Programma TSRH2018

Programma TSRH2018

Kom tijdens The Tall Ships Races Harlingen 2018 de schepen bekijken, genieten van optredens en divers entertainment voor iedereen!
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Een gezellig avondje uit!

Een gezellig avondje uit!

Koffie, Lunch, Borrel & Diner! Met de kinderen of met een groep, bij Eetcafé De Lachende Koe in Harlingen kan dat.
Lees verder...
Heerlijk Harlingen 2018

Heerlijk Harlingen 2018

Culinair Festival aan de haven van Harlingen waar eten, drinken, muziek en ontspanning centraal staan.
Lees verder...
Harlinger Voordeelcheque!

Harlinger Voordeelcheque!

Spaar PLUSpunten bij PLUS Lunenborg! Bij diverse lokale ondernemers krijgt u nu een nog hoger rendement! Namelijk 100% spaarwinst.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Herbouw Willem Barentsz

Herbouw Willem Barentsz

Kom kijken en klim aan boord! Vanaf 31 maart 2018 weer open voor publiek, tot dan!
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...
Alinex

Alinex

Regionaal uitzendbureau met verantwoordelijkheidsgevoel. Alinex is de regionale leverancier van flexibel personeel en 24/6 bereikbaar.
Lees verder...

Kijk op Harlingen - De column van wethouder Hein Kuiken

11-12-2017

HARLINGEN - Dit is de maandelijkse column van de gemeente Harlingen.

Iedere maand verzorgt een ander collegelid deze column. In de column geeft het collegelid zijn of haar kijk op Harlingen en de actualiteit.

 

Heeft u vragen of opmerkingen naar aanleiding van deze column?

 

BETERE KANSEN VOOR IEDEREEN... NU EN IN DE TOEKOMST!

 
Beste lezers,
 
Al decennialang, misschien zelfs al veel langer, heeft de gemeente Harlingen veel sociale problemen. Het aantal mensen dat werkloos is en moet rondkomen van een uitkering is veel hoger dan het landelijke en Friese gemiddelde, en het gemiddelde inkomen en vermogen van Harlinger gezinnen is ronduit laag. Bij veel mensen ontbreekt het aan welvaart, en in het kielzog van deze ontbrekende welvaart bevind zich een scala aan maatschappelijke problematiek.
 
Het gaat dan bijvoorbeeld om een lagere levensverwachting en een minder goed ervaren gezondheid, hoog zorggebruik, huiselijk geweld, psychische problematiek, schuldenproblematiek, laaggeletterdheid, eenzaamheid enzovoort. Harlingen scoort te vaak te hoog op lijstjes waar deze problemen per gemeente worden uitgelicht. De noodzaak om deze problemen aan te pakken is groot, niet alleen om het welzijn in onze gemeente te bevorderen maar ook omdat er miljoenen aan gemeenschapsgeld mee gemoeid zijn.
 

Doorbraak forceren

Sinds 2015 heeft de gemeente een betere positie om hier een doorbraak in te forceren. Sinds 2015 hebben de gemeenten in Nederland namelijk meer taken en bevoegdheden gekregen in het zorg- en hulpverleningsdomein via de invoering van de WMO2015, de Jeugdwet en de Participatiewet. De gemeente Harlingen heeft er voor gekozen om een Stads- en Jeugdteam op te richten. Beide teams werken vanuit het Vierkant hard aan tal van verschillende ondersteuningsvragen op het gebied van
zorg, welzijn, en inkomen voor tal van Harlingers, Wijnaldumers en Midlummers.
 
Per jaar leggen zij zo’n 2000 huisbezoeken af, en vaak weten zij vanuit hun expertise mensen te helpen met een klein of groot probleem. Niet zelden zorgen ze ervoor dat mensen weer beter het leven tegemoet kunnen gaan, en niet zelden wordt er een positieve doorbraak in iemands leven geforceerd en zijn mensen in staat zijn om (beter) mee te doen in onze samenleving.
 

Symptoombestrijding?

Dat de geboden ondersteuning broodnodig is staat buiten kijf. Maar het heeft wel iets weg van symptoombestrijding. We bestrijden mijn inziens nog steeds grotendeels de gevolgen van het gebrek aan welvaart, terwijl het gebrek aan welvaart zelf veel meer dan nu het geval is, zou moeten worden aangepakt. De meest voor de hand liggende route is om meer mensen aan het werk te krijgen. Het hebben van een baan is toch de meest effectieve manier om aan een betere, welvarende maar ook stabiele toekomst te kunnen werken. Afgelopen maand heeft de gemeente een plan gepresenteerd om meer mensen aan het werk te helpen. Het plan heeft een aantal uitgangspunten:
 
1) tijd en maatwerk in de ondersteuning van werkzoekenden;
2) een betere verbinding met het bedrijfsleven;
3) financiële prikkels gebruiken die werken ten opzichte van een
uitkering weer lonend moeten maken;
4) streng handhaven op misbruik van voorzieningen.
 
De ambitie is om het werkloosheidpercentage op korte termijn weer terug te brengen naar het Fries gemiddelde en dat is realistisch zeker nu het economisch weer beter gaat in Nederland en er krapte op de arbeidsmarkt dreigt. Maar hoe kunnen we onze sociale structuur in Harlingen echt radicaal en duurzaam verbeteren?
 

Investeer in de jeugd!

De enige route naar een betere en welvarende toekomst is volgens mij het investeren in de toekomst. Voor uw kinderen en kleinkinderen moeten we in Harlingen de best mogelijke omgeving creëren! Onze jeugd verdient het om op te groeien in een veilige en gezonde omgeving waarin ieder kind de kans heeft om al zijn talenten te ontplooien. Daar werken gemeente Harlingen, onderwijs en tal van andere organisaties al een aantal jaren hard aan, en ik durf te zeggen dat we goede stappen zetten en nu al resultaat boeken.
 
Alle scholen zijn optimaal gehuisvest, en de basisscholen zijn omgedoopt tot Integrale Kindcentra waarin (voorschoolse) educatie en opvang in samenhang zijn ondergebracht. Harlingen is de enige gemeente in Friesland waar men gratis voorschoolse educatie(peuters) kan genieten, en waar we spelenderwijs en heel gericht de ontwikkeling van het kind stimuleren. Dat de gemeente volop investeert in de ontwikkeling van de jongere inwoners blijkt ook uit het feit dat we inzetten op gezond eten en volop beweging, cultuur- en muziekonderwijs voor alle kinderen, taalontwikkeling bespoedigen bij peuters en eigenlijk geen kans onbenut laten om de ontwikkeling van
jongeren op een positieve manier te beïnvloeden. Ieder kind verdient het om kans te maken op de best mogelijke toekomst.
 
En als we deze inspanningen een tijdje weten vast te houden ben ik hopelijk de laatste wethouder die schrijft over de grote sociale problematiek in Harlingen. Het is mijn ambitie om deze constateringen onderdeel te laten zijn van de Harlinger geschiedenis, niet van onze toekomst.
 
De winst van morgen begint met een goede investering vandaag.
 
Met vriendelijke groet: Hein Kuiken, Wethouder Sociaal Domein

 

Algemeen Gemeente Politiek & Maatschappij Zorg & Welzijn

Meer nieuws

Kiek sneeuw in Harlingen!

11-12-2017

HARLINGEN - De sneeuw heeft vanmiddag ook Harlingen bereikt!

Glazen K(l)as actie op ikc Prins Johan Friso

11-12-2017

HARLINGEN - Op 20 december om 10.00 uur in de ochtend gaan meester Sietse en meester Piet voor 24 uur in de glazen kas naast de school actie voeren voor Serious Request.

Ge. Wel. Dig Leuk: Rotary Santa Run Harlingen

11-12-2017

HARLINGEN - Afgelopen zaterdag verzamelden zich ongeveer 125 kerstmannen in Trebol.

Reacties