Programma TSRH2018

Programma TSRH2018

Kom tijdens The Tall Ships Races Harlingen 2018 de schepen bekijken, genieten van optredens en divers entertainment voor iedereen!
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Een gezellig avondje uit!

Een gezellig avondje uit!

Koffie, Lunch, Borrel & Diner! Met de kinderen of met een groep, bij Eetcafé De Lachende Koe in Harlingen kan dat.
Lees verder...
Harlinger Voordeelcheque!

Harlinger Voordeelcheque!

Spaar PLUSpunten bij PLUS Lunenborg! Bij diverse lokale ondernemers krijgt u nu een nog hoger rendement! Namelijk 100% spaarwinst.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Herbouw Willem Barentsz

Herbouw Willem Barentsz

Kom kijken en klim aan boord! Vanaf 31 maart 2018 weer open voor publiek, tot dan!
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...
Alinex

Alinex

Regionaal uitzendbureau met verantwoordelijkheidsgevoel. Alinex is de regionale leverancier van flexibel personeel en 24/6 bereikbaar.
Lees verder...

Ingezonden: Platvloerse politiek...

26-10-2017

HARLINGEN - De inhoud van dit ingezonden stuk is geschreven i.v.m. het voorstel dat voorgelegd gaat worden aan de Gemeenteraad om een fors bedrag gemeenschapsgeld vrij te maken om een winkelpand te verbouwen van een particuliere ondernemer.

Bij die verbouwing zijn, historisch gezien, nog wel een paar kanttekeningen te maken.

 

L.S.,

 

In het najaar van 2001 wilden wij met onze boekhandel verhuizen vanaf de Kleine Voorstraat 81. Wij kochten het pand Voorstraat 26 van de familie van der Meer: een voormalige slagerij met achtergelegen woning. Uiteraard was er een verbouwing nodig om er een winkel te kunnen vestigen. Zo moesten.wij o.a. een niveauverschil van ca. 80 cm zien te slechten om  een vlakke vloer te krijgen met daardoor voldoende plafondhoogte. Na inspectie door de heer Haitsma van de afdeling Bouw- en Woningtoezicht van de Gemeente Harlingen bleek de Gemeente het egaliseren van de vloer te verbieden: er zou een monumentaal gewelf onder de vloer zitten waar we niets mee mochten doen op straffe van een bouwstop, dwangsommen etc. De vloer moest intact blijven. 

 

Dit zou betekenen dat kinderwagens, rolstoelen en slecht ter been zijnde klanten een trap en/of stevige hellingbaan moesten overbruggen om achter in de winkel te kunnen komen. Voor een winkel is dit een zeer vervelende beperking, maar de Gemeente was niet te vermurven: de monumentale status stond een egalisering in de weg en de bouwverordening bleef zoals deze was. Wij hebben ons uiteindelijk neergelegd bij deze beslissing in het besef dat er blijkbaar een cultuurhistorisch doel mee werd gediend en dat de Gemeente Harlingen daar een integere poortwachter van was met voldoende verstand van zaken. 

 

15 jaar lang hebben klanten deze lastige barrière moeten nemen met glij en valpartijen ten gevolge. Ook bij de verkoop van het pand in 2012 aan makelaar van der Wal was deze beperking onderwerp van gesprek. Het besluit was echter onomkeerbaar. De vloer bleef zoals deze was. 

 

Groot was dan ook mijn verbazing en ergernis toen ik vernam dat dezelfde Gemeente Harlingen op eigen initiatief 30.000 euro wil gaan uitgeven aan het egaliseren van dezelfde vloer in hetzelfde pand! Ineens geen monumentale status meer. Geen integere overwegingen meer bij het beschermen van cultuurhistorisch erfgoed. Daar waar wij het op eigen kosten wilden aanpassen, maar dit door de Gemeente Harlingen destijds absoluut werd verboden, wil diezelfde Gemeente Harlingen nu ineens € 30.000,--gemeenschapsgeld uitgeven om o.a. dezelfde monumentale vloer te slopen in een pand dat bovendien helemaal geen eigendom is van de gemeente, maar particulier bezit is. 

 

Is de historische waarde of status van de monumentale gewelven veranderd? Neen. Maar het is nu ineens blijkbaar in het belang van de Gemeente Harlingen dat de uit zijn pand gejaagde fotograaf Wim Smits een goede en gelijkvloerse alternatieve lokatie krijgt. Het geplande nieuwe Cultuurhistorisch Centrum maakt de dure sloop van historisch erfgoed ineens wenselijk daar waar het eerst werd verboden? Een bijzondere en ongeloofwaardige wending...

 

Deze inconsequente en onbetrouwbare stijl van besturen en handhaven is tekenend voor het gebrek aan kwaliteit van de bestuurders die toen en nu beslissingen nemen over zaken waar de belangen van andere mensen direct door worden geraakt. 

 

Mijn advies zou zijn: maak GEEN 30.000 euro vrij om datgene te gaan financieren wat 15 jaar geleden door een onderneming zelf zou worden uitgevoerd en gefinancierd, maar door deze gemeente ten strengste werd verboden vanwege redenen van doorslaggevend cultuurhistorisch belang. Ik ga dan nog voorbij aan de ironie van de vaststelling dat deze voorgenomen sloop van cultuurhistorisch erfgoed ten dienste staat van de realisatie van een... cultuurhistorisch centrum. 

 

Ik bekijk de blinde ambities van deze gemeente omtrent het te realiseren Cultureel Historisch Centrum overigens door dezelfde bril: een onnodig en te duur initiatief op basis van twijfelachtige argumenten. Ook hier spelen particuliere belangen een ongemakkelijke rol waar weinig mensen het fijne van weten... 

 

Ik gun Wim Smits natuurlijk straks een mooie nieuwe winkel, maar bovenal wens ik ons allen een betrouwbaar en kwalitatief goed gemeentebestuur. 

 

Vr groet, 

 

Peter Wever

 

Algemeen Bedrijfsleven Gemeente Politiek & Maatschappij

Meer nieuws

Meromar Seafoods zaalvoetbal bekertoernooi 20-10-2017

26-10-2017

HARLINGEN - Uitslagen en stand van het Meromar Seafoods zaalvoetbal.

Fc Harlingen 1 thuis tegen Nieuw-Roden

26-10-2017

HARLINGEN - Na twee uitwedstrijden op rij staat voor de mannen van trainer Duco Mulder komende zondag weer een wedstrijd op eigen veld gepland.

Total Eye Check nu ook bij Copini in Harlingen!

26-10-2017

HARLINGEN - Copini Opticiens Leeuwarden, Sneek en sinds kort ook Harlingen zijn als één van de weinige opticiens in Noord Nederland in het bezit van een Optical Coherence Tomography Scan (OCT).

Reacties

Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Anna Casparii Hotel Café Restaurant Anna Casparii Hotel Café Restaurant Visie Events Visie Events VVV Harlingen VVV Harlingen Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Plus Lunenborg Plus Lunenborg Wereldwinkel Harlingen Wereldwinkel Harlingen De Lichtboei De Lichtboei ForHim Menswear ForHim Menswear Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt Albert Heijn Harlingen Albert Heijn Harlingen Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Hubo-Faber Hubo-Faber Dio Jurien Dio Jurien Atelier de Groot Atelier de Groot Vogelaar Audio Vogelaar Audio Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Eetcafé De Lachende Koe Eetcafé De Lachende Koe Copini Opticiëns Copini Opticiëns Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Harlinger Poffertjeskraam Harlinger Poffertjeskraam Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Fotografie Dorus Fotografie Dorus Haarmode Cats Haarmode Cats HoMMM!nga's Fijne Winkeltje HoMMM!nga's Fijne Winkeltje Ons Food&Wine Ons Food&Wine Karsten Wonen Karsten Wonen IJssalon Min12 IJssalon Min12 BENG Evenementen BENG Evenementen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Hema Harlingen Hema Harlingen Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen
Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" HoMMM!nga's Fijne Winkeltje HoMMM!nga's Fijne Winkeltje Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Ons Food&Wine Ons Food&Wine ForHim Menswear ForHim Menswear Almamater Almamater Eetcafé De Lachende Koe Eetcafé De Lachende Koe Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt Copini Opticiëns Copini Opticiëns Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor