Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma helpt u met schilderwerk voor zowel binnen als buiten, maar ook voor een nieuw kleurtje op de wand bent u bij Royce aan het juiste adres.
Lees verder...
Van Campen & Dijkstra

Van Campen & Dijkstra

Stap over naar RegioBank met onze gratis overstapservice. Loop binnen op Voorstraat 94 of bel 0517-212140 voor een afspraak.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Expert Harlingen

Expert Harlingen

Wil je meer weten over het duurzaam verwarmen van je huis met infrarood? Kom langs!
Lees verder...
Grijmans

Grijmans

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Harlinger UITagenda

Harlinger UITagenda

De Harlinger UITagenda is de centrale agenda van alle evenementen en activiteiten in en rondom Harlingen.
Lees verder...
Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen is hét platform voor alle bedrijven in en rondom Harlingen. Onderneem het in Harlingen, Welkom aan Zee!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Jongeren onder de 18 komen in Fryslân makkelijk aan alcohol

22-01-2023

HARLINGEN - Wordt er bij verkooppunten voldoende gecontroleerd op jongeren onder de 18 die alcohol willen kopen?

Uit onderzoek van GGD Fryslân blijkt dat jongeren makkelijk aan alcohol komen. In 36,8 % van de gevallen werden de 16- en 17-jarige ‘mysterykids’ gecontroleerd en kregen zij geen alcohol mee.

 

Meeste controles bij slijterijen

De verkooppunten zijn in het onderzoek verdeeld in categorieën. Bij slijterijen is het aantal controles het hoogst, daar wordt in 76,9% van de aankooppogingen gecontroleerd op de leeftijdsgrens.

 

Hierna volgen de supermarkten met 67,7%, jongerencentra met 46,2%, horecagelegenheden met 34,8%, cafetaria’s met 31% en sportkantines met 27,1%. Bij evenementen wordt het minst gecontroleerd. In 159% van de aankooppogingen werd er gevraagd naar leeftijd en/of naar een geldig legitimatiebewijs.

 

Buiten de deur alcohol drinken

Jongeren drinken het meest bij anderen thuis en minder bij of via verkooppunten. Dit blijkt uit een landelijk onderzoek van het Trimbos-instituut1 . Om alcoholgebruik onder jongeren te verminderen is het niet alleen van belang om bij de verkoop van alcohol te controleren op leeftijd. Het is ook belangrijk dat jongeren onder de 18 jaar niet via familie of vrienden aan alcohol komen. Dit wordt ook wel de sociale beschikbaarheid van alcohol genoemd. De sociale beschikbaarheid kan een grote impact hebben en het alcoholgebruik onder jongeren verminderen. Jongeren die van ouders alcohol mogen drinken kopen eerder alcohol buitenshuis. Daarnaast is het drinken in Friese keten erg populair in vergelijking met andere provincies.

 

Beter NIX18- beleid

Vanuit het onderzoek beveelt GGD Fryslân gemeenten aan om met de verkooppunten in gesprek te gaan en gezamenlijk NIX18- beleid² te verbeteren. Met name bij evenementen is veel winst te behalen omdat daar veel jongeren komen en de naleving daar het laagst is. Ook is het advies om alcoholverkopers te ondersteunen door het aanreiken van instrumenten om de leeftijd makkelijker te controleren. Zo kan een leeftijd-scan-app een mogelijkheid zijn. Tot slot is het advies om met ouders in gesprek te gaan over het beschikbaar stellen van alcohol aan hun eigen kinderen en andermans kinderen.

 

  1.  Het jongeren onderzoek van het landelijk peilstationonderzoek van het Trimbos-instituut 2019-11 en 2019-13.
  2.  Het Trimbos-instituut is partner van de NIX18 campagne en biedt een toolkit met materialen aan.

Algemeen Bedrijfsleven Politiek & Maatschappij Zorg & Welzijn

Meer nieuws

Zin om een uitdaging aan te gaan met jezelf?

22-01-2023

HARLINGEN - Wel eens mee willen doen met Bivak?

Reacties

Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Visie Events Visie Events BENG Evenementen BENG Evenementen Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Fotografie Dorus Fotografie Dorus Haarmode Cats Haarmode Cats Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Wellheat Shop Wellheat Shop Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Beweegteam Harlingen Beweegteam Harlingen IJssalon Min12 IJssalon Min12 The Shamrock The Shamrock Hubo-Faber Hubo-Faber Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Zensa Moda Zensa Moda
Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Visie Events Visie Events Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Hubo-Faber Hubo-Faber Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen BENG Evenementen BENG Evenementen Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen The Shamrock The Shamrock IJssalon Min12 IJssalon Min12 Fotografie Dorus Fotografie Dorus