De Omdraai

De Omdraai

Kindercoaching en gezinsbegeleiding de Omdraai - Gespecialiseerd in opvoed- en gedragsproblemen. Begeleiding bij scheiding en samengesteld gezin. Succesvol Samengesteld!
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Plus Lunenborg

Plus Lunenborg

Goed eten moet voor iedereen betaalbaar zijn. Daarom vind je bij PLUS Lunenborg de 'Laagblijvers': producten die het hele jaar rond éxtra voordelig zijn!
Lees verder...
Casper van Veen Uitvaartzorg

Casper van Veen Uitvaartzorg

Het hoeft niet anders, maar het kan wel anders. 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Harlingen Bezorgt

Harlingen Bezorgt

Steun onze lokale helden! Winkel via HarlingenBezorgt gemakkelijk online!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Koken wat het wad schaft

29-07-2020

HARLINGEN - Zelf augurken inmaken.

Koken wat het wad schaft Augurken aan zee

Het Engelse woord Pickles komt van het Nederlandse ‘Pekelen’. De handel met de lage landen bracht het woord in Engeland. Eerst werd er net als bij ons de oplossing van water en zout mee bedoeld. Maar na verloop van tijd gingen de Engelsen de gefermenteerde producten ook pickle noemen. Zoetzure augurken zijn in de westerse wereld de bekendste pickles. Natuurlijk kun je ook andere groenten inmaken, denk bijvoorbeeld aan bloemkool, bietjes en uien.

 

Pekel bad:

 • 3 kilo verse augurken
 • 3 liter water
 • 225 gram zout

 

Zoetzuur basis:

 • 1 liter azijn
 • 660 gram water
 • 330 gram suiker
 • 10 peperkorrels
 • 3 blaadjes laurier
 • ½ rode peper
 • Zeekool, bessen en zeewier van de pier en wat je nog meer tegenkomt
 • Plastic potten of andere potten zoals weckpot, jampot etc.

 

Maak een pekelbad van water en zout. Blijf roeren totdat het zout is opgelost. Leg de verse augurken in een grote kom, bak of emmer. Giet het pekelwater op de augurken, zodat de augurken onderstaan. Plaats een bord op de augurken zodat ze dan ook echt onder de pekel staan. Pekel op het aanrecht voor 24 uur.

 

Breng de azijn samen met het water, suiker, peperkorrels, rode peper en de laurier aan de kook. Laat afkoelen naar kamertemperatuur. Kook alle "spulletjes" van de pier zeer kort in kokend water en spoel direct koud.

 

Giet het pekelwater van de augurken en spoel even na. Laat uitlekken in een vergiet. Doe de augurken over in de potjes/weckpot giet het zoetzuur op de augurken en verdeel de zeekool, bessen en zeewier tussen de augurken. Neem een boterhamzakje en vul deze met 100 gram water. Leg een knoop in de waterzak en plaats deze op de augurken zodat de augurken onder het zoetzuur staan als de deksel erop zit. Ingemaakte augurken of groenten zijn lang houdbaar.

 

Marco Poldervaart

Algemeen Bedrijfsleven Natuur & Milieu

Meer nieuws

Aantal horecagelegenheden in Fryslân gesloten

29-07-2020

FRYSLÂN - Maatregelen in de noodverordening niet goed nageleefd.

Nu of Nooit deals bij Expert Harlingen!

29-07-2020

HARLINGEN - De Nu of Nooit deals zijn van start gegaan bij Expert Harlingen!

Razende Roeland raast weer op volle snelheid door!

29-07-2020

HARLINGEN - Donderdagavond 21.00 uur is het weer tijd voor stevige muziek bij Omroep RSH, met muziek van onder andere Arch Enemy, Deep Purple en Lamb of God.

Reacties

Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad De Lichtboei De Lichtboei Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Copini Opticiëns Copini Opticiëns Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE De Omdraai De Omdraai Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Visie Events Visie Events The Shamrock The Shamrock Karsten Wonen Karsten Wonen HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Food 80/20 Food 80/20 BENG Evenementen BENG Evenementen Haarmode Cats Haarmode Cats Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Zensa Moda Zensa Moda Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje
De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Visie Events Visie Events De Lichtboei De Lichtboei Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten BENG Evenementen BENG Evenementen Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg Zensa Moda Zensa Moda Haarmode Cats Haarmode Cats Fotografie Dorus Fotografie Dorus Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad IJssalon Min12 IJssalon Min12 Karsten Wonen Karsten Wonen Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Plus Lunenborg Plus Lunenborg Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen