Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma helpt u met schilderwerk voor zowel binnen als buiten, maar ook voor een nieuw kleurtje op de wand bent u bij Royce aan het juiste adres.
Van Campen & Dijkstra

Van Campen & Dijkstra

Stap over naar RegioBank met onze gratis overstapservice. Loop binnen op Voorstraat 94 of bel 0517-212140 voor een afspraak.
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Expert Harlingen

Expert Harlingen

Wil je meer weten over het duurzaam verwarmen van je huis met infrarood? Kom langs!
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Harlinger UITagenda

Harlinger UITagenda

De Harlinger UITagenda is de centrale agenda van alle evenementen en activiteiten in en rondom Harlingen.
Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen is hét platform voor alle bedrijven in en rondom Harlingen. Onderneem het in Harlingen, Welkom aan Zee!
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.

Loge Deugd & IJver met 225 jaar oudste vereniging van Harlingen

16-02-2023

HARLINGEN - Jubileumjaar 2023 vol evenementen.

Door Ale Ypma.

 

Uit handgeschreven en vergeelde geschriften is nog terug te halen dat op 30 januari 1798 de vrijmetselaarsloge Deugd & IJver in Harlingen van start ging. Inmiddels dus 225 jaar gelden. Daarmee is deze loge de oudste vereniging van Harlingen. Een bijzonder feit om bij stil te staan. “Het is vooral ook een moment om vooruit te kijken, naar een gezonde toekomst voor onze vereniging”, vertelt de huidige voorzitter van de Harlinger Loge, Piet Allersma. Op de 31 januari van dit jaar werd het jubileumjaar intern met een bescheiden feestje voor leden en partners ingeluid. De meeste onderdelen van het feestelijk programma dit jaar richten zich toch naar buiten toe, naar de Harlingers.

 

Uit bewaarde documenten blijkt dat de Vrijmetselarij in Harlingen begonnen is in een gebouw aan de Zuiderhaven. Pas veel later duikt de locatie Franekereind nummer 15 op. Sinds 1974 is Deugd & IJver gevestigd in het opvallend rode gebouw met de gouden engel in de gevel aan de Lanen nummer 28.

 

“Voor een deel van de niet-vrijmetselaren wordt wat wij in ons logegebouw doen, vaak omhuld met een zweem van geheimzinnigheid. Zo worden ons met regelmaat zaken toegedicht die helemaal niets met de Vrijmetselarij van doen hebben”, licht Piet Allersma toe. “We worden door niet-wetenden wel eens een religie of zelfs een sekte genoemd. Volstrekt niet waar. We zijn gewoon een toegankelijke broederschap van leden die zoeken naar meer zingeving in hun leven. Vrijmetselarij is daarom niet een overtuiging, maar is veel meer een methode die de leden helpt die persoonlijke zoektocht naar zingeving vorm te geven. En dat doen we gezamenlijk, in de broederschap zoals wij dat noemen. Dat doen we tevens aan de hand van persoonlijke verhalen, die we bouwstukken noemen. Met daarnaast ritualen en symbolen, maar wel op een manier dat we elke broeder vrijlaten daar zijn eigen invulling aan te geven. Dogma’s of leerstellingen zijn ons volkomen vreemd.”

 

Op zoek naar wat ons verbindt

De wekelijkse bijeenkomsten in het logegebouw zijn vaak een oase van tradities en rust. Daarnaast is de Vrijmetselarij ook een antwoord in de almaar toenemende polarisatie in onze samenleving. Een van de meest karaktervolle eigenschappen die de Vrijmetselarij is zijn algemeenheid kenmerkt is namelijk dat de leden zoeken naar wat hen verbindt en niet naar wat hen uit elkaar drijft. Een duidelijk voorbeeld daarvan is dat gesprekken in de Loge niet gaan over religie of geloofsovertuigingen en ook niet over politieke zaken. Omdat het juist die onderwerpen bevat die onnodige verschillen blootleggen en mensen vaak verder van elkaar doet verwijderen.

 

Allersma: “Een mooi voorbeeld zijn de wekelijke ontmoetingen, die we comparities noemen. Denk maar aan het Engelse begrip to compare, wat vergelijken betekent. In ons werk en het dagelijks leven zijn we gewend te discussiëren en de ander van ons gelijk te overtuigen. Soms ook nog met stemverheffing. In onze comparities gaat het er heel anders aan toe. Wil je als lid het woord, dan vraag je het woord en krijg je het woord. Alleen die ene broeder spreekt op dat moment; de andere broeders luisteren. En spreken doen we niet om de ander te overtuigen. Hooguit door een vraag te stellen of een stelling naast een andere te plaatsen. Op die manier ontstaat er een vergelijking van meningen en vergroting van inzichten. Want geen van ons heeft de waarheid in pacht. Er bestaan voor elk van ons altijd meer en andere waarheden die prima naast elkaar gezet en besproken kunnen worden. In alle rust en met respect voor de ander.”

 

18 jaar of ouder

Volgens Allersma wordt deze waarden en tradities in elke Loge onderkend. Niet verwonderlijk is het daarom dat de meeste broeders het lidmaatschap van een Loge in volledige vrijwilligheid voor hun hele leven aangaan. “Dat zien we ook bij Deugd & IJver waar zelfs een broeder is die al een kwart van het bestaan van onze Loge lid is, dus al meer dan 56 jaar. Dat vind ik veelzeggend.” De voorzitter van de Harlinger Loge voegt daar aan toe dat leeftijd om toe te treden tot de Vrijmetselarij geen issue is, mits men in ieder geval wel 18 jaar of ouder is. “Wij vragen mensen niet om lid te worden van onze Loge. Dat moet uit de mensen zelf komen. Dat betekent dat alle mannen in Harlingen en omstreken, op zoek naar meer zingeving in hun bestaan, bij de Loge kunnen aankloppen om lid te worden. En dat kan natuurlijk ook wanneer men eerst gewoon informatie wil hebben.”

 

Jubileumjaar 2023

In het komende jaar worden meerdere activiteiten door de Harlinger Loge Deugd & IJver georganiseerd. Open dagen, lezingen, open bijeenkomsten en dergelijke worden met regelmaat georganiseerd en aangekondigd. Belangstellenden en geïnteresseerden kunnen dan een kijkje nemen en de sfeer proeven in het opvallend rode Loge-gebouw aan de Lanen 28 in Harlingen. Piet Allersma tot slot: “Over de Vrijmetselarij en vooral wat het met je als mens doet, is veel te vertellen. Maar net zo goed als ik onmogelijk in woorden kan uitleggen hoe een sinaasappel smaakt,  moet je de Vrijmetselarij ook proeven, beleven en ervaren om te weten wat het voor je betekent.”

 

Meer informatie

Kijk op http://www.deugdenijver.nl of mail naar secretaris@deugdenijver.nl.

 

 

 

Algemeen

Terug naar Nieuws

Meer nieuws

Na Super Zondag met super uitslagen, op naar Oldeboorn!

16-02-2023

HARLINGEN - Het was aan het Vierde om de Super Zondag af te trappen om 9.00 uur, ware het niet dat de tegenstander de wedstrijd moest afgelasten en dus ging de eer naar de mannen van fc Harlingen 2.

Het Alternatief 126 bij Omroep RSH

16-02-2023

HARLINGEN - Vrijdagavond 17 februari een Alternatief die jullie als luisteraar eigenlijk 10 februari hadden verwacht.

Voorbeschouwing: Zeerobben – Buitenpost (Beker)

16-02-2023

HARLINGEN - Zeerobben ontmoet topper Fries amateurvoetbal in beker.

Reacties

Karsten Wonen Karsten Wonen CZVideoful CZVideoful Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Hubo-Faber Hubo-Faber TeamFRL TeamFRL Connexa Connexa Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Visie Events Visie Events Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Zensa Moda Zensa Moda Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen BENG Evenementen BENG Evenementen Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Haarmode Cats Haarmode Cats Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten
Connexa Connexa BENG Evenementen BENG Evenementen Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE TeamFRL TeamFRL Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Haarmode Cats Haarmode Cats Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Karsten Wonen Karsten Wonen Hubo-Faber Hubo-Faber Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Zensa Moda Zensa Moda Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Visie Events Visie Events Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen CZVideoful CZVideoful Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie
Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Hubo-Faber Hubo-Faber Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires CZVideoful CZVideoful TeamFRL TeamFRL Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Connexa Connexa BENG Evenementen BENG Evenementen Visie Events Visie Events Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Haarmode Cats Haarmode Cats Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Zensa Moda Zensa Moda Karsten Wonen Karsten Wonen
Connexa Connexa Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Zensa Moda Zensa Moda Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen BENG Evenementen BENG Evenementen Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Hubo-Faber Hubo-Faber TeamFRL TeamFRL Haarmode Cats Haarmode Cats Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor CZVideoful CZVideoful Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Visie Events Visie Events Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Karsten Wonen Karsten Wonen Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen
Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen CZVideoful CZVideoful Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Zensa Moda Zensa Moda Karsten Wonen Karsten Wonen Visie Events Visie Events Haarmode Cats Haarmode Cats Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis