Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Een gezellig avondje uit!

Een gezellig avondje uit!

Koffie, Lunch, Borrel & Diner! Met de kinderen of met een groep, bij Eetcafé De Lachende Koe in Harlingen kan dat.
Lees verder...
Heerlijk Harlingen 2018

Heerlijk Harlingen 2018

Culinair Festival aan de haven van Harlingen waar eten, drinken, muziek en ontspanning centraal staan.
Lees verder...
Harlinger Voordeelcheque!

Harlinger Voordeelcheque!

Spaar PLUSpunten bij PLUS Lunenborg! Bij diverse lokale ondernemers krijgt u nu een nog hoger rendement! Namelijk 100% spaarwinst.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Herbouw Willem Barentsz

Herbouw Willem Barentsz

Kom kijken en klim aan boord! Vanaf 31 maart 2018 weer open voor publiek, tot dan!
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...
Alinex

Alinex

Regionaal uitzendbureau met verantwoordelijkheidsgevoel. Alinex is de regionale leverancier van flexibel personeel en 24/6 bereikbaar.
Lees verder...

Ingezonden: Beschamend

28-09-2017

HARLINGEN - Leo Poldervaart, destijds uitbater van “de Gastronoom”, ging zaken doen met een brouwerij in Jever.

Door: Cees Torenbeek.

 

Van het één kwam het ander, toen bleek dat de Jeveranen Harlingen graag als partnerstad wilden. Er werden ideeën uitgewisseld en in Harlingen vormde zich een comité dat zich met de materie ging bezighouden. Verschillende keren trok een Harlinger delegatie naar Jever en ondervond daar één en al vriendschap. De gehele bevolking van de Noord Duitse stad stond achter het idee; in tegenstelling tot Harlingen waar men het maar niks vond.

 

In Jever werden acties op touw gezet om een groot aantal bomen aan te kopen. Deze bomen werden, als bewijs van vriendschap, aan de Harlinger bevolking geschonken. Er werd een speciale plantdag aan gewijd van wat zou uitgroeien tot het Harlinger bos. De toenmalige wethouder Jan de Kroon zat er een beetje mee, want hij moest de Oorkonde van herkomst, hermetisch opgeborgen in een loden koker, onder één van de bomen begraven. Lood in de grond, dat was niet wat Jan eigenlijk wilde. Maar ja. Het Harlinger bos werd niet wat de Jeveranen eigenlijk wilden. Maar ja.

 

De vriendschap tussen Jever en Harlingen bekoelde en de eerste bomen sneuvelden bij de aanleg van een sportveld. Naderhand sneuvelden er meer bomen en op het onderhoud van de rest werd bezuinigd. En zo werd het uiteindelijk “een armetierig soadsje”. De wijk Ludinga ontwikkelde zich en er werd van gemeentewege een spaarpotje opgezet om de wijk naderhand aan te kleden. De Christen Unie kwam op het idee om in de nabijheid van dit stadsdeel een beleeftuin aan te leggen en te laten onderhouden door vrijwilligers. Hiervoor werd de politieke weg bewandeld en toen het college van B. en W. net bezig was om een inhaalslag inzake het onderhoud van het Harlinger bos te maken, werd de daad bij het woord en beide onderdelen bij elkaar gevoegd.

 

Dat viel niet helemaal lekker. Bij de bewoners van Ludinga niet, want hun spaarpotje werd voor een deel gebruikt voor de aanleg van de beleeftuin, die duurder bleek dan de bloemen bij een hovenier. Bij een deel van de raad viel het ook niet goed, want de beleeftuin werd niet door allen als zodanig beleefd. OPA Erents probeerde met een amendement de onderdelen van elkaar te scheiden, maar Magda Lieftinck van de Christen Unie hield vast aan het voorstel en o.a. het CDA volgde haar. Na heel wat gepraat werd het amendement afgeschoten en toen bleef er voor de tegenstanders van de beleeftuin niets anders over dan het voorstel van tafel te vegen. En dus houden de hondjes van de buren voorlopig hun speelterreintje.

Als de Jeveranen dit maar niet te horen krijgen, want je ”skame je as Harlinger toch de ogen uut de hasses meens.“

 

 

Natuur & Milieu Politiek & Maatschappij

Meer nieuws

Wie Kent: Het Alternatief

28-09-2017

HARLINGEN - Het Alternatief is een programma van Bert Erents en Peter Wierda.

fc Harlingen naar Groningen

28-09-2017

HARLINGEN - Na het doelpuntrijke openingsduel staat voor komende zondag de eerste uitwedstrijd van het seizoen op het programma.

Voorbeschouwing: VEV’67 – Zeerobben

28-09-2017

HARLINGEN - Zeerobben naar jubilerend VEV’67.

Reacties

Atelier de Groot Atelier de Groot IJssalon Min12 IJssalon Min12 BENG Evenementen BENG Evenementen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Ons Food&Wine Ons Food&Wine Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Anna Casparii Hotel Café Restaurant Anna Casparii Hotel Café Restaurant Visie Events Visie Events ForHim Menswear ForHim Menswear Almamater Almamater Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Zensa Moda Zensa Moda Haarmode Cats Haarmode Cats Copini Opticiëns Copini Opticiëns Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Karsten Wonen Karsten Wonen Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Albert Heijn Harlingen Albert Heijn Harlingen Fotografie Dorus Fotografie Dorus Plus Lunenborg Plus Lunenborg VVV Harlingen VVV Harlingen Hema Harlingen Hema Harlingen Dio Jurien Dio Jurien Eetcafé De Lachende Koe Eetcafé De Lachende Koe Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt Wereldwinkel Harlingen Wereldwinkel Harlingen Vogelaar Audio Vogelaar Audio De Lichtboei De Lichtboei Harlinger Poffertjeskraam Harlinger Poffertjeskraam
Ons Food&Wine Ons Food&Wine Haarmode Cats Haarmode Cats Dio Jurien Dio Jurien Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Copini Opticiëns Copini Opticiëns Anna Casparii Hotel Café Restaurant Anna Casparii Hotel Café Restaurant Atelier de Groot Atelier de Groot Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie ForHim Menswear ForHim Menswear