Het Engelse woord Pickles komt van het Nederlandse ‘Pekelen’. De handel met de lage landen bracht het woord in Engeland. Eerst werd er net als bij ons de oplossing van water en zout mee bedoeld. Maar na verloop van tijd gingen de Engelsen de gefermenteerde producten ook pickle noemen. Zoetzure augurken zijn in de westerse wereld de bekendste pickles. Natuurlijk kun je ook andere groenten inmaken, denk bijvoorbeeld aan bloemkool, bietjes en uien.
Pekel bad:
- 3 kilo verse augurken
- 3 liter water
- 225 gram zout
Zoetzuur basis:
- 1 liter azijn
- 660 gram water
- 330 gram suiker
- 10 peperkorrels
- 3 blaadjes laurier
- ½ rode peper
- Zeekool, bessen en zeewier van de pier en wat je nog meer tegenkomt
- Plastic potten of andere potten zoals weckpot, jampot etc.
Maak een pekelbad van water en zout. Blijf roeren totdat het zout is opgelost. Leg de verse augurken in een grote kom, bak of emmer. Giet het pekelwater op de augurken, zodat de augurken onderstaan. Plaats een bord op de augurken zodat ze dan ook echt onder de pekel staan. Pekel op het aanrecht voor 24 uur.
Breng de azijn samen met het water, suiker, peperkorrels, rode peper en de laurier aan de kook. Laat afkoelen naar kamertemperatuur. Kook alle "spulletjes" van de pier zeer kort in kokend water en spoel direct koud.
Giet het pekelwater van de augurken en spoel even na. Laat uitlekken in een vergiet. Doe de augurken over in de potjes/weckpot giet het zoetzuur op de augurken en verdeel de zeekool, bessen en zeewier tussen de augurken. Neem een boterhamzakje en vul deze met 100 gram water. Leg een knoop in de waterzak en plaats deze op de augurken zodat de augurken onder het zoetzuur staan als de deksel erop zit. Ingemaakte augurken of groenten zijn lang houdbaar.