De Omdraai

De Omdraai

Kindercoaching en gezinsbegeleiding de Omdraai - Gespecialiseerd in opvoed- en gedragsproblemen. Begeleiding bij scheiding en samengesteld gezin. Succesvol Samengesteld!
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Plus Lunenborg

Plus Lunenborg

Goed eten moet voor iedereen betaalbaar zijn. Daarom vind je bij PLUS Lunenborg de 'Laagblijvers': producten die het hele jaar rond éxtra voordelig zijn!
Lees verder...
Casper van Veen Uitvaartzorg

Casper van Veen Uitvaartzorg

Het hoeft niet anders, maar het kan wel anders. 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Harlingen Bezorgt

Harlingen Bezorgt

Steun onze lokale helden! Winkel via HarlingenBezorgt gemakkelijk online!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

LTO Noord tevreden over metingen energiecentrale Harlingen

12-06-2020

HARLINGEN - De rookgassen uit Reststoffenenergiecentrale (REC) van Omrin in Harlingen hebben geen negatieve invloed op de agrarische productie in de buurt.

Uit het monitoringsonderzoek over het jaar 2019 bleek dat er geen kwalijke stoffen uit de centrale zijn neergedaald op de gewassen op landbouwpercelen. LTO Noord is tevreden dat agrariërs zich geen zorgen hoeven te maken over de luchtkwaliteit.

 

In het monitoringsonderzoek wordt gekeken naar de verspreiding van diverse stoffen die in potentie uit de schoorsteen van de afvalenergiecentrale kunnen komen. Het voorkomen van die stoffen in speciaal voor het onderzoek geteelde spinazie en boerenkool dient als graadmeter. Tevens wordt gras en  koemelk bemonsterd en wordt met kalkpapier een bepaling gedaan. Met deze verschillende methoden worden concentraties van stoffen als cadmium, kwik, polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK’s), dioxinen en fluoriden gemeten. Voor de gehalten van cadmium, kwik, PAK’s, fluoriden en dioxinen zijn in de metingen geen waarden gevonden die laten zien dat de afvalenergiecentrale iets toevoegt aan het achtergrondniveau van die stoffen.

 

Hoge kwaliteit van agrarische producten

LTO Noord is tevreden met de resultaten. De afdeling Noardwest Fryslân vindt het belangrijk om als sector van jaar tot jaar de vinger aan de pols te houden. “Als voedselproducent streven wij naar hoge kwaliteit van onze producten. Daarnaast streven we naar een schoner klimaat. Het onderzoek heeft aangetoond dat de REC geen invloed heeft op de agrarische productie. Uiteraard zijn we daar erg blij mee”, laat bestuurder Ane de Witte weten.

 

Biomonitoringsprogramma

Sinds de start van de REC loopt er in opdracht van LTO Noord een biomonitoringprogramma uitgevoerd door Wageningen UR. Ook in 2020 zal de Wageningen UR, in opdracht van LTO Noord en OMRIN, een biomonitoring uitvoeren. Het definitieve onderzoeksrapport is te lezen via de website van de REC www.omrin.nl/over-omrin/rec-harlingen.

 

Algemeen Bedrijfsleven Gemeente Natuur & Milieu

Meer nieuws

Raadsinformatiebrief over de exploitatie parkeerterreinen

12-06-2020

HARLINGEN - In deze raadsinformatiebrief, welke donderdag 11 juni aan de raadsleden van de Gemeente Harlingen​ is gestuurd, informeert het College van B&W over de te nemen stappen om te komen tot exploitatie en beheer van de lang parkeerterreinen.

Weekbericht van GGD Fryslân over de ontwikkeling van het coronavirus in Fryslân

12-06-2020

FRYSLÂN - Week 5 – 11 juni 2020: MCL zorgt voor bescheiden opleving van coronacijfers

Reacties

Fotografie Dorus Fotografie Dorus Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn The Shamrock The Shamrock Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis De Lichtboei De Lichtboei Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus IJssalon Min12 IJssalon Min12 Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Haarmode Cats Haarmode Cats Food 80/20 Food 80/20 De Omdraai De Omdraai Hubo-Faber Hubo-Faber Copini Opticiëns Copini Opticiëns Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Zensa Moda Zensa Moda Visie Events Visie Events Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot BENG Evenementen BENG Evenementen
De Omdraai De Omdraai De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Hubo-Faber Hubo-Faber Food 80/20 Food 80/20 Plus Lunenborg Plus Lunenborg Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Haarmode Cats Haarmode Cats Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg The Shamrock The Shamrock Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Copini Opticiëns Copini Opticiëns De Lichtboei De Lichtboei IJssalon Min12 IJssalon Min12