Ontmoet Simon Vestdijk

Ontmoet Simon Vestdijk

Op 2 december gaan we online voor een ontmoeting met ouders/verzorgers (en leerlingen) van groep 8! Meld je alvast aan en mis het niet!
Lees verder...
Zoutwinning bij RSH

Zoutwinning bij RSH

Op 24 november staat Omroep RSH van 19.00 en 21.00 uur stil bij de zoutwinning in Harlingen. Stuur uw vragen naar de redactie. Ze zijn de rode draad voor onze uitzending: info@pilotharlingen.nl
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Werckpost

Werckpost

Werckpost is een dynamisch en flexibel uitzendbureau gespecialiseerd in uitzenden, werving & selectie en payrolling.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Plus Lunenborg

Plus Lunenborg

Spaar nu voor het unieke Monopolyspel editie Harlingen!
Lees verder...
Casper van Veen Uitvaartzorg

Casper van Veen Uitvaartzorg

Het hoeft niet anders, maar het kan wel anders. 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Coronavirus (COVID-19)

Coronavirus (COVID-19)

Op deze pagina zet de gemeente Harlingen alle belangrijke informatie over het Coronavirus (COVID-19) voor u op een rij. Bij nieuwe informatie wordt deze pagina geactualiseerd.
Lees verder...
Harlingen Bezorgt

Harlingen Bezorgt

Steun onze lokale helden! Winkel via HarlingenBezorgt gemakkelijk online!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Jan in Vietnam

08-04-2020

HO CHI MINH CITY - Een paar weken terug schreef ik een stuk over het leven in Vietnam tijdens de Corona/Covid-19 uitbraak.

Jan in Vietnam Jan in Vietnam

Op dat moment was er in Europa nog niet veel aan de hand. Het is dan ook heel gek om van zo ver weg mee te maken wat er in Europa en Nederland gebeurt. Tijd voor een update.

 

Op dit moment is het in Vietnam ook allesbehalve rustig. Vietnamese luchtvaartmaatschappijen vliegen niet meer naar besmette gebieden en dat zijn er inmiddels heel wat. Andere vluchten worden steeds spaarzamer. Als toerist kom je het land nu ook niet zo snel meer binnen, een visum wordt niet meer verstrekt namelijk. Deze maatregelen gelden tot halverwege april.

 

Ook op het gebied van besmettingen gaat het de laatste tijd wat minder goed. Vietnamezen die vanuit het buitenland terugkeren naar hun familie blijken bijvoorbeeld het virus bij zich te hebben. Of het zijn toeristen/expats die de afgelopen maanden Vietnam zijn binnengekomen en het virus ergens hebben op gelopen. Hierdoor kantelt het beeld van de buitenlander langzaam van positief naar negatief. In sommige gebieden weren ze toeristen uit horecagelegenheden (nog niet alles is gesloten) of worden ze hotels uitgezet. Extreme voorbeelden, maar het komt enkel voor en de regering heeft opgeroepen daar mee te stoppen. Maar het geeft wel aan waar de angst zit bij de mensen hier.

 

Ik woon in Ho Chi Minh City en zorg ervoor dat ik niet te veel buiten ben, netjes afstand houdt van mensen als ik een luchtje ga scheppen, gebruik netjes een mondkapje, ik was mijn handen om de haverklap en zorg dat ik niet in een grote groep mensen terecht kom. Door de visa restricties zijn er weinig toeristen en de doorgaans drukke toeristenplekken zijn dan ook uitgestorven. Dat ik online lesgeef scheelt natuurlijk ook, daardoor ben ik minder onder de mensen en op pad. Iets wat ik wel mis.

 

Verder merk ook ik dat er anders naar mij gekeken wordt. Eerst waren er geregeld spontane gesprekken met Vietnamezen om hun Engels te oefenen, nu blijven ze toch wat uit de buurt en kijken ze me argwanend aan. Begrijpelijk, iedereen krijgt via sociale media mee hoe het virus zich verspreidt.

 

Dan is er ook nog, mijn visum. Nu was mijn business visum net aangevraagd voordat de restricties van kracht gingen, helaas is deze toch afgewezen. Dat kan midden april dus weer veranderen, maar ze zijn hier niet zo van de halve maatregelen. Als het virus zich blijft verspreiden dan is de kans groot dat ze de huidige maatregelen gaan verlengen of nieuwe, strengere maatregelen gaan afkondigen.

 

Een andere optie was om een andere baan te vinden. Maar dat heeft met al deze restricties ook weinig zin. Plus, dat idee hebben anderen natuurlijk ook, waardoor we met een grote groep in een klein vijvertje aan het vissen zijn.

 

Pluspuntje is dat er qua hamstergedrag nog niet zoveel gebeurt hier. Goede mondkapjes vinden kan wel een probleem zijn, maar voor de rest is er nog geen run op de supermarkten hier. Toiletrollen, hand gel en al het overige is hier goed te krijgen.

 

Je eten thuis laten bezorgen is hier net zo normaal als pinnen in de winkel in Nederland is. Bezorgkosten tussen de vijftig eurocent en een euro maken dat ook wel erg aantrekkelijk. En als je nog wat kortingsbonnen hebt staan in je app, dan kun je voor 3 tot 4 euro (incl. bezorgkosten!) met z’n tweeën eten. Dan heb je geen vijfsterren menu, maar wel rijst, noedels of pho met vlees, groenten en een drankje.  

 

Het is een gekke tijd en helemaal om zover van huis te lezen hoe het er in Nederland aan toe gaat. Met verbazing heb ik de cijfers met nieuwe zieken en hoeveel mensen er dagelijks overlijden gelezen. Heel surrealistisch met de cijfers van hier in Vietnam, die nu op zo’n 250 zieken in totaal staat. Als ik dan ook zag hoe een paar weken terug iedereen er vrolijk op uit ging met het mooie weer, met een soort idee van: “Ik krijg dat toch niet./Het is maar een griepje.” o.i.d., dat is moeilijk te begrijpen. Volgens mij ging dat afgelopen weekend al beter. Asjeblieft mensen, denk goed om elkaar.

 

Iedereen bedankt voor de berichtjes de afgelopen tijd. Dat doet me goed. Ik kan gelukkig mijn werk blijven doen en wacht de situatie rond mijn visum af. Mocht dat ingewikkeld worden dan kan het zomaar zijn dat jullie me weer in Harlingen tegenkomen. Maar dan wel met een mondkapje op en netjes op 1,5 meter afstand natuurlijk.

 

Groeten Jan van der Mei vanuit Ho Chi Minh City/Saigon. 

 

Foto’s

  • Jan in Vietnam.
  • Independence Palace in HCMC, normaal één van de drukst bezochte plekken van de stad ligt er nu verlaten bij.
  • De straat waar ik in woon.

Algemeen Corona

Meer nieuws

Creatief met corona 🍀: Kunst kijken met Hugo - deel 2

08-04-2020

HARLINGEN - Artsen en verplegend personeel: allemaal hebben ze het smoordruk nu het land zo wordt geteisterd door het coronavirus.

Help Het Brouwdok en wordt Kratfunder!

08-04-2020

HARLINGEN - Havenbrouwerij Het Brouwdok wordt hard getroffen door de coronacrisis.

GGD Fryslân: Update woensdag 8 april 12.00 uur

08-04-2020

HARLINGEN - Live vragenuur voor kinderen op Facebook en meer dan 40.000 deelnemers corona-onderzoek.

Reacties

Broodje Nuchter Broodje Nuchter Karsten Wonen Karsten Wonen Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Fotografie Dorus Fotografie Dorus De Lichtboei De Lichtboei Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen The Shamrock The Shamrock Haarmode Cats Haarmode Cats Greenart Production Greenart Production DA Drogisterij & Parfumerie DA Drogisterij & Parfumerie Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Copini Opticiëns Copini Opticiëns Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg Food 80/20 Food 80/20 Visie Events Visie Events Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Plus Lunenborg Plus Lunenborg HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie BENG Evenementen BENG Evenementen Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis IJssalon Min12 IJssalon Min12
BENG Evenementen BENG Evenementen Visie Events Visie Events Broodje Nuchter Broodje Nuchter Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Fotografie Dorus Fotografie Dorus Copini Opticiëns Copini Opticiëns Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Haarmode Cats Haarmode Cats Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Plus Lunenborg Plus Lunenborg Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Hubo-Faber Hubo-Faber Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn