De Omdraai

De Omdraai

Kindercoaching en gezinsbegeleiding de Omdraai - Gespecialiseerd in opvoed- en gedragsproblemen. Begeleiding bij scheiding en samengesteld gezin. Succesvol Samengesteld!
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Plus Lunenborg

Plus Lunenborg

Goed eten moet voor iedereen betaalbaar zijn. Daarom vind je bij PLUS Lunenborg de 'Laagblijvers': producten die het hele jaar rond éxtra voordelig zijn!
Lees verder...
Casper van Veen Uitvaartzorg

Casper van Veen Uitvaartzorg

Het hoeft niet anders, maar het kan wel anders. 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Harlingen Bezorgt

Harlingen Bezorgt

Steun onze lokale helden! Winkel via HarlingenBezorgt gemakkelijk online!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Jaarlijkse poetsbeurt!

23-04-2021

HARLINGEN - Vrijwilligers en leden van de werkgroep Struikelstenen zijn gestart met het jaarlijkse poetsen van de 45 struikelstenen in de stad.

Jaarlijkse poetsbeurt! De vrijwilligers Ellen Dijkstra-Bosma en Albert Hoekstra poetsen op de Kleine Voorstraat de struikelsteen van Simon Leijdesdorff.

De struikelstenen liggen voor de huizen waar onze Joodse Harlingers hebben gewoond en van waaruit ze tijdens de Tweede wereldoorlog zijn weggevoerd en vermoord. Het is de moeite waard om weer eens langs de blinkende stenen te lopen. 'Opdat wij niet vergeten'.

 

Over de 'Struikelstenen'

Herfst 2011 besloten Oud Harlingen en het Centraal Comité 1945 de 45 weggevoerde Joodse oorlogsslachtoffers via zogenoemde 'struikelstenen' te gaan herdenken. Een lijst van deze stadgenoten vindt u hier.

Tijdens de Najaarsvergadering 2011 verzorgde de heer Jan K. Norg de aftrap, met een presentatie over de opkomst en ondergang van de Joodse gemeenschap in Harlingen.

Het initiatief struikelstenen te gaan plaatsen bracht al snel een grote stroom giften op gang. Betrokken families en particulieren adopteerden stenen voor een persoon of een compleet gezin; anderen deden een kleinere gift. Binnen 6 weken was het benodigde bedrag van bijna € 6.000 toegezegd.

De belangstelling voor het project was groot. Bij het samenstellen van de lijst van weggevoerde Harlingers kwamen bovendien veel interessante gegevens boven water. Daarom werd besloten in het Hannemahuis ook een kleine tentoonstelling in te richten, en een boekje samen te stellen over de 45 Joodse inwoners die Harlingen begin 1940 nog telde.

De uitgave werd gepresenteerd op 20 augustus 2012, toen ook de struikelstenen in de trottoirs werden geplaatst. Met toespraken, muziek, Joodse familieleden en vele andere belangstellenden werd het een indrukwekkende dag.

Het boekje 'Over Ieske van Nico van Pietsje van Sakkie en al de anderen' beleefde 2 drukken. In het kielzog van het project werden ook zeven 'Joodse' gevelsteentjes gerestaureerd, bijvoorbeeld van eerstesteenleggingen.

 

Algemeen Politiek & Maatschappij Zorg & Welzijn

Meer nieuws

Tjebbe Tammes ontvangt onderscheiding voor heldendaad!

23-04-2021

HARLINGEN - Door de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen is aan de heer Tjebbe Tammes (37 jaar) een oorkonde toegekend.

Weekbericht GGD Fryslân 16 tot en met 22 april 2021

23-04-2021

HARLINGEN - Weer corona-vaccinatierecord, afstand houden blijft nodig.

Bekendmakingen van de Gemeente Harlingen week 16 - 2021

23-04-2021

HARLINGEN - Bekendmakingen van de Gemeente Harlingen van 19 t/m 23 april 2021.

Reacties

Visie Events Visie Events Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn BENG Evenementen BENG Evenementen Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Plus Lunenborg Plus Lunenborg IJssalon Min12 IJssalon Min12 Fotografie Dorus Fotografie Dorus Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Karsten Wonen Karsten Wonen Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen De Omdraai De Omdraai Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Haarmode Cats Haarmode Cats Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Copini Opticiëns Copini Opticiëns De Lichtboei De Lichtboei Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis The Shamrock The Shamrock Hubo-Faber Hubo-Faber Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Food 80/20 Food 80/20 HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt
Plus Lunenborg Plus Lunenborg Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Food 80/20 Food 80/20 Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Hubo-Faber Hubo-Faber HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt De Omdraai De Omdraai Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen