Programma TSRH2018

Programma TSRH2018

Kom tijdens The Tall Ships Races Harlingen 2018 de schepen bekijken, genieten van optredens en divers entertainment voor iedereen!
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Een gezellig avondje uit!

Een gezellig avondje uit!

Koffie, Lunch, Borrel & Diner! Met de kinderen of met een groep, bij Eetcafé De Lachende Koe in Harlingen kan dat.
Lees verder...
De PLUS app!

De PLUS app!

Download de PLUS app. Met de PLUS app kun je snel en makkelijk een boodschappenlijstje maken en bijhouden op je mobiele telefoon.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Herbouw Willem Barentsz

Herbouw Willem Barentsz

Kom kijken en klim aan boord! Vanaf 31 maart 2018 weer open voor publiek, tot dan!
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...
Alinex

Alinex

Regionaal uitzendbureau met verantwoordelijkheidsgevoel. Alinex is de regionale leverancier van flexibel personeel en 24/6 bereikbaar.
Lees verder...

Ingezonden: Beschamend

28-09-2017

HARLINGEN - Leo Poldervaart, destijds uitbater van “de Gastronoom”, ging zaken doen met een brouwerij in Jever.

Door: Cees Torenbeek.

 

Van het één kwam het ander, toen bleek dat de Jeveranen Harlingen graag als partnerstad wilden. Er werden ideeën uitgewisseld en in Harlingen vormde zich een comité dat zich met de materie ging bezighouden. Verschillende keren trok een Harlinger delegatie naar Jever en ondervond daar één en al vriendschap. De gehele bevolking van de Noord Duitse stad stond achter het idee; in tegenstelling tot Harlingen waar men het maar niks vond.

 

In Jever werden acties op touw gezet om een groot aantal bomen aan te kopen. Deze bomen werden, als bewijs van vriendschap, aan de Harlinger bevolking geschonken. Er werd een speciale plantdag aan gewijd van wat zou uitgroeien tot het Harlinger bos. De toenmalige wethouder Jan de Kroon zat er een beetje mee, want hij moest de Oorkonde van herkomst, hermetisch opgeborgen in een loden koker, onder één van de bomen begraven. Lood in de grond, dat was niet wat Jan eigenlijk wilde. Maar ja. Het Harlinger bos werd niet wat de Jeveranen eigenlijk wilden. Maar ja.

 

De vriendschap tussen Jever en Harlingen bekoelde en de eerste bomen sneuvelden bij de aanleg van een sportveld. Naderhand sneuvelden er meer bomen en op het onderhoud van de rest werd bezuinigd. En zo werd het uiteindelijk “een armetierig soadsje”. De wijk Ludinga ontwikkelde zich en er werd van gemeentewege een spaarpotje opgezet om de wijk naderhand aan te kleden. De Christen Unie kwam op het idee om in de nabijheid van dit stadsdeel een beleeftuin aan te leggen en te laten onderhouden door vrijwilligers. Hiervoor werd de politieke weg bewandeld en toen het college van B. en W. net bezig was om een inhaalslag inzake het onderhoud van het Harlinger bos te maken, werd de daad bij het woord en beide onderdelen bij elkaar gevoegd.

 

Dat viel niet helemaal lekker. Bij de bewoners van Ludinga niet, want hun spaarpotje werd voor een deel gebruikt voor de aanleg van de beleeftuin, die duurder bleek dan de bloemen bij een hovenier. Bij een deel van de raad viel het ook niet goed, want de beleeftuin werd niet door allen als zodanig beleefd. OPA Erents probeerde met een amendement de onderdelen van elkaar te scheiden, maar Magda Lieftinck van de Christen Unie hield vast aan het voorstel en o.a. het CDA volgde haar. Na heel wat gepraat werd het amendement afgeschoten en toen bleef er voor de tegenstanders van de beleeftuin niets anders over dan het voorstel van tafel te vegen. En dus houden de hondjes van de buren voorlopig hun speelterreintje.

Als de Jeveranen dit maar niet te horen krijgen, want je ”skame je as Harlinger toch de ogen uut de hasses meens.“

 

 

Natuur & Milieu Politiek & Maatschappij

Meer nieuws

Wie Kent: Het Alternatief

28-09-2017

HARLINGEN - Het Alternatief is een programma van Bert Erents en Peter Wierda.

fc Harlingen naar Groningen

28-09-2017

HARLINGEN - Na het doelpuntrijke openingsduel staat voor komende zondag de eerste uitwedstrijd van het seizoen op het programma.

Voorbeschouwing: VEV’67 – Zeerobben

28-09-2017

HARLINGEN - Zeerobben naar jubilerend VEV’67.

Reacties

Zensa Moda Zensa Moda Atelier de Groot Atelier de Groot VVV Harlingen VVV Harlingen Vogelaar Audio Vogelaar Audio Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Plus Lunenborg Plus Lunenborg Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Fotografie Dorus Fotografie Dorus Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires HoMMM!nga's Fijne Winkeltje HoMMM!nga's Fijne Winkeltje Hubo-Faber Hubo-Faber Almamater Almamater Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Ons Food&Wine Ons Food&Wine Anna Casparii Hotel Café Restaurant Anna Casparii Hotel Café Restaurant Albert Heijn Harlingen Albert Heijn Harlingen ForHim Menswear ForHim Menswear Eetcafé De Lachende Koe Eetcafé De Lachende Koe Karsten Wonen Karsten Wonen Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt Hema Harlingen Hema Harlingen Harlinger Poffertjeskraam Harlinger Poffertjeskraam Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad IJssalon Min12 IJssalon Min12 De Lichtboei De Lichtboei Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Visie Events Visie Events Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Haarmode Cats Haarmode Cats Wereldwinkel Harlingen Wereldwinkel Harlingen Dio Jurien Dio Jurien
Plus Lunenborg Plus Lunenborg Ons Food&Wine Ons Food&Wine Fotografie Dorus Fotografie Dorus Harlinger Poffertjeskraam Harlinger Poffertjeskraam Anna Casparii Hotel Café Restaurant Anna Casparii Hotel Café Restaurant Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Hubo-Faber Hubo-Faber Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE De Lichtboei De Lichtboei VVV Harlingen VVV Harlingen Vogelaar Audio Vogelaar Audio Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen