Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma helpt u met schilderwerk voor zowel binnen als buiten, maar ook voor een nieuw kleurtje op de wand bent u bij Royce aan het juiste adres.
Lees verder...
Van Campen & Dijkstra

Van Campen & Dijkstra

Stap over naar RegioBank met onze gratis overstapservice. Loop binnen op Voorstraat 94 of bel 0517-212140 voor een afspraak.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Expert Harlingen

Expert Harlingen

Wil je meer weten over het duurzaam verwarmen van je huis met infrarood? Kom langs!
Lees verder...
Grijmans

Grijmans

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Harlinger UITagenda

Harlinger UITagenda

De Harlinger UITagenda is de centrale agenda van alle evenementen en activiteiten in en rondom Harlingen.
Lees verder...
Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen is hét platform voor alle bedrijven in en rondom Harlingen. Onderneem het in Harlingen, Welkom aan Zee!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Leerlingen VMBO Maritiem & Techniek koppelen schepen voor examen

09-03-2023

HARLINGEN - “Goedemorgen Harlingen Haven, we gaan vandaag weer een dagje koppelen en varen in de Willemshaven”, klinkt het door de marifoon.

Leerlingen VMBO Maritiem & Techniek koppelen schepen voor examen Hendrik Sijtsma, wethouder van de gemeente Harlingen en portefeuillehouder Onderwijs, stapte woensdagmorgen in alle vroegte aan boord om het koppelen eens mee te maken.

Van maandag 6 t/m donderdag 9 maart doen de vierdejaars leerlingen van de opleiding Maritiem en Techniek hun praktijktoets koppelen. De praktijktoets is een verplicht onderdeel van het (school)examen voor matroos.

 

Motorpassagierschip Prinses Máxima en tankduwbak Prinses Amalia liggen ‘in flêche gekoppeld’, dus achter elkaar, aangemeerd in de Willemshaven. De leerlingen krijgen een vaste plek in de stuurhut, op het achterdek of op het voordek. “Het is glad aan dek, dus pas op dat je niet uitglijdt”, deelt de schipper nog even mee. De beide schepen worden als een hecht samenstel met behulp van een lier en staaldraad aan elkaar gekoppeld. Zo blijven beide schepen op de gewenste afstand van elkaar, dicht tegen elkaar aan, dus als 1 schip.

 

 

Niet alleen het koppelen zelf staat op het programma, ook het varen met een koppelverband is onderdeel van de praktijktoets. In de stuurhut wordt de algemene kennis getest. Wil je met de voor- of de achterkant de haven uitvaren? Waar ligt het draaipunt van de combinatie? “De achterkant draait mooi rond”, wordt er geroepen door de portofoon. En ook met het afmeren komt het goed. “We zetten de stuurboord boegschroef een beetje bij en dan leggen we het steekeind op bolder 15”, geeft de examinator aan. 

 

Niet zonder gevaar

Het ‘koppelen’, samenvoegen van twee of meer schepen tot een hecht samenstel, is niet zonder gevaar. Veiligheid, samenwerken en goede communicatie tussen schipper en het personeel aan dek is essentieel. “Je kunt klem komen te zitten of een draad kan losschieten. Ook heb je als schipper vanaf de brug niet altijd zicht op het volledige schip. Je moet onveilige situaties zoveel mogelijk zien te voorkomen en daarom is het ontzettend belangrijk dat dit goed geoefend wordt in de praktijk”, aldus examinator en binnenvaartdocent Toby Schouwstra.

 

Perspectief voor de toekomst

Hendrik Sijtsma, wethouder van de gemeente Harlingen en portefeuillehouder Onderwijs, stapte woensdagmorgen in alle vroegte aan boord om het koppelen eens mee te maken. “Er is discipline aan boord van een schip. Dat zie je terug bij het koppelen, iedereen begrijpt wat hij moet doen en welke taak er van hem wordt verwacht. De leerlingen die ik heb gesproken weten wat ze willen en wat ze met het beroep kunnen doen. Maritiem onderwijs geeft de jongeren perspectief voor de toekomst en ik ben er trots op dat dit in de haven van Harlingen plaatsvindt.”

 

CESNI

Sinds 2021 heeft het Europees Comité voor de binnenvaart (CESNI) standaarden voor het gehele binnenvaartonderwijs inclusief het werken met koppelverbanden vastgesteld. De Maritieme Academie Harlingen is hierin een van de grootste opleidingsinstituten in de Europese binnenvaart.

Onderwijs

Meer nieuws

Het Alternatief 128 bij Omroep RSH

09-03-2023

HARLINGEN - Vrijdag 9 maart is er wederom een Alternatief.

Contouren nieuw wandelpad worden zichtbaar

09-03-2023

HARLINGEN - Langzaam maar zeker worden de contouren van het nieuwe wandelpad tussen de Westerzeedijk en Plan Zuid zichtbaar.

Voorbeschouwing: Zeerobben – Balk

09-03-2023

HARLINGEN - Belangen voor beide teams zijn groot.

Reacties

Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation TeamFRL TeamFRL Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Visie Events Visie Events Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje The Shamrock The Shamrock Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Haarmode Cats Haarmode Cats Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Wellheat Shop Wellheat Shop Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad IJssalon Min12 IJssalon Min12 Copini Opticiëns Copini Opticiëns Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Karsten Wonen Karsten Wonen CDA Harlingen CDA Harlingen Fotografie Dorus Fotografie Dorus Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok BENG Evenementen BENG Evenementen
Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor The Shamrock The Shamrock Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Fotografie Dorus Fotografie Dorus CDA Harlingen CDA Harlingen IJssalon Min12 IJssalon Min12 Copini Opticiëns Copini Opticiëns Hubo-Faber Hubo-Faber Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen