TSRH2018

TSRH2018

’s Werelds grootste traditionele Tall Ships varen op vrijdag 3 augustus Harlingen binnen en zijn daar t/m maandag 6 augustus te bewonderen.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Een gezellig avondje uit!

Een gezellig avondje uit!

Koffie, Lunch, Borrel & Diner! Met de kinderen of met een groep, bij Eetcafé De Lachende Koe in Harlingen kan dat.
Lees verder...
1 juni 2018

1 juni 2018

Harlingen Open Golf: een uniek sportevenement! Hét golftoernooi voor liefhebbers van de golfsport met hart voor Harlingen.
Lees verder...
De PLUS app!

De PLUS app!

Download de PLUS app. Met de PLUS app kun je snel en makkelijk een boodschappenlijstje maken en bijhouden op je mobiele telefoon.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Herbouw Willem Barentsz

Herbouw Willem Barentsz

Kom kijken en klim aan boord! Vanaf 31 maart 2018 weer open voor publiek, tot dan!
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Westcord Hotels

Westcord Hotels

Wil jij werken bij een van de WestCord Hotels op Vlieland, Terschelling of Ameland? Bekijk de vacatures en solliciteer direct!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...
Alinex

Alinex

Regionaal uitzendbureau met verantwoordelijkheidsgevoel. Alinex is de regionale leverancier van flexibel personeel en 24/6 bereikbaar.
Lees verder...

Leerlingen bedenken interactieve afvalbakken

10-07-2017

HARLINGEN - ‘Jongeren zijn eerder geneigd afval netjes in de afvalbak te gooien als daar iets tegenover staat; een beloning om luiheid en nonchalance tegen te gaan.’

Dat was een belangrijke conclusie tijdens de presentaties in het oude stadhuis van Harlingen.

 

70 leerlingen eersteklas Technasium van RSG Simon Vestdijk hebben, in opdracht van Gemeente Harlingen, gewerkt aan een onderzoek naar zwerfafval. Op vrijdag 7 juli 2017 presenteerden de leerlingen hun onderzoeksgegevens, conclusies en aanbevelingen aan de opdrachtgever in de persoon van wethouder Harry Boon en teamleider RTO Peter van der Veen. Aangezien een beter milieu bij jezelf begint, heeft de gemeente de leerlingen zeven weken geleden opdracht gegeven hun onderzoek naar zwerfafval toe te spitsen op het eigen schoolplein en de directe omgeving ervan. Voor datzelfde plein wordt momenteel, door de gemeente in samenwerking met ouderejaars van de Simon Vestdijk, een ontwerp gemaakt voor een nieuwe inrichting. Het nieuwe schoolplein moet groener worden, uitnodigen tot bewegen en een fijne plek zijn om even lekker te kunnen zitten. 

 

Interactieve afvalbakken

Eén ding wat zeker niet gewenst is op zo’n nieuw, groener en gezonder schoolplein is zwerfafval. De leerlingen onderzochten de huidige situatie op het schoolplein om vervolgens ideeën aan te dragen hoe zwerfafval op het (nieuwe) schoolplein voorkomen kan worden. Mooie en interactieve ideeën passeerden de revue. Zo waren er afvalbakken bedacht die stimuleren tot bewegen: van tafeltennisafvalbak tot een levensgroot frisblikje met daarin een basket. Of een jukebox die muziek afspeelt na elke tien stukken gedeponeerd afval. Een zelfrijdende afvalbak die het vuil bij jou komt ophalen of eentje die je goede gedrag beloont met een tegoedbon voor wat lekkers uit de schoolkantine. Alle ideeën werden gepresenteerd aan de hand van 3D-modellen en (animatie)filmpjes.

 

Aanbevelingen

De opdrachtgever was behoorlijk onder de indruk. Niet alleen van het vooronderzoek dat de leerlingen gedaan hadden, maar ook van de ideeën en de uitwerking ervan in modellen en presentaties. Tijdens de presentaties bleek dat de bekende snoeproute tussen school en supermarkt nog steeds een hotspot voor zwerfafval is. Wethouder Boon stelde voor dat de gemeente contact houdt met de leerlingen om te bekijken of en hoe er, aan de hand van hun ideeën en suggesties, verbeteringen mogelijk zijn op die route.

 

Samen Fryslân Schoon

Het zwerfafvalproject is uitgevoerd onder de vlag van Samen Fryslân Schoon,een projectmatige samenwerking tussen Friese Milieu Federatie, IVN Fryslân en de gemeenten Franekeradeel,Harlingen,Littenseradiel,Leeuwarderadeel. De partijen willen Friese burgers,jong en ouder, bewust maken van de negatieve gevolgen van zwerfafval en ieders eigenaarschap daarin.  

 

Meer informatie

 

Algemeen Gemeente Onderwijs

Meer nieuws

Uitnodiging Tiny Houses in de gemeente Harlingen

10-07-2017

HARLINGEN - Tiny Houses zijn primaire, volwaardige woningen op kleine schaal.

Vrijdag 14 juli: Lustrum editie benefietconcert Live4Life!

10-07-2017

HARLINGEN - Voor de 5e editie van Live4Life op vrijdag 14 juli a.s. heeft de organisatie Slaanderij Fan Harlingen, DJ Funkbuster & the Masterchief en bijna alle leden van Motel Westcoast weten te enthousiasmeren.

Willem Jan Kimp neemt afscheid als voorzitter van fc Harlingen

10-07-2017

HARLINGEN - Ruim 2,5 jaar heeft Willem Jan zich als voorzitter ingezet als opvolger van Gerrit-Jan de Vries.

Reacties

ForHim Menswear ForHim Menswear De Lichtboei De Lichtboei Visie Events Visie Events Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Albert Heijn Harlingen Albert Heijn Harlingen HoMMM!nga's Fijne Winkeltje HoMMM!nga's Fijne Winkeltje Haarmode Cats Haarmode Cats Plus Lunenborg Plus Lunenborg Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Copini Opticiëns Copini Opticiëns Eetcafé De Lachende Koe Eetcafé De Lachende Koe Dio Jurien Dio Jurien VVV Harlingen VVV Harlingen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Hubo-Faber Hubo-Faber Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" BENG Evenementen BENG Evenementen Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt Vogelaar Audio Vogelaar Audio Karsten Wonen Karsten Wonen Anna Casparii Hotel Café Restaurant Anna Casparii Hotel Café Restaurant Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt Ons Food&Wine Ons Food&Wine Fotografie Dorus Fotografie Dorus Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Almamater Almamater Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Faber Lederwaren en Bijouterieën Faber Lederwaren en Bijouterieën Atelier de Groot Atelier de Groot Harlinger Poffertjeskraam Harlinger Poffertjeskraam Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad IJssalon Min12 IJssalon Min12
Dio Jurien Dio Jurien Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Almamater Almamater Plus Lunenborg Plus Lunenborg Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Eetcafé De Lachende Koe Eetcafé De Lachende Koe Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt Atelier de Groot Atelier de Groot Albert Heijn Harlingen Albert Heijn Harlingen Ons Food&Wine Ons Food&Wine HoMMM!nga's Fijne Winkeltje HoMMM!nga's Fijne Winkeltje