseerd. Deelnemers hebben na de opruimactie doorgegeven hoeveel kilometer aan wateren zij hebben opgeruimd en met hoeveel mensen zij hebben schoongemaakt. Onder de deelnemende organisaties is daarna een winnaar, door middel van loting, geselecteerd voor de grote Skjin Wetter prijs. 

 

Regranulaat 

Het bedrijf Morssinkhof Plastics Heerenveen heeft het Skjin Wetter plastic gerecycled tot de hoogwaardige grondstof regranulaat. Hiermee heeft het bedrijf 10-XL uit Hardinxveld-Giessendam het unieke bootje geprint. Op deze manier is het mogelijk om van zwerfafval een totaal nieuw product te maken. Simon Bijlsma van de Friese Milieu Federatie: “De meer dan duizend vrijwilligers van Skjin Wetter hebben er zo voor gezorgd dat het zwerfafval uit het water is omgezet in een hoogwaardige grondstof waarvan een prachtig nieuw product is gemaakt. Een mooi voorbeeld van het circulair gebruiken van grondstoffen.” 

 

Zwerfafval 

Jaarlijks belanden miljoenen tonnen plastic afval in het oppervlaktewater en de zee. Dat afval is deels afkomstig van wat er op straat wordt weggegooid. Het afval dat in Fryslân wordt weggegooid zal voor een deel ook in zee belanden en zo bijdragen aan de plastic soep. Deze plastic soep is een groot, globaal probleem. Het plastic valt uiteindelijk uiteen in microplastics die in dieren terecht komen en zo worden opgenomen in de wereldwijde voedselketen. Veel zeedieren worden bovendien ziek en sterven door het eten van grotere stukken plastic. Dit kan voorkomen worden door de eigen omgeving schoon te houden. 

 

Skjin Wetter 2021 

Dit jaar vindt de vijfde editie van Skjin Wetter plaats. Deze wordt georganiseerd van 2 t/m 9 oktober 2021. Deelnemers in de deelnemende gemeenten kunnen zich weer aanmelden. Dit kan op www.samenfryslanschoon.frl.  

Foto's: Simon Bijlsma.

Bedrijfsleven Natuur & Milieu Onderwijs

Meer nieuws

Jumbo Harlingen wordt in volledig nieuw jasje gestoken

14-04-2021

HARLINGEN - Op 28 april verwelkomt Jumbo opnieuw haar klanten

Uit de schatkamer van... Welmoed Konst

14-04-2021

HARLINGEN - Donderdag 15 april van 19.00 tot 20.00 uur Uit de schatkamer van... bij Omroep RSH.

fc Harlingen nieuws

14-04-2021

HARLINGEN - Wat gebeurde er afgelopen weekend bij fc Harlingen en wat kunnen we dit weekend verwachten?

Reacties

Fotografie Dorus Fotografie Dorus Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie De Omdraai De Omdraai Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Copini Opticiëns Copini Opticiëns IJssalon Min12 IJssalon Min12 Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Plus Lunenborg Plus Lunenborg Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten The Shamrock The Shamrock Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Karsten Wonen Karsten Wonen Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn BENG Evenementen BENG Evenementen Zensa Moda Zensa Moda Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Food 80/20 Food 80/20 Hubo-Faber Hubo-Faber Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Visie Events Visie Events Haarmode Cats Haarmode Cats Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad
IJssalon Min12 IJssalon Min12 Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Plus Lunenborg Plus Lunenborg Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Zensa Moda Zensa Moda Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Copini Opticiëns Copini Opticiëns The Shamrock The Shamrock Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor BENG Evenementen BENG Evenementen De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Visie Events Visie Events Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis