Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma helpt u met schilderwerk voor zowel binnen als buiten, maar ook voor een nieuw kleurtje op de wand bent u bij Royce aan het juiste adres.
Lees verder...
Van Campen & Dijkstra

Van Campen & Dijkstra

Stap over naar RegioBank met onze gratis overstapservice. Loop binnen op Voorstraat 94 of bel 0517-212140 voor een afspraak.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Plus Lunenborg

Plus Lunenborg

Dé service supermarkt van Harlingen en omstreken. Hier staat de klant nog echt centraal!
Lees verder...
Grijmans

Grijmans

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen is hét platform voor alle bedrijven in en rondom Harlingen. Onderneem het in Harlingen, Welkom aan Zee!
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Jappie Saakstra draagt het stokje over aan Belinda Holwerda

20-01-2022

HARLINGEN - Een interview tussen de oude en de nieuwe lijsttrekker van Harlinger Belang.

Op 15 januari is Belinda Holwerda tijdens de algemene ledenvergadering van Harlinger Belang gekozen tot nieuwe lijsttrekker. Na zestien jaar in de raad, waarvan 12 jaar als fractievoorzitter te zijn geweest, kiest Jappie Saakstra bewust voor een plek in de luwte. Daarom staat hij op nummer vijf op de kandidatenlijst van Harlinger Belang voor de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag 16 maart aanstaande.

 

Even voorstellen:

Belinda Holwerda

Geboren in Gieten, lang gewoond in Groningen, maar sinds 25 jaar een trotse inwoner van Harlingen. Gewerkt in verschillende sectoren, jarenlang bij de krant, vervolgens bij de gemeentelijke overheid, onder meer in Harlingen als hoofd Publiekszaken, nu werkzaam als (project)manager in de zorg en breed politiek geïnteresseerd. Ik woon in het centrum van Harlingen, alleen met hond Suus, omdat mijn echtgenoot in december 2020 overleden is.

 

Onze grote gezamenlijke hobby was zeezeilen. De avonden aan boord lenen zich om veel en vaak te lezen. Dat heb ik ook altijd leuk gevonden. Nu ik alleen ben heb ik er tijd voor om Harlingen als woonplaats iets terug te geven in de vorm van betrokkenheid bij het wel en wee in de stad en dat past uitstekend bij een plaatselijke politieke partij zoals Harlinger Belang, ook vanwege het brede sociale gezicht van deze partij.

 

Jappie Saakstra

Geboren in Ried. Ik heb als exportmanager gewerkt bij De Condens wat nu Friesland Campina heet. Veel gereisd, in Afrika, in het bijzonder in Nigeria en in het verre Oosten. Getrouwd met Elly Runia, ik heb twee dochters en een kleindochter en een bonus kleindochter. Verder ben ik een sportliefhebber. Ik fiets graag, ik schaats veel en ben de trotse bezitter van drie Elfstedenkruisjes. In 1985, 1986 en 1997 heb ik de tocht der tochten uitgereden. Sinds kort woon ik op het mooiste plekje aan de Zuiderhaven in Harlingen, waar ik heel blij mee ben. 

 

Belinda waarom heb je ervoor gekozen om je als lid aan te sluiten bij Harlinger Belang?

In de tijd dat ik bij de gemeente werkte was ik ook vaak bij raadsvergaderingen aanwezig. Dat zorgde weliswaar vanaf de zijlijn ook voor een hoop informatie over de plaatselijke politiek. Ik vind het eigen gezicht van Harlinger Belang daarin goed, niet gehinderd door invloed vanuit Haagse kringen. Plaatselijke informatie en invloed vind ik belangrijk. Het gevoel dat Harlingen, nog steeds als zelfstandige gemeente, moet gehoord en gehonoreerd worden. Aandacht voor onze inwoners en voor wat van belang is voor de stad. Natuurlijk zijn landelijke tendensen van belang, ook Harlingen moet mee in de vaart der volkeren, maar wel met aandacht voor onze eigen stad en haar inwoners.

 

Ik weet dat Harlinger Belang zich altijd sterk heeft gemaakt voor die zelfstandigheid. Het is van belang dat we onze eigen afwegingen kunnen maken, zelf als stad invloed hebben en houden. Ik heb altijd de politiek gevolgd, weet wat er speelt, zowel landelijk, provinciaal en natuurlijk plaatseijk. Ik heb vanuit mijn functie bij de gemeente altijd dicht op de plaatselijke politiek gezeten en vind het goed dat wij als inwoners van Harlinger zelf beslissingen kunnen nemen.

 

Jappie waarom ben je zo lang fractievoorzitter gebleven van Harlinger Belang?

Ik ben natuurlijk geïnteresseerd in politiek, dat mag duidelijk zijn. Heel lang geleden ben ik door contacten in de sport betrokken geraakt bij Harlinger Belang. Toen er door persoonlijke omstandigheden ruimte in mijn vrije tijd ontstond en omdat ik een brede maatschappelijke interesse heb, ben ik in de plaatselijke politiek gerold. Drie periodes in de raad is eigenlijk wel genoeg, maar bij gebrek aan opvolging vier jaar geleden heb ik er toch nog een periode aan vastgeknoopt. In de derde periode speelde het ook wel mee dat we drie zetels hadden waardoor taken wat gemakkelijker verdeeld konden worden. We waren toen de tweede partij in Harlingen en hebben veel tot stand kunnen brengen onder andere een forse bijdrage aan de verzelfstandig van de haven, de ontwikkeling van de Willemshaven, de aanzet tot het realiseren van de huidige parkeervoorziening voor de eilander toeristen en andere zaken zoals het zelfstandig houden van de gemeente Harlingen.

 

Wat zijn die voordelen van het zelfstandig blijven dan volgens jou?

Zolang we financieel gezond blijven en de gemeente goed blijven besturen verdient dat de voorkeur omdat we als inwoners zelf kunnen beslissen wat een goede richting is voor Harlingen, een goede visie kunt ontwikkelen over hoe je om wilt gaan met de stad.

 

Hoe denk jij daarover Belinda?

Ik vind dat onze inwoners veel meer betrokken moeten worden bij onze stad. Ruimtelijke plannen en woningbouw zouden op transparante wijze tot stand moeten komen. Het moet vanzelfsprekend worden dat inwoners betrokken worden bij de planvorming in de stad en bijvoorbeeld de  ambtenaren bij hun huisvesting. Ook denk ik dat we  met name oog moeten hebben en houden voor armoedebestrijding, schuldenproblematiek en natuurlijk zorg voor alle inwoners in alle inkomensklassen.

 

Jappie mis je ook iets in de gemeente Harlingen?

Eigenlijk niets. Het is een mooie complete gemeente met industrie, maar ook met landbouw, met dorpen en een stad, met een haven en monumenten… Ik ben nu zelf ook in Harlingen gaan wonen, dat zegt genoeg.

 

Welk advies geef je mij als lijsttrekker?

Blijf jezelf en verdedig het programma van Harlinger Belang. Weet je gesteund door de fractie en bedenk wat goed is voor Harlingen en haar bewoners. Hoe zie je dat zelf Belinda?

 

Belinda: "Ik zie een lijst waarop veel mensen met ervaring staan maar ook veel nieuwkomers, ondernemers, mensen met hart voor de stad. Het is uniek dat vier vrouwen de lijst aanvoeren! Al deze nieuwe mensen vormen een goede bodem voor het Harlinger Belang van de toekomst, maar ik wil ook graag mannen uitnodigen om lid te worden van onze partij, zij zijn van harte welkom. Natuurlijk komen we heel ver met vrouwenpower, maar voor de toekomst nodig ik toch ook van harte de heren uit. Laat van je horen mannen." Jappie, ik denk dat je je in de toekomst echt niet gaat vervelen. Fijn dat je zo betrokken blijft bij Harlinger Belang. Geniet van je vrije tijd…

 

Jappie: "Belinda, ik wens je veel succes in de lokale politiek. Ik heb er alle vertrouwen in."

 

 

Algemeen Gemeente Politiek & Maatschappij

Meer nieuws

Senioren Zeerobben ook weer van start

20-01-2022

HARLINGEN - De spelers van het 1e en 2e alsmede van de Vrouwen maakten afgelopen zaterdag meteen gebruik van de mogelijkheid om weer te trainen.

Webinar Nazorg bij kanker op Wereldkankerdag

20-01-2022

HARLINGEN - Op 4 februari is het elk jaar Wereldkankerdag.

Goed nieuws voor alle seniorenteams bij fc Harlingen

20-01-2022

HARLINGEN - Diverse voetbal Whatsapp groepen ontploften vrijdagavond nadat premier Mark Rutte tijdens de persconferentie zei:

Reacties

Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation IJssalon Min12 IJssalon Min12 De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen The Shamrock The Shamrock Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Karsten Wonen Karsten Wonen Fotografie Dorus Fotografie Dorus Beweegteam Harlingen Beweegteam Harlingen Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Visie Events Visie Events Copini Opticiëns Copini Opticiëns Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Stichting Harlingen Sail Stichting Harlingen Sail Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Hubo-Faber Hubo-Faber BENG Evenementen BENG Evenementen Zensa Moda Zensa Moda
Karsten Wonen Karsten Wonen Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten IJssalon Min12 IJssalon Min12 Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Haarmode Cats Haarmode Cats Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Beweegteam Harlingen Beweegteam Harlingen Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Copini Opticiëns Copini Opticiëns BENG Evenementen BENG Evenementen Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Stichting Harlingen Sail Stichting Harlingen Sail