De Omdraai

De Omdraai

Kindercoaching en gezinsbegeleiding de Omdraai - Gespecialiseerd in opvoed- en gedragsproblemen. Begeleiding bij scheiding en samengesteld gezin. Succesvol Samengesteld!
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Plus Lunenborg

Plus Lunenborg

Goed eten moet voor iedereen betaalbaar zijn. Daarom vind je bij PLUS Lunenborg de 'Laagblijvers': producten die het hele jaar rond éxtra voordelig zijn!
Lees verder...
Casper van Veen Uitvaartzorg

Casper van Veen Uitvaartzorg

Het hoeft niet anders, maar het kan wel anders. 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Harlingen Bezorgt

Harlingen Bezorgt

Steun onze lokale helden! Winkel via HarlingenBezorgt gemakkelijk online!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Maritieme Academie Harlingen krijgt bijzonder kompas

08-01-2021

HARLINGEN - Neptune Energy heeft een bijzonder kompas geschonken aan de Maritieme Academie in Harlingen.

Maritieme Academie Harlingen krijgt bijzonder kompas Leerlingen Arjen, Jan en Roelof en directeur Arjen Mintjes van de Maritieme Academie in Harlingen bewonderen het gyrokompas.

Neptune Energy heeft een bijzonder kompas geschonken aan de Maritieme Academie in Harlingen. Hier volgen honderdvijftig jongeren vanaf 12 jaar een vmbo beroepsgerichte opleiding waarmee zij uiteindelijk kunnen gaan werken in de zeevaart of binnenvaart. Het kompas, een zogeheten gyrokompas, moest vervangen worden op één van de platforms van Neptune Energy op de Noordzee en is bijzonder door zijn compacte afmetingen.

 

“Een gyrokompas kent, in tegenstelling tot de bekende magnetische kompassen, geen afwijkingen in precisie. Ze worden dan ook gebruikt in de ruimtevaart en zelfs de Spaceshuttle heeft er één aan boord. Wij gebruiken het kompas als tankers bij ons F3-B OLT-platform aanmeren om oliecondensaat te laden. Deze schepen liggen minimaal 24 uur te laden en hun positie is afhankelijk van de windrichting, stroming en golfslag. Als de positie van de tanker verandert, kan op afstand de OLT nauwkeurig verdraaid worden zodat de olieverlaadslang ten opzichte van de tanker in één lijn blijft. Door deze nauwkeurigheid is een veilige olieverlading gegarandeerd. Hierin speelt het gyrokompas een cruciale rol. Het platform ligt op de Noordzee, ruim tweehonderd kilometer ten noorden van Den Helder, dus waaien doet het er altijd. Toen we het nog werkende gyrokompas moesten vervangen voor een nieuwere versie, werd wel duidelijk dat weggooien zonde zou zijn. Er is nu een heel goede bestemming gevondenen en de connectie was snel gemaakt”, vertelt Marco Bakker, Team Lead bij Neptune Energy op de F3-B.

 

“Wij zijn zeer blij met het gyrokompas. Dit is voor een school niet mogelijk om aan te schaffen en ze zijn ook doorgaans vrij groot. Het kompas is erg handzaam, zodat we het flexibel in verschillende klassen kunnen inzetten. Natuurlijk leerden onze leerlingen al omgaan met dit kompas via simulatie, maar aangezien we een beroepsgerichte opleiding zijn, is het heel mooi dat onze honderdvijftig leerlingen er nu in de praktijk mee kunnen oefenen”, zegt Arjen Mintjes, directeur van de Maritieme Academie Harlingen, onderdeel van de Dunamare Onderwijsgroep.

 

“Dit initiatief sluit goed aan bij waar we als bedrijf voor staan. Wij willen jongeren ondersteunen tijdens hun studie en dat het ook op deze manier kan, is mooi. We kijken altijd naar mogelijkheden voor hergebruik voordat we iets weggooien. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor onze IT-apparatuur. De pc’s die aan vervanging toe zijn vanwege upgrades, functioneren nog prima en schenken we aan een goed doel”, vertelt Lex de Groot, directeur van Neptune Energy in Nederland. ”Een goede vakopleiding is essentieel. Wij werken hard op de Noordzee om Nederland van energie te voorzien en zijn nu ook druk bezig met energietransitie-trajecten. Daar zijn goed opgeleide medewerkers voor nodig en dat begint bij de nieuwe generatie.”

 

Partners van het F3-B platform zijn: TAQA, ONE-Dyas, Total en Vermillion.

 

Onderwijs

Meer nieuws

Nieuwjaarswoord burgemeester Roel Sluiter

08-01-2021

HARLINGEN - Dit jaar geen nieuwjaarsreceptie van de gemeente Harlingen om elkaar persoonlijk een gelukkig nieuwjaar te wensen.

Weekbericht GGD Fryslân 1 tot en met 7 januari 2021

08-01-2021

HARLINGEN - Besmettingen licht gestegen, grote animo voor vaccin.

Kasper vermist!

08-01-2021

HARLINGEN - Sinds maandag 4 januari is Kasper vermist.

Reacties

Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen De Lichtboei De Lichtboei Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Haarmode Cats Haarmode Cats Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Copini Opticiëns Copini Opticiëns Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Food 80/20 Food 80/20 Plus Lunenborg Plus Lunenborg Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus IJssalon Min12 IJssalon Min12 The Shamrock The Shamrock Hubo-Faber Hubo-Faber Fotografie Dorus Fotografie Dorus Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Karsten Wonen Karsten Wonen Zensa Moda Zensa Moda Visie Events Visie Events Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation
Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE De Lichtboei De Lichtboei Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Karsten Wonen Karsten Wonen IJssalon Min12 IJssalon Min12 De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn De Omdraai De Omdraai Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Hubo-Faber Hubo-Faber Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Copini Opticiëns Copini Opticiëns HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt