Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Werckpost

Werckpost

Werckpost is een dynamisch en flexibel uitzendbureau gespecialiseerd in uitzenden, werving & selectie en payrolling.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Casper van Veen Uitvaartzorg

Casper van Veen Uitvaartzorg

Het hoeft niet anders, maar het kan wel anders. 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
Laagblijvers!

Laagblijvers!

Goed eten vinden we belangrijk bij PLUS. En minstens zo belangrijk vinden wij dat goed eten voor iedereen betaalbaar is. Daarom vind je bij PLUS de Laagblijvers.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Coronavirus (COVID-19)

Coronavirus (COVID-19)

Op deze pagina zet de gemeente Harlingen alle belangrijke informatie over het Coronavirus (COVID-19) voor u op een rij. Bij nieuwe informatie wordt deze pagina geactualiseerd.
Lees verder...
Harlingen Bezorgt

Harlingen Bezorgt

Steun onze lokale helden! Winkel via HarlingenBezorgt gemakkelijk online!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Ingezonden: Daad bij het woord voegen

20-09-2019

HARLINGEN - ‘As Omrin stjoeren bliuwt op de âlde wearden, dan is dat har eigen ferantwurdlikheid.'

Ingezonden: Daad bij het woord voegen Foto: Hans Gillissen.

Door Hans Gillissen

 

'Dat der op it stuit noch in saak rint by de Ried fan Steat makket yn dizzen net út.’ Bij een jaargemiddelde die boven de gestelde norm is, zal de provincie begin 2020 dus in actie komen. Dat was de reactie van de provincie op het stoïcijnse gedrag van Omrin om de zoutzuuruitstoot niet bij te stellen. De Europese Commissie, Rijkswaterstaat, het adviesorgaan van de Raad van State en de provinciale staten vonden namelijk al eerder dat Omrin iets moest doen aan de te hoge zoutzuuruitstoot. "Pas als de Raad van State bepaalt dat een strengere norm gevolgd moet worden, is dat juridisch bindend", aldus Omrin in het Friesch Dagblad op 9 april van dit jaar. "Wij houden ons aan wet- en regelgeving. Als die verandert, passen wij ons aan."

 

Op 29 mei deed de Raad van State uitspraak. Die meldde dat de limiet voor het jaargemiddelde op 5 milligram per kubieke meter is. Omrin, die op 2 november 2018 in de Leeuwarder Courant meldde dat de uitstoot van zoutzuur eenvoudig omlaag kon, mocht de daad bij het woord voegen. En dat lukte. Al geruime tijd zit de uitstoot rond de 5 milligram per kubieke meter. Iedereen tevree. Want zoutzuur is in hoge concentraties schadelijk voor de luchtwegen en zorgt voor verzuring van het milieu. En zo dicht gelegen aan het mooie Natura 2000 gebied – de Waddenzee – is dat onwenselijk. Procederen tot aan de Europese Commissie is niet iets wat je elke dag doet. Daarom mogen de burgers, vrijwilligers en juristen trots zijn op het behaalde resultaat wat zij in het belang van de bescherming van een kwetsbaar natuurgebied en de gezondheid van burgers hebben gerealiseerd.

 

Alleen, Omrin is dus veel te laat gestart met het verlagen van de zoutzuur uitstoot en komt dus in de problemen om het jaargemiddelde conform de wet- en regelgeving te halen. Want om nu nog het jaargemiddelde te realiseren is maar 1 optie mogelijk: geen uitstoot meer. Oftewel sluiting van de afvaloven. Eigen schuld, dikke bult zal de provincie zeggen. De provincie heeft Omrin te kennen gegeven dat als het jaargemiddelde niet wordt gehaald een boete van 40.000 euro per maand wordt gegeven met een maximum van 400.000 euro. En terecht. Want zo zijn de regels in Nederland. En daar houdt Omrin zich aan als we ze mogen geloven.

Bedrijfsleven Natuur & Milieu Politiek & Maatschappij

Meer nieuws

Face à Face nu bij Peter Kuiper

20-09-2019

HARLINGEN - De brillencollectie van Face à Face richt zich tot iedereen die een moderne bril met een eigenwijze uitstraling wil.

Reacties

Plaats uw familiebericht op Harlingenboeit.nl

Wo 29 april
t/m
Ma 31 augustus
Di 16 juni
t/m
Di 21 juli
Wo 1 juli
t/m
Zo 30 augustus
Wo 1 juli
t/m
Ma 31 augustus
Wo 1 juli
t/m
Ma 31 augustus
Za 4 juli
t/m
Zo 25 oktober
Zo 5 juli
t/m
Zo 25 oktober
Bekijk de volledige agenda
VET... Hippefrieten VET... Hippefrieten Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Ons Food&Wine Ons Food&Wine De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje De Lichtboei De Lichtboei Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Karsten Wonen Karsten Wonen IJssalon Min12 IJssalon Min12 Haarmode Cats Haarmode Cats Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Fotografie Dorus Fotografie Dorus Griekse Taverne ZeevanTyd Griekse Taverne ZeevanTyd Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Visie Events Visie Events Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Hotel Restaurant Zeezicht Hotel Restaurant Zeezicht Broodje Nuchter Broodje Nuchter Hubo-Faber Hubo-Faber Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg Greenart Production Greenart Production BENG Evenementen BENG Evenementen DA Drogisterij & Parfumerie DA Drogisterij & Parfumerie Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Zensa Moda Zensa Moda Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona
De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Haarmode Cats Haarmode Cats Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt Hotel Restaurant Zeezicht Hotel Restaurant Zeezicht Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Plus Lunenborg Plus Lunenborg Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona The Shamrock The Shamrock BENG Evenementen BENG Evenementen Zensa Moda Zensa Moda Broodje Nuchter Broodje Nuchter Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Food 80/20 Food 80/20 Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï VET... Hippefrieten VET... Hippefrieten