Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma helpt u met schilderwerk voor zowel binnen als buiten, maar ook voor een nieuw kleurtje op de wand bent u bij Royce aan het juiste adres.
Van Campen & Dijkstra

Van Campen & Dijkstra

Stap over naar RegioBank met onze gratis overstapservice. Loop binnen op Voorstraat 94 of bel 0517-212140 voor een afspraak.
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Expert Harlingen

Expert Harlingen

Wil je meer weten over het duurzaam verwarmen van je huis met infrarood? Kom langs!
Grijmans

Grijmans

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Harlinger UITagenda

Harlinger UITagenda

De Harlinger UITagenda is de centrale agenda van alle evenementen en activiteiten in en rondom Harlingen.
Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen is hét platform voor alle bedrijven in en rondom Harlingen. Onderneem het in Harlingen, Welkom aan Zee!
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.

Leerlingen Global Citizen School RSG Simon Vestdijk bezochten uitwisselingspartners in Italië

13-06-2022

HARLINGEN - Vorig schooljaar is er voor het vak Duits via eTwinning een samenwerkingsproject gestart met het Liceo Ginnasio Statale Geatano de Bottis uit Torre del Greco, een stad die op een half uur van Napels ligt.

Deze school is een Neusprachliches Gymnasium met minstens 3 vreemde talen i.p.v. 2, dus met extra aandacht voor talen en is net als Vestdijk een eTwinning school.

 

Docente Cora de Groot-Huizenga: “eTwinning stimuleert samenwerking via ICT tussen scholen in Europa door de betrokken scholen de nodige ondersteuning, tools en diensten aan te reiken. Als taaldocent en met ondersteuning vanuit onze directie zijn we de afgelopen jaren voortvarend gestart met deze vorm. “Met eTwinning geef je leerlingen een kijkje over de grens. Een internationale ervaring voor alle leerlingen. Ze komen in contact met leeftijdgenoten uit andere landen en leren over elkaars taal en cultuur. De leerlingen werken hierbij samen actief aan hun interculturele competenties. Internationaal samenwerken geeft bestaande lessen een extra dimensie. Vaardigheden zoals luister- en spreekvaardigheid kunnen bij leerlingen zo op een andere manier ontwikkeld worden. Het is dan ook erg mooi en waardevol om te zien dat deze digitale samenwerking uiteindelijk een fysieke uitwisseling is geworden met als voertaal Duits.”

 

De naam van het gezamenlijke project is “Nord und Süd am Meer. 2 Städte lernen sich kennen”. Torre del Greco en Napels zijn net als Harlingen havensteden waarbij Napels met ruim 4 miljoen inwoners natuurlijk vele malen groter is.

Het idee was om eerder deze uitwisseling te organiseren maar ook hier waren de effecten van Corona die eerder roet in het eten gooiden. Eindelijk konden onze leerlingen hun uitwisselingspartners in het echt ontmoeten.

 

DAG 1

Na een goede reis werden we verwelkomd door de Italiaanse docenten en de uitwisselingspartners met een groot spandoek met daarop de naam van het project en alle namen. Vervolgens werden we uitgenodigd om bij een pizzeria te gaan eten wat meteen erg gezellig was.

 

DAG 2

Op de tweede dag vond er op de partnerschool Geatano de Bottis een warm welkom plaats. Hier werden de culturele verschillen gelijk al duidelijk. Onze binnenkomst werd opgeluisterd met een warm applaus van alle Italiaanse leerlingen en docenten. Na een hartelijk welkomstwoord door de directrice, mevrouw Spagnuolo, volgde er een afwisselend programma met verschillende presentaties maar ook met zang, dans en een welkomst-rap.

 

 

De leerlingen van Vestdijk toonden zich ware ambassadeurs van onze school en Harlingen en omgeving. Zij verzorgden op hun beurt mooie presentaties waardoor de Italiaanse leerlingen en docenten een goed beeld kregen van onze school en omgeving. Mevrouw de Groot-Huizenga verzorgde als coördinator van het project namens onze school een welkomstwoord en overhandigde een geschenk aan de directrice en de 2 docenten met wie door een goede samenwerking dit project tot stand gekomen is. Het programma werd afgesloten met een volleybalwedstrijd Nederland-Italië. Er werd fanatiek gestreden door zowel de Nederlandse – als de Italiaanse leerlingen. Daarna vonden er in gemengde teams met Nederlanders en Italianen nog een aantal sportwedstrijden plaats. Voor zover nog nodig was hiermee het ijs definitief gebroken en was er na alle digitale contacten dan ook het belangrijke in het echt ontmoeten en elkaar en elkaars cultuur leren begonnen.

 

 

Na het nuttigen van typisch Napolitaanse hapjes, gemaakt door de Italiaanse leerlingen, gingen alle Nederlandse leerlingen bij hun uitwisselingspartners lunchen. Tijdens een uitgebreide Italiaanse lunch werd er kennisgemaakt met het gastgezin. Onze leerlingen werden zeer goed verzorgd door de gezinnen, wat een gastvrijheid.

 

 

 

Na de lunch stond er een interessante wandeling door de stad Torre del Greco op het programma. Torre del Greco heeft 87.000 inwoners. De stad ligt aan de voet van de vulkaan Vesuvius die in het verleden vaak voor verwoestingen van de stad heeft gezorgd. Gedurende de middeleeuwen was deze stad zeer welvarend door de rijke visvangsten en grote opbrengsten uit de koraalbewerking. 

 

Die middag werden er verschillende bezienswaardigheden bezocht en brachten we een interessant bezoek aan een koraalwerkplaats. Torre del Greco staat bekend om de koralen. Tijdens de rondleiding konden de leerlingen zien hoe de koralen tot sieraden worden gemaakt. Alle leerlingen ontvingen een armbandje met de eerste letter van hun naam.

 

DAG 3

Op dag 3 vertrokken we al vroeg met de Circumvesuviana (trein) voor een indrukwekkend bezoek aan Pompeï. Pompeï was een Antiek Romeinse provinciestad met ongeveer 20.000 inwoners die bestond van de 7e eeuw voor Christus tot in de eerste eeuw na Christus. Samnieten, Grieken, Etrusken en Romeinen lieten er allemaal hun sporen na. Pompeï, een stad bedolven onder vulkaanas ligt 22 km van het centrum van Napels en is gelegen aan de voet van de Vesuvius vulkaan.

 

 

 

Na een inleiding door de heer Faber, docent geschiedenis, kregen de leerlingen een foto opdracht en liepen zij in kleine groepjes zelfstandig Pompeï door. Het huidige Pompeï bestaat uit een goed bewaard netwerk van Romeinse straten, met oude winkels, huizen en amfitheaters. Er zijn drie badhuizen. Vroeger waren er aparte ruimtes voor mannen en vrouwen. De kleedhokjes waren nog intact. Verder waren er in Pompeï 3 grote forums. Een forum is een groot plein wat ook wel als het centrum van de stad wordt gezien. In Pompeï waren ook tempels. Een daarvan was de tempel van Isis.

 

Na Pompeï vertrokken we per trein naar de stad Sorrento. Deze stad ligt op het schiereiland Sorrentino aan de Golf van Napels. Het ligt ten zuiden van Napels en naast toerisme leven de inwoners van citroenplantages, wijnbouw en de voedingsmiddelenindustrie. Zo wordt Sorrento de citroenhoofdstad van Italië genoemd en heeft ongeveer 16.000 inwoners.

 

Na een mooie maar warme wandeling langs de prachtige highlights van deze stad namen zowel de Nederlandse – als ook de Italiaanse leerlingen een verfrissende duik in de Middellandse zee.

 

DAG 4

Op de vierde dag stond er een bezoek aan Napels op het programma. Napels heeft ruim 4 miljoen inwoners en is de derde stad van Italië. Het moderne Napels is de stad van de Vesuvio, Sophia Loren, de echte pizza en de sterkste expresso maar ook van de Argentijnse voetbalgod Diego Maradona. Hij wordt beschouwd als een van de beste voetballers ooit. Op het WK in 1986 was hij de vedette, die Argentinië naar de wereldtitel leidde. Het Italiaanse Napoli hielp hij in 1987 aan een eerste landstitel.

 

 

 

Onder leiding van de 2 Italiaanse docenten en leerlingen maakten we een wandeling langs zowel bekende als ook minder bekende highlights van deze indrukwekkende stad. De vele smalle straatjes maakten veel indruk op onze leerlingen. Waslijnen die van de ene kant naar de andere kant gespannen zijn, Graffiti op de muren en af en toe de prachtigste en kleurrijke tekeningen. Een emmer die met spullen naar beneden komt. De balkons vol met planten, de bewoners ertussen. Veel scooters, zonder helm, geparkeerde auto’s omzeilend. Sommige auto’s lijken al jaren niet verplaatst te zijn. De een is nog stoffiger dan de ander.

 

Het historische centrum is een aaneenschakeling van oude gebouwen, mooie kerken en barokke stadspaleizen. Een klassieke schoonheid met smalle steegjes die pizzeria’s, koffiebarretjes en delicatessenzaken huizen.

 

Vandaag stond er ook een bezoek aan het Nationaal Archeologisch Museum op het programma. Dit museum is een van ’s werelds belangrijkste archeologische musea met prachtige collecties. Griekse en Romeinse beeldwerken, samen met stukken uit Pompeï en Hercanuleum. Meneer Faber verzorgde een interessante rondleiding met verschillende verwijzingen naar het eerder bezochte Pompeï.

 

Onze leerlingen waren erg onder de indruk en vonden het geweldig om deze stad samen met de Italiaanse leerlingen te bezoeken.

 

DAG 5

De vijfde dag brachten de leerlingen door in de gastgezinnen. Zo werd er bijvoorbeeld geshopt, het strand bezocht, gepicknickt in het park, ijsjes gegeten en excursies in de omgeving gemaakt. Alle leerlingen hadden samen met hun Italiaanse partner of in groepjes een mooie en plezierige dag beleefd en kwamen vrolijk weer terug.

Vandaag was het de dag van de Republiek in Italië, een nationale feestdag dus veel Italianen hadden een vrije dag vandaag.

 

Deze geslaagde dag vormde een mooie afsluiting van een geweldige week in Italië. Een geslaagde kennismaking met het schoolsysteem en de cultuur in Zuid-Italië en met de indrukwekkende bezienswaardigheden van Napels en omgeving.

 

Alle deelnemende leerlingen hebben van te voren een aantal opdrachten gemaakt voor dit gezamenlijke project en hebben ter voorbereiding een les Italiaans gevolgd. Binnenkort is er een presentatieavond voor ouders en belangstellenden en zullen de leerlingen alvast een certificaat van deelname aan dit project ontvangen wat zij vervolgens voor het aanmelden bij vervolgstudies kunnen gebruiken.

 

Volgend schooljaar zullen de Italiaanse leerlingen een bezoek brengen aan onze school, zullen zij verblijven in gastgezinnen en kennismaken met onze cultuur, schoolsysteem en omgeving.

 

RSG Simon Vestdijk is sinds september 2021 een Global Citizen School. De 79 deelnemende scholen vormen samen het Global Citizen Network. Als Global Citizen School werk je aan interculturele competenties. Ook kennis van andere landen en culturen als ook communicatieve vaardigheden in vreemde talen zijn belangrijk. Leerlingen leren verder kijken dan hun eigen school en omgeving en ontwikkelen zich daarbij als wereldburger.

 

Onderwijs

Terug naar Nieuws

Meer nieuws

Ervaring wint van talent tijdens Harlinger Masters 2022

13-06-2022

HARLINGEN - In de bespiegelingen vooraf werden de meeste kansen op het Harlinger Golfkampioenschap toegedicht aan de talentvolle nieuwe golfers.

Fit worden op het strand

13-06-2022

HARLINGEN - De sportcontrainer staat weer op het strand van Harlingen.

Maatregelen voor Tall Ships Races 2022

13-06-2022

HARLINGEN - De Tall Ships Races 2022 komen bijna in Harlingen.

Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Zensa Moda Zensa Moda Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Visie Events Visie Events Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad TeamFRL TeamFRL Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen BENG Evenementen BENG Evenementen Wellheat Shop Wellheat Shop Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Haarmode Cats Haarmode Cats Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Copini Opticiëns Copini Opticiëns Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie IJssalon Min12 IJssalon Min12 Hubo-Faber Hubo-Faber Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Karsten Wonen Karsten Wonen CZVideoful CZVideoful
Karsten Wonen Karsten Wonen Hubo-Faber Hubo-Faber Copini Opticiëns Copini Opticiëns TeamFRL TeamFRL CZVideoful CZVideoful De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn BENG Evenementen BENG Evenementen Wellheat Shop Wellheat Shop Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Visie Events Visie Events Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Zensa Moda Zensa Moda Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen IJssalon Min12 IJssalon Min12 Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Haarmode Cats Haarmode Cats Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis
Hubo-Faber Hubo-Faber Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok CZVideoful CZVideoful Visie Events Visie Events Zensa Moda Zensa Moda Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Copini Opticiëns Copini Opticiëns Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Wellheat Shop Wellheat Shop Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Karsten Wonen Karsten Wonen Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen TeamFRL TeamFRL Haarmode Cats Haarmode Cats Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje IJssalon Min12 IJssalon Min12 Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken BENG Evenementen BENG Evenementen
Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Zensa Moda Zensa Moda Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok CZVideoful CZVideoful BENG Evenementen BENG Evenementen Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Wellheat Shop Wellheat Shop Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Karsten Wonen Karsten Wonen Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Copini Opticiëns Copini Opticiëns Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Haarmode Cats Haarmode Cats Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen IJssalon Min12 IJssalon Min12 TeamFRL TeamFRL Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Visie Events Visie Events Hubo-Faber Hubo-Faber Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE
Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen TeamFRL TeamFRL Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen CZVideoful CZVideoful Wellheat Shop Wellheat Shop Visie Events Visie Events Copini Opticiëns Copini Opticiëns Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus