Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Een gezellig avondje uit!

Een gezellig avondje uit!

Koffie, Lunch, Borrel & Diner! Met de kinderen of met een groep, bij Eetcafé De Lachende Koe in Harlingen kan dat.
Lees verder...
Alinex

Alinex

Alinex Uitzendbureau is specialist in uitzenden, detacheren, payrollen en werven- en selecteren van personeel in diverse sectoren. Alinex werkt voor u!
Lees verder...
Harlinger Voordeelcheque!

Harlinger Voordeelcheque!

Spaar PLUSpunten bij PLUS Lunenborg! Bij diverse lokale ondernemers krijgt u nu een nog hoger rendement! Namelijk 100% spaarwinst.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Herbouw Willem Barentsz

Herbouw Willem Barentsz

Kom kijken en klim aan boord! Vanaf 31 maart 2018 weer open voor publiek, tot dan!
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Ingezonden: Geheime volksvertegenwoordiging

26-11-2017

HARLINGEN - Democratie betekent in wezen heel simpel: het volk regeert.

Nu vergadert het wat lastig met 17 miljoen Nederlanders of 16000 Harlingers, dus daar hebben we wat op bedacht: de gekozen volksvertegenwoordiging. Die gekozenen staan niet boven het volk, maar vertegenwoordigen het en nemen besluiten namens al die mensen. Treden in hun plaats als eersten onder gelijken. So far, so good. Helaas werkt het in de praktijk niet altijd volgens het boekje. Voorbeeldje: de afvaloven. Blijkens de in 2009 gehouden petitie was de overgrote meerderheid van onze bevolking tegen, maar hij werd door het toenmalige Harlinger coalitiecollege en Gedeputeerde Staten doorgedrukt. Not so good. Excuses dat ik dat ding weer noem, maar het blijft een gigamisser en een voorbeeld van het negeren van de volkswil, oftewel: ondemocratisch.

 

Terug naar de actualiteit. A.s. maandag staat er weer eens een geheime vergadering gepland. Dat betekent simpelweg dat de gemeenteraad ingelicht wordt, en praat, over zaken die het volk niet mag weten. Hee, zult u zeggen, dat is in strijd met waar je dit stukje mee begon. Klopt. Het klopt niet dat dit gebeurt. Dit is in strijd met de essentie van democratie.

 

Nu weet ik ook wel dat de soep niet zo heet gegeten wordt..., om er een dooddoener tegenaan te gooien. Er kunnen inderdaad heeeel bijzondere omstandigheden zijn om zaken onder geheimhouding te bespreken, maar dat moeten dus zeer grote uitzonderingen zijn, die bovendien buitengewoon grondig beargumenteerd moeten worden. Ze wijken immers af van de grondgedachte van democratie.

 

Speelt dit bij de kwesties die maandag op de agenda staan: Spaansen (Kanaalweg) en Van Meurs (langparkeren). Dacht het niet. Argumentatie VOOR geheimhouding wordt amper aangevoerd. Laat staan dat die grondig, doordacht en overtuigend is.

 

Waarom begin ik hier vandaag over? Omdat ik niet na maandag voor de voeten geworpen wil krijgen dat ik de opgelegde geheimhouding overtreed. (Wat strafbaar is.) Ongeacht wat ik maandagavond te horen krijg: wat ik vandaag uitdraag als standpunt, mag ik dinsdag ook uitdragen als het college me niet weet te overtuigen. Die vrijheid wil ik houden.

 

Van Meurs/langparkeren

In 1992 heeft Harlingen een extreem slecht contract (voor de gemeente, niet voor de Fa. Van Meurs) afgesloten m.b.t. het parkeerterrein aan de Harlingerstraatweg en de parkeergarage op de Waddenpromenade. Dat is geen wijsheid achteraf, maar had iedere, helaas niet geraadpleegde, deskundige, toen ook al kunnen melden. Sindsdien weet de gemeente dat dat contract op 1 april 2017 zou aflopen. Dat vorige colleges daar niets mee gedaan hebben is nog te billijken, maar het huidige college is doorgegaan met niets doen, terwijl die einddatum in haar zittingsperiode viel. Op de valreep heeft het college in het najaar van 2016, na aandrang onzerzijds, een juridisch rapport laten opstellen. Ik mag daar niets over zeggen want dat rapport is geheim (!), maar toen was Leiden in last. Zodanig zelfs dat er sindsdien een peilloos diepe stilte is neergedaald. Er wordt gepraat met Van Meurs, onderhandeld, het is moeilijk wordt gezegd, enz. Maar we horen niets, niet als bevolking en niet als gemeenteraad. En dan gaan we maandag dus bijgepraat worden, in het geheim en zonder vergaderstukken. De raad kan zich dus niet eens fatsoenlijk voorbereiden. En bedenk wel: het gaat hier om vele, vele miljoenen, UW miljoenen.

 

Dat geheime rapport van september 2016 betreft overigens een juridische analyse van de positie van zowel Van Meurs als van de gemeente. En het dieptepunt van de geheimhoudingsmanie is dit: de bevolking van Harlingen mag het rapport niet kennen, maar degene voor wie het nu juist wel geheim zou moeten zijn, omdat die er zijn prive-voordeel mee kan doen, die kent het. Van Meurs heeft het GEHEIME rapport gewoon van de gemeente gekregen. Om je een breuk te lachen als het niet om te huilen was.

 

Alle moeilijke gedoe ten spijt, het is in essentie heel simpel:

  • 1) het langparkeren dient Europees te worden aanbesteed, zeggen wij al een paar jaar, en
  • 2) de gemeente had, nu dat nog niet gebeurd is, per 1 april een nieuwe huur moeten vaststellen voor parkeerterrein en -garage.

 

Het moge duidelijk zijn dat dat in onze ogen een zeer drastisch hogere huur moet zijn. Dit is niet gebeurd. Het college doet alsof haar neus bloedt en alsof het oude contract per 1 april ongewijzigd is doorgelopen, waar geen enkele reden voor is. U kunt het zelf nalezen want door het aandringen van de WAD'N PARTIJ is het geheime huurcontract van 1992 sinds een jaar of twee eindelijk openbaar.

 

Zo hard en halsstarrig als het college zich opstelt in de zaak-Spaansen (het volgende geheime punt), zo fluwelig is ze richting de Fa. Van Meurs. Want even voor de duidelijkheid: het langparkeren had per 1 april 2017 aanbesteed moeten zijn, maar het is inmiddels zonneklaar dat we zelfs 1 april 2018 niet kunnen halen. En de Fa. Van Meurs maar overwinst opstrijken.

 

Voor de duidelijkheid: we hebben niets tegen de Fa. Van Meurs, ze mag wat ons betreft meedoen aan de aanbesteding, ook al heeft ze de gemeente in 1992 gechanteerd, maar dat is verjaard. Voor onderhandse douceurtjes is echter geen plaats meer. En over staatssteun gesproken (zie hierna bij Spaansen): ongeacht wat je vindt van de situatie van voor 1 april 2017, sinds die datum verstrekt dit coalitiecollege elke dag onrechtmatige, verboden staatssteun aan de Fa. Van Meurs door dat bedrijf een veel te lage huur te berekenen.

 

Spaansen

De kwestie-Spaansen draait kortweg om de vraag of er in de koopsom die 7 jaar geleden is overeengekomen voor het fabrieksterrein aan de Kanaalweg een verkapte (en verboden) staatssteun zit van 2 miljoen Euro. Harlinger Belang was indertijd tegen de aankoop en probeert achteraf zijn zin te krijgen door de staatssteunzaak hoog op te spelen. Daarbij klopt de partij zich op de borst, dat ze Harlingen 2 miljoen bespaart. Daar zijn een kanttekening en een relativering bij te maken.

 

Om te beginnen is staatssteun nog helemaal niet onomstotelijk aangetoond en daarnaast gooit HB meer dan 2 miljoen over de balk met een onrendabele cruisesteiger. Dus op die HB-zuinigheid t.b.v. de gemeente valt wel wat af te dingen.

 

Wel of geen staatssteun? Voor beide opvattingen valt wat te zeggen, al doen de argumenten van het college nogal gezocht aan. Vast staat dat de gemeente willens en wetens de overeenkomst met Spaansen is aangegaan. (Een knullige overeenkomst overigens, daar schijnt Harlingen patent op te hebben. Ik herinner me dat ik er in 2010 heel verbaasd over was. Maar dat terzijde.) Vast staat ook dat de gemeente met het terrein aan de Kanaalweg tot Sint Juttemis niets mag doen omdat Spaansen heeft aangekondigd tot het bittere eind door te zullen procederen. Kortom: een probleem. En een overheid dient een oplossing na te streven en niet de zaak op de spits te drijven.

 

Moeten we dan zonder meer toegeven aan Spaansen? Natuurlijk niet. De gemeente moet goed en met open blik communiceren en zorgen dat ze weet waarover ze het heeft en wat ze doet. Daar begint het mee.

 

Als je heel vaak hoort dat de gemeente Harlingen niet goed communiceert (en dat hoor je) dan mag er toch wel een belletje gaan rinkelen. De zaak Spaansen is sinds een gesprek (communicatie!) in mei j.l. geescaleerd. Nu kun je zeggen, waar twee kijven... Maar hoe is dan het volgende te duiden:

  • Een groepje raadsleden van vijf partijen is in oktober met de directie van het bedrijf gaan praten. Een open gesprek dat in een goede sfeer verliep en dat mogelijkheden leek te bieden voor een begin van een oplossing, laten we het voorzichtig formuleren. Je moet ergens beginnen. Daar vloeide de (geheime) vergadering van 27 november a.s. uit voort. Wacht het college die rustig af? Integendeel, ze gaat als een olifant in een porseleinkast tekeer met een brief aan Spaansen. Samenvatting daarvan in mijn woorden: Wij hebben gelijk, maar als u wilt praten dan komt u maar. Als we dit niveau van communiceren naar de wereldpolitiek vertalen dan is het altijd overal oorlog.

 

Wat nu?

Het probleem lijkt dus bij het coalitiecollege te zitten, dat niet bereid is tot open overleg. En volgens Spaansen is ze dat ook nooit geweest. Als je meent dat er een probleem is, hoef je echt niet meteen naar de rechter te stappen, met een jarenlange procedure en tonnen aan advocatenkosten als gevolg. Toch heeft het college daar voor gekozen.

 

Is er nog een uitweg? Natuurlijk, als je maar wilt. Nu de juridische weg is ingeslagen zal het niet makkelijk zijn, maar het lijkt te kunnen. Wat nodig is, is een communicatievere houding van het college en een onafhankelijk, echt deskundig juridisch rapport over de situatie. Een second opinion, los van de eigen juridische dienst en de huisadvocaat. Bij de kwestie-Van Meurs heeft zo'n second opinion ook tot grote helderheid geleid, al doet het college er tot nu toe niets mee. Tegen de tijd dat zo'n rapport klaar is, hebben we verkiezingen en kunt u, inwoners van de gemeente Harlingen, het verschil maken.

 

Wad'n Partij, Wim Wildeboer

Gemeente Politiek & Maatschappij

Meer nieuws

Oh, kom er eens kijken bij de Wereldwinkel Harlingen!

26-11-2017

HARLINGEN - Sint Nicolaas cadeaus koop je natuurlijk bij Wereldwinkel Harlingen.

9e Speelronde Waddenrobkes

26-11-2017

HARLINGEN - Afgelopen zaterdag werd alweer de 9e speelronde bij de Waddenrobkes gespeeld.

PvdA Harlingen kiest voor ervaring en jong talent

26-11-2017

HARLINGEN - In de Wiebe van Dijkzaal in Harlingen hebben de leden het verkiezingsprogramma en de kandidatenlijst voor de komende verkiezingen vastgesteld.

Reacties

Visie Events Visie Events Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" IJssalon Min12 IJssalon Min12 Dio Jurien Dio Jurien De Lichtboei De Lichtboei HoMMM!nga's Fijne Winkeltje HoMMM!nga's Fijne Winkeltje Harlinger Poffertjeskraam Harlinger Poffertjeskraam Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Vogelaar Audio Vogelaar Audio Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE VVV Harlingen VVV Harlingen Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Albert Heijn Harlingen Albert Heijn Harlingen Haarmode Cats Haarmode Cats Anna Casparii Hotel Café Restaurant Anna Casparii Hotel Café Restaurant Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt Wereldwinkel Harlingen Wereldwinkel Harlingen Karsten Wonen Karsten Wonen Hubo-Faber Hubo-Faber Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Ons Food&Wine Ons Food&Wine Zensa Moda Zensa Moda Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Plus Lunenborg Plus Lunenborg Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen ForHim Menswear ForHim Menswear Fotografie Dorus Fotografie Dorus Almamater Almamater Eetcafé De Lachende Koe Eetcafé De Lachende Koe Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Atelier de Groot Atelier de Groot Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Hema Harlingen Hema Harlingen
Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Plus Lunenborg Plus Lunenborg Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Anna Casparii Hotel Café Restaurant Anna Casparii Hotel Café Restaurant Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Atelier de Groot Atelier de Groot BENG Evenementen BENG Evenementen Copini Opticiëns Copini Opticiëns Hema Harlingen Hema Harlingen Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona