Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma helpt u met schilderwerk voor zowel binnen als buiten, maar ook voor een nieuw kleurtje op de wand bent u bij Royce aan het juiste adres.
Lees verder...
Van Campen & Dijkstra

Van Campen & Dijkstra

Stap over naar RegioBank met onze gratis overstapservice. Loop binnen op Voorstraat 94 of bel 0517-212140 voor een afspraak.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Expert Harlingen

Expert Harlingen

Wil je meer weten over het duurzaam verwarmen van je huis met infrarood? Kom langs!
Lees verder...
Grijmans

Grijmans

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Harlinger UITagenda

Harlinger UITagenda

De Harlinger UITagenda is de centrale agenda van alle evenementen en activiteiten in en rondom Harlingen.
Lees verder...
Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen is hét platform voor alle bedrijven in en rondom Harlingen. Onderneem het in Harlingen, Welkom aan Zee!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Ingezonden: Nederland mag vol zijn, maar hoe komt dat?

06-12-2022

HARLINGEN - Reactie op ingezonden brief "Nederland is vol".

Door Gijs van Hesteren - Voorzitter GroenLinks, afdeling Harlingen

 

Vanzelfsprekend mag de heer Wildeboer gebruik maken van zijn recht op vrije meningsuiting. Dat wil niet zeggen dat we het leuk moeten vinden. In zijn ingezonden brief in de Harlinger Courant van 18 november verwijt hij GroenLinks ‘een frame te creëren’. Ons lid Joop van der Heide verdraait volgens hem de waarheid over migratie. Maar misschien doet de heer Wildeboer ook aan ‘framen’. Lijkt hij zich daarmee aan te willen sluiten bij het koor van anti-asielzoekerspopulisten? Want hij stelt dat ‘immigratie onze sociale cohesie, onze verzorgingsstaat en onze economie ondermijnt’. Dat immigratie de oorzaak zou zijn van crises in de zorg, het verkeer, het klimaat en ook ‘stikstof’. En natuurlijk zijn volgens hem de deugneuzen van GroenLinks erop uit zoveel mogelijk asielzoekers te knuffelen.

 

We gunnen de heer Wildeboer heel veel nieuwe kiezers. Wie weet laten Harlingers hun keuze bepalen door zijn matig onderbouwde stellingen. Toch zouden we hem willen wijzen op enkele feiten. De laatst bekende cijfers van het CBS zeggen iets heel anders. Van de ruim 250 duizend immigranten in 2021 (het laatst vrijgegeven jaar) had 53 procent een EU-achtergrond en slechts 4,5 procent kwam naar Nederland als asielzoeker. De hoofdmoot van de immigranten kwam hier om te werken.

 

Ja, in Nederlandse bedrijven, die zonder hen niet kunnen draaien. Laten we ter illustratie eens kijken naar het Brexitland aan de overkant van de Noordzee. De lords en ladies van de conservatieve partij wisten de bevolking over te halen uit de EU te stappen en daarmee af te zien van vrije arbeidsmigratie. Zonder deze migranten blijkt nu dat de Britse economie knarsend tot stilstand komt. Ik ben bang dat we zonder hen in Nederland hetzelfde zullen meemaken.

 

De dames en heren in Den Haag hebben er alle belang bij om alles wat in dit land misgaat in de schoenen te schuiven van die paar procenten asielzoekers. Zo hoeven ze niet met de billen bloot, nu we de nare gevolgen beginnen te zien van het afbraakbeleid dat ze de afgelopen decennia hebben gevoerd. Een beleid van bezuinigen in zorg en onderwijs, privatiseren van nutsvoorzieningen, verpatsen van sociale huurwoningen en naar de mond praten van rechtse en racistische populisten.

 

Natuurlijk, Wim Wildeboer, ga je gang, deel gerust sneren uit naar immigranten en naar GroenLinks. Vrijheid van meningsuiting. Maar ik vraag het me echt af. Wil je werkelijk horen bij dat rechtse koor, dat de schuld voor onze eigengemaakte, grote problemen legt bij die relatief kleine groep dakloze en vervolgde vluchtelingen? Wij weten wat beters. Op nationaal niveau: laten we kiezen voor een regering die ervoor zorgt dat je van werken niet meer armer wordt, zoals nu. En dat je van niksdoen niet rijker wordt, zoals nu bijvoorbeeld de aandeelhouders van energiebedrijven. Op lokaal niveau: laten we elkaar niet de zwartepiet toespelen. Laten we hier in Harlingen gezamenlijk zoeken naar serieuze oplossingen voor de problemen die we hebben.

 

Algemeen Politiek & Maatschappij Zorg & Welzijn

Meer nieuws

"Zeerobben-muts-dag” bij de Waddenrobkes

06-12-2022

HARLINGEN - Wat een prachtig Sinterklaasfeest hebben we afgelopen woensdag met z’n allen gevierd.

Jeugdoverzicht fc Harlingen

06-12-2022

HARLINGEN - Een klein overzichtje van de jeugdteams van fc Harlingen.

Ingezonden: “Nederland is vol” (Troonrede 1979!)

06-12-2022

HARLINGEN - Reactie op ingezonden brief 'Vluchtelingen in Harlingen'.

Reacties

Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas IJssalon Min12 IJssalon Min12 Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Beweegteam Harlingen Beweegteam Harlingen Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Haarmode Cats Haarmode Cats Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis BENG Evenementen BENG Evenementen Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Zensa Moda Zensa Moda Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten The Shamrock The Shamrock Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Visie Events Visie Events Hubo-Faber Hubo-Faber Fotografie Dorus Fotografie Dorus Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Copini Opticiëns Copini Opticiëns Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Karsten Wonen Karsten Wonen
Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Fotografie Dorus Fotografie Dorus Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Haarmode Cats Haarmode Cats BENG Evenementen BENG Evenementen Beweegteam Harlingen Beweegteam Harlingen Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Copini Opticiëns Copini Opticiëns Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot The Shamrock The Shamrock Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE