De Omdraai

De Omdraai

Kindercoaching en gezinsbegeleiding de Omdraai - Gespecialiseerd in opvoed- en gedragsproblemen. Begeleiding bij scheiding en samengesteld gezin. Succesvol Samengesteld!
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Plus Lunenborg

Plus Lunenborg

Goed eten moet voor iedereen betaalbaar zijn. Daarom vind je bij PLUS Lunenborg de 'Laagblijvers': producten die het hele jaar rond éxtra voordelig zijn!
Lees verder...
Casper van Veen Uitvaartzorg

Casper van Veen Uitvaartzorg

Het hoeft niet anders, maar het kan wel anders. 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Harlingen Bezorgt

Harlingen Bezorgt

Steun onze lokale helden! Winkel via HarlingenBezorgt gemakkelijk online!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Lancering toeristische plattegrond Willemshaven Harlingen

26-10-2020

HARLINGEN - De Willemshaven in Harlingen maakt een razendsnelle ontwikkeling door tot een zeer aantrekkelijk toeristisch-recreatief gebied.

Lancering toeristische plattegrond Willemshaven Harlingen Speelse plattegrond ontworpen door tekenaar Dolf Siere.
De afgelopen tijd hebben vele ondernemers zich er gevestigd en zijn er verschillende leuke nieuwe initiatieven ontstaan. Zo hebben Bierbrouwerij Brouwdok en visrestaurant Vitamine Zee hun plek verworven op de haven, is het gereconstrueerde schip van Willem Barentsz de ‘Witte Swaen’ te bewonderen en worden de voormalige loodsen steeds verder gevuld met educatieve bezoekerscentra voor onder andere de Tall Ships Races. Ook zijn er twee heel bijzondere hotels gevestigd in industriële objecten: de trechter en de havenkraan.
 
Er gebeurt dus veel in en rond de Willemshaven. Willem Koornstra (Dromen Aan Zee, van onder andere de Havenkraan en Vuurtoren) en zijn dochter Marjolein Koornstra (communicatie- en marketingbureau Wasiliana) vonden het daarom een goed idee om alle ondernemers en stichtingen die actief zijn op de Willemshaven te verenigen en een toeristische plattegrond te ontwikkelen met daarop alle bezienswaardigheden, zodat het voor dagjesmensen en toeristen duidelijker wordt wat er allemaal te doen is op deze mooie plek in de enige zeehavenstad van Friesland. 
 
Inmiddels is er een mooie en speelse plattegrond ontworpen door tekenaar Dolf Siere, die gespecialiseerd is in het maken van maritieme illustraties. 
 
Op 26 oktober 2020 is de eerste versie van de folder met de toeristische plattegrond en aanvullende informatie officieel overhandigd aan wethouder Paul Schoute. Deze folders zijn vanaf deze week ook verkrijgbaar bij het toeristisch informatiepunt en daarnaast is de plattegrond online beschikbaar via de website www.willemshaven.nl. In het voorjaar van 2021 zal voor de start van het nieuwe toeristische seizoen ook een Duitse en Engelste vertaling gemaakt worden, zodat ook alle buitenlandse bezoekers de Willemshaven weten te vinden. 
 
De ontwikkeling van de plattegrond is deels (50%) gefinancierd door het aanklikmodel van Bestemming Noardwest.
 
 
Op de Willemshaven in Harlingen is altijd iets te beleven!
 
 

Benieuwd naar wat er allemaal in en rondom de Willemshaven te zien en te doen is? Zie hier een overzicht:

1. Zeesleepboot Holland

Aan boord van zeesleepboot Holland vind je de enige nog werkende 10-cilinder Werkspoor motor ter wereld. Bezoekers mogen overal een kijkje nemen: van de radiohut, kaartenkamer en brug tot in de machinekamer. Het interieur uit 1951 is nog grotendeels authentiek, inclusief een prachtige Art Deco salon. De Holland is ook te huur voor evenementen.

 

2. De Sittard 

De Hr. Ms. Sittard is in 1997 door de Koninklijke Marine overgedragen aan de stichting Zeekadetkorps Harlingen en het schip doet sindsdien dienst als varend opleidingsschip voor het korps. Deze maritieme jeugdvereniging behoort tot het landelijke Zeekadetkorps Nederland. Het Zeekadetkorps stelt zich ten doel om de jeugd op een plezierige wijze de weg naar zee te wijzen en zodoende de jeugd te motiveren voor een baan in de nautische sector. 

 

3. Visrestaurant Vitamine Zee 

Dit voormalig elektriciteitshuisje is getransformeerd tot een prachtig visrestaurant. Van een lekker bakje kibbeling tot een zoute haring met uitjes, er is voor ieder wat wils. Op het ruime terras kun je genieten van een hapje en drankje, met uitzicht op de prachtige Willemshaven en Waddenzee.

 

4. Het Brouwdok 

Buitendijks gebrouwen, zeewaardig bier! Met de voeten op de kade en fenomenale vergezichten over de Waddenzee is deze havenbrouwerij hoofdkwartier en vertrekpunt voor experiment en avontuur. Hier wordt écht ambachtelijk bier gebrouwen. Naast een prachtige brouwerij met een diversiteit aan smaken vind je hier ook het mooiste proeflokaal van Nederland. In de zomermaanden elke dag geopend, met dagelijkse rondleidingen om 14:00. 

 

5. PESK Experience 

Binnenkort: Bij de PESK Experience kom je vanalles over zeesleepboot de Holland, haar fameuze verleden en hedendaagse vaartochten te weten. Er worden lezingen, nautische cursussen en exposities over werelderfgoed Waddenzee georganiseerd (in ontwikkeling).

 

6. De Uitkijkboei 

Er zijn veel verschillende tonnen, boeien en bakens te vinden op zee. Normaal gesproken worden ze ingezet bij de belangrijkste en grootste vaarwateren, maar op de Willemshaven staat een levensechte grote boei op het droge. Deze fungeert als uitkijkpost. Vanaf de uitkijkboei kun je de gehele Willemshaven overzien en de perfecte foto of selfie maken. 

 

7. Tall Ships Experience center 

Binnenkort: In het Tall Ships Experience Center kom je alles te weten over Tall Ships en de races die deze bijzondere schepen jaarlijks ondernemen. In 2022 komen veel Tall Ships weer naar Harlingen toe tijdens Sail. In het Experience Center is ook het projectbureau van Stichting Harlingen Sail gevestigd en je kunt er vergaderruimte huren. 

 

8. Radiolichtschip Jenni Baynton 

Een unieke combinatie van twee toepassingen op één schip die nauwelijks meer voorkomen: het lichtschip dat van 1949 tot 1991 de zeelieden en hun schepen in de Engelse kustwateren veilig naar huis loodste en het zendschip dat van 2005 tot en met heden de luisteraars verblijdt met radioprogramma’s. Het schip is te bezichtigen en te huur voor evenementen. 

 

9. Fries Blauw belevingscentrum

Binnenkort: De bakermat van de Friese aardewerkindustrie ligt in Harlingen, al sinds ca. 1600 wordt er in Harlingen aardewerk beschilderd en gebakken. In belevingscentrum Fries Blauw wordt volop aandacht besteed aan het aardewerk dat in Harlingen nog altijd op ambachtelijke wijze (de majolicatechniek) wordt gemaakt. Er worden ook exposities, lezingen, workshops en cursussen georganiseerd. (in ontwikkeling)

 

10. Informatiecentrum De Wagon 

Deze treinwagon uit 1993 doet nu dienst als informatiecentrum en je vindt er actuele informatie over bijzondere projecten in Harlingen. Laat je verrassen en neem een kijkje in de Wagon tijdens een bezoek aan onze Friese zeehavenstad. 

 

11. Zonnepontje 

Met het zonnepontje kun je voor een klein bedrag van de Willemshaven oversteken naar de Zuiderpier of Sassteiger (€1,-) of een rondje door de haven varen (€2,-). De schippers vertellen je graag alles over de voorbijkomende schepen en de historische havens. Passagiers kunnen van elke steiger naar elke steiger wanneer de pontvlag daar wappert. 

 

12. De Barentszwerf en expeditieschip de Witte Swaen 

In 1596 stak Willem Barentsz van wal om een zeeweg naar China te vinden via het noorden. De totale bemanning bestond uit 17 koppen. Het schip kwam vast te zitten in het ijs bij Nova Zembla. Met vrijwilligers is zijn expeditieschip zo nauwkeurig mogelijk gereconstrueerd. In het bezoekerscentrum wordt over de bijzondere Hollandse bouwmethode en de roemruchte tocht verteld.

 

13. De Trechter 

In het Trechter hotel overnacht je in alle luxe in een omgebouwde zandtrechter op een unieke plek aan de Willemshaven. De suite biedt een uniek uitzicht op werelderfgoed de Waddenzee en is onder andere voorzien van een luxe boxspring, regendouche, jacuzzi, minibar, wifi en privé parkeerplaats.

 

14. Entrepotgebouw 

Vroeger reden de goederentreinen hiernaartoe om de schepen in de Willemshaven te laden en lossen. Het gebouw uit 1904 is recent weer prachtig gerestaureerd en aangepast om te kunnen dienen als multifunctioneel overdekt ‘stadsplein’. Incidenteel wordt het gebouw gebruikt als terminal voor de in ontwikkeling zijnde middelgrote cruisevaart, maar het gebouw is ook beschikbaar als evenementenlocatie. Voor meer informatie: info@harlingen.nl

 

15. 11Fountains Walvisfontein 

De fontein van Harlingen is een levensechte potvis. Hij ligt als verdwaald bij de Zuiderpier, maar af en toe verraadt zijn krachtige waterstraal dat hij wel degelijk in leven is. Deze prachtige fontein is onderdeel van het 11Fountains kunstproject en staat symbool voor de maritieme geschiedenis van Harlingen.

 

16. Badhuus 

Niet alleen voor de Bruine Vloot die de zeilkleding kan uitwassen, maar ook voor bezoekers aan de stad biedt het Badhuus meer dan alleen een sanitaire en facilitaire voorziening. Het uitzichtpunt, bovenop het Badhuus, toont iedere dag een uniek beeld op het prachtige Wad. Op de begane grond vind je 17 douches, toiletvoorzieningen en een wasserette. 

 

17. Cruise Port Harlingen 

Harlingen is als enige Friese havenstad gastheer voor zee- en riviercruiseschepen. De internationale luxe schepen, maximaal 160 meter lang en met 175 tot 400 gasten aan boord, vinden steeds vaker hun weg naar de 'Parel aan de Waddenzee'.

 

18. VBZH 

Maak een zeilreis met een van de schepen van de Bruine Vloot. De schippers nemen u graag mee voor een zeilzwerftocht over de Waddenzee naar een van de Waddeneilanden. Ga aan boord voor een weekend of een week met familie, met een vriendengroep of als individuele opstapper.

 

19. De Havenkraan 

Overnacht op 17 meter hoogte en bepaal je eigen uitzicht. De kraan biedt een panoramisch uitzicht over de Waddenzee en het pittoreske historische centrum van Harlingen. Het is aan jou om te kiezen, want je kunt de kraan zelf draaien in de besturingscabine. Een geweldige ervaring!

 

20. KNRM

Helemaal aan de kop van de Willemshaven staat het gebouw van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij. De KNRM bestaat al sinds 1824 wordt in stand gehouden door donateurs en legaten. Harlingen heeft twee reddingboten en voert per jaar tussen de 50 en de 70 reddingsacties uit. Het station bestaat uit 25 vrijwilligers die 365 dagen per jaar 24 uur per dag klaar staan om mens en dier in nood te helpen.

 

21. Gedachten aan Zee 

De wind door de haren, genieten van de zilte zeelucht, het uitzicht, of een plek waar je de gedachten de vrije loop laat: de Zuiderpier is bij uitstek geschikt om even te pierewaaien. Daar waar de wandeling stopt en de ruime blik over het Wad begint, worden wandelaars die dat willen in de gelegenheid gesteld hun ‘Gedachten aan Zee’ te delen door een (anoniem) briefje te posten in de brievenbus. De brievenbus wordt wekelijks geleegd.

Algemeen Bedrijfsleven Kunst & Cultuur Sport & Recreatie

Meer nieuws

Het feestje “Waddenrobkes” gaat gewoon door

26-10-2020

HARLINGEN - Wat is het toch mooi dat ook de jongste jeugd bij Zeerobben nog gewoon door kan blijven voetballen.

Harlinger Belang: Algemene Beschouwingen 2020

26-10-2020

HARLINGEN - Een sluitende begroting, “It koe minder”.

Duurzaam en levensloopbestendige nieuwbouw in Midlum

26-10-2020

MIDLUM – Afgelopen vrijdag heeft Friso Bouwgroep 10 nieuwbouwwoningen in Midlum aan de Bouwvereniging opgeleverd.

Reacties

Broodje Nuchter Broodje Nuchter Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok De Omdraai De Omdraai Hubo-Faber Hubo-Faber Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Visie Events Visie Events Greenart Production Greenart Production Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg De Lichtboei De Lichtboei Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Karsten Wonen Karsten Wonen Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Zensa Moda Zensa Moda Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn BENG Evenementen BENG Evenementen Plus Lunenborg Plus Lunenborg Fotografie Dorus Fotografie Dorus Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus The Shamrock The Shamrock Haarmode Cats Haarmode Cats Food 80/20 Food 80/20 IJssalon Min12 IJssalon Min12 Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie
Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Fotografie Dorus Fotografie Dorus Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona De Omdraai De Omdraai Food 80/20 Food 80/20 De Lichtboei De Lichtboei Copini Opticiëns Copini Opticiëns Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Plus Lunenborg Plus Lunenborg Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg Zensa Moda Zensa Moda Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Karsten Wonen Karsten Wonen