De Omdraai

De Omdraai

Kindercoaching en gezinsbegeleiding de Omdraai - Gespecialiseerd in opvoed- en gedragsproblemen. Begeleiding bij scheiding en samengesteld gezin. Succesvol Samengesteld!
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Spaar je club gezond

Spaar je club gezond

Van zondag 5 september tot en met zaterdag 13 november 2021 kunnen klanten van PLUS Lunenborg sponsorpunten sparen voor geselecteerde clubs en verenigingen in hun buurt.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Kletterdei: een ode aan de 11fountains

16-03-2021

HARLINGEN - De grootste beeldentuin van Europa gaat weer aan!

Kletterdei: een ode aan de 11fountains 11fountains ‘De Walvis’ (Harlingen) – Visit Friesland

Zaterdag 20 maart mogen de 11fountains weer kletteren. Tijdens Leeuwarden-Fryslân 2018, culturele hoofdstad van Europa, verrijkten elf internationaal gerenommeerde kunstenaars de elf Friese cultuurhistorische steden met unieke waterwerken. Het kunstproject 11fountains, zien we nu al als cultureel erfgoed van Friesland. Elk jaar op Kletterdei worden de fonteinen aangezet voor een nieuw seizoen waarin mist, ijs, stoom en zeewater de creaties sieren.

 

Dichter van Fryslân brengt ode

Met in elk van de Friese steden een fontein kan het kunstproject 11fountains met recht de naam van grootste beeldentuin van Europa dragen. Het jaarlijks aanzetten van de fonteinen is een feestelijk moment. Vanwege de huidige maatregelen kunnen er helaas geen toeschouwers bij de gebeurtenis aanwezig zijn. Om dit toch te vieren gaat op 20 maart om 09.00 uur een video live op www.friesland.nl/11fountains waarin de kunstwerken alsnog voor een breed publiek te bewonderen zijn. Extra bijzonder is het gedicht dat Dichter van Fryslân Nyk de Vries speciaal voor de 11fountains schreef en voordraagt in de video. Voor hem zijn de fonteinen een bijzondere plek. "Wat ik mooi vind is dat het vanouds de plek is waar mensen met verschillende inzichten bij elkaar komen", zegt de Vries.

 

 

Kletterdei (Klaterdag)
 
Vandaag is de dag
dat we de lente vieren
 
dat de kranen weer open worden gedraaid
van de elf fonteinen
op de plaats waar vanouds
de lindeboom stond
 
Symbolisch de plek
van samenkomen
de ruimte in het midden
waar een ieder –
 
vriend en tegenspeler
mensen van allerhande slag
van over land en over water
over duin en over dijk
uit stad en omstreken
 
ook in tijden van deining
 
– z'n gedachten vrijuit
mag laten gaan
 
Nyk de Vries

 

Ontdek de 11fountains met 2Discover

Vorige zomer werden de 11fountains wandelroutes geïntroduceerd. Korte routes die je in een middag langs de bijzondere bezienswaardigheden van desbetreffende 11fountainsstad leidt. Nieuw dit jaar is de optie om via www.11fountains.2discover.nl extra informatie te verkrijgen over de kunstwerken, bijbehorende steden en leukste horecazaken. Het is niet nodig om een app te downloaden. Vanaf april sturen de link en QR-code op de informatieborden bij de fonteinen je rechtstreeks naar de online omgeving. Deze is beschikbaar in het Nederlands, Engels en Duits.

 

Landschap voor de toekomst

In het jaar waarin Friesland een ode brengt aan haar landschap mogen de 11fountains niet ontbreken. Alle verhalen van de fonteinen zijn onlosmakelijk verbonden met de plaats waar ze staan. ‘’In de communicatie richting de kwaliteitstoerist is het delen van die achterliggende verhalen erg belangrijk bij de kennismaking met elke fontein. Niet in de minste plaats omdat het de bewonderaar vaak tot nadenken aanzet over actuele en belangrijke onderwerpen zoals duurzaamheid’’, aldus Martin Cnossen, directeur Merk Fryslân. Een voorbeeld hiervan is de ‘De Walvis’ in Harlingen. Doormiddel van het kunstwerk wordt de enorme invloed van de mens op alles wat in de zee leeft getoond én duidelijk gemaakt hoe zuinig we moeten zijn op ons prachtige landschap. Met Ode aan het landschap sluit Merk Fryslân dit jaar aan bij het gelijknamige landelijke jaarthema van NBTC Holland Marketing.

 

Themajaar Ode aan het Landschap - 2021

Nergens ter wereld is het landschap op korte afstand zó divers als in Nederland. Maar dit landschap vertelt steeds hetzelfde verhaal: de eeuwenoude verbinding tussen mens en natuur. Net zo lang vormt het Nederlandse landschap een inspiratiebron voor schilders, schrijvers en kunstenaars. Het landschap houdt ons ook een spiegel voor: keuzes uit het verleden hebben invloed op de toekomst. Wij zullen onze vindingrijkheid hard nodig hebben om het landschap leefbaar en vruchtbaar te houden. In 2021 brengen zeven partners daarom een ode aan het Nederlandse Landschap. 

 

 

Over Merk Fryslân

Vanuit een overkoepelende visie geeft Merk Fryslân, in opdracht van de Provincie Fryslân, invulling aan de marketing en promotie van Visit Friesland en Visit Wadden.

 

Algemeen Kunst & Cultuur Regio

Meer nieuws

Remco Hamstra vindt eerste kievitsei in Harlingen

16-03-2021

HARLINGEN - Het eerste kievitsei in de gemeente Harlingen (en het laatste in de provincie Fryslân) is officieel gevonden op 15 maart 2021 door Remco Hamstra, 32 jaar uit Rottevalle.

Waar en wanneer kunt u stemmen in de gemeente Harlingen

16-03-2021

HARLINGEN - Hieronder vindt u een overzicht van de stemlokalen in de gemeente Harlingen.

P224 Miranda ontvangt prijs voor beste communicatie

16-03-2021

HARLINGEN - De Vlagkotter P224 Miranda heeft de eerste Port of Harlingen Communicatieprijs gewonnen.

Reacties

HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen IJssalon Min12 IJssalon Min12 Fotografie Dorus Fotografie Dorus Haarmode Cats Haarmode Cats Food 80/20 Food 80/20 De Omdraai De Omdraai The Shamrock The Shamrock Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot BENG Evenementen BENG Evenementen Hubo-Faber Hubo-Faber Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Plus Lunenborg Plus Lunenborg Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Copini Opticiëns Copini Opticiëns Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Visie Events Visie Events Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Karsten Wonen Karsten Wonen Zensa Moda Zensa Moda
Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt De Omdraai De Omdraai Zensa Moda Zensa Moda Visie Events Visie Events Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Fotografie Dorus Fotografie Dorus Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Food 80/20 Food 80/20 Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus IJssalon Min12 IJssalon Min12 Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas The Shamrock The Shamrock Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï BENG Evenementen BENG Evenementen