De Omdraai

De Omdraai

Kindercoaching en gezinsbegeleiding de Omdraai - Gespecialiseerd in opvoed- en gedragsproblemen. Begeleiding bij scheiding en samengesteld gezin. Succesvol Samengesteld!
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Plus Lunenborg

Plus Lunenborg

Goed eten moet voor iedereen betaalbaar zijn. Daarom vind je bij PLUS Lunenborg de 'Laagblijvers': producten die het hele jaar rond éxtra voordelig zijn!
Lees verder...
Casper van Veen Uitvaartzorg

Casper van Veen Uitvaartzorg

Het hoeft niet anders, maar het kan wel anders. 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Harlingen Bezorgt

Harlingen Bezorgt

Steun onze lokale helden! Winkel via HarlingenBezorgt gemakkelijk online!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

In Memoriam oud-burgemeester Berend Pieter (Bé) Jansema

03-03-2021

HARLINGEN - Jansema was van 1989 - 1998 burgemeester van de gemeente Harlingen.

Berend Pieter (Bé) Jansema, oud-burgemeester van Harlingen, is op 14 februari onverwachts overleden. Jansema was van 1989 tot 1998 burgemeester van Harlingen. Hij werd geboren op 24 januari 1943 in Wagenborgen in Groningen. Hij begon zijn loopbaan bij de Provinciale Waterstaat in Groningen en vervolgde zijn carrière als projectleider en ambtenaar. In 1979 werd hij wethouder van de gemeente Houten en in 1981 volgde zijn eerste burgemeestersbenoeming in de gemeenten Rossum en Heerewaarden. Op 16 september 1989 werd Jansema geïnstalleerd als burgemeester van de gemeente Harlingen, als opvolger van burgemeester Steenbeek. In 1998 verliet hij Harlingen voor de heringedeelde gemeente Coevorden, waar hij bleef tot en met 2003. Jansema was lid van de VVD.

 

Jansema leverde, met economie in zijn portefeuille, belangrijke bijdragen aan de ontwikkeling van Harlingen, zoals de uitbreiding van de Industriehaven en de Waddenpromenade. Hij had ook ideeën over de ontwikkeling van het gebied onder de Westerzeedijk, met ‘bungalows en kuurbaden’. Bij zijn vertrek zei hij hierover: “Ik heb er alle vertrouwen in dat het alsnog goed komt. Als Harlingen er maar de tijd voor uittrekt".

 

Kundig bestuurder die veel voor Harlingen heeft gedaan

Tijdens zijn afscheid op 29 december 1997 werd Jansema geroemd als een kundig bestuurder die veel voor Harlingen heeft gedaan. Iemand die het beste voor had met de stad en zijn inwoners en erg zijn best heeft gedaan om Harlingen weer op de kaart te krijgen. Zelf gaf hij aan met pijn in het hart afscheid te nemen: “Ik zal het missen, zeker de haven. Ik zou willen dat Coevorden er ook eentje had”.

 

Juist voor die haven had hij zich bijzonder ingespannen, niet alleen in de Harlinger raad maar als dat nodig was ook in Den Haag, bijvoorbeeld om subsidie los te krijgen voor het verhuizen van bedrijven. Een van zijn grootste wapenfeiten was het binnenhalen van de zoutfabriek, een moeilijk proces waar hij ook persoonlijk op werd aangevallen.

 

Het was dus niet zo vreemd dat Jansema en zijn vrouw in 2004 weer in Harlingen gingen wonen voor een periode van 14 jaar. In 2016 werd hij gecharterd om voorzitter te worden van de Vereniging Bruine Zeilvloot Harlingen. Ook bedacht hij het plan om zeppelintochten boven de Waddenzee mogelijk te maken. Dit veroorzaakte een grote maatschappelijke discussie waardoor het plan geen draagvlak kreeg.  

 

Berend Jansema was niet het prototype van een burgervader en dat werd hem soms wel aangewreven. Zijn enorme gedrevenheid was daar debet aan. Maar wie hem beter kende zag toch de innemende kant van zijn persoonlijkheid, en zijn onderkoeld gevoel van humor. En vooral als het gesprek op wielrennen kwam kon er een mooi gesprek ontstaan. Jansema was indertijd een verdienstelijke coureur op amateurniveau.

 

"Altijd doorzetten ook bij storm en tegenwind" 

De tekst op zijn rouwkaart zegt veel over de persoon Jansema maar ook over zijn periode in Harlingen: "altijd doorzetten ook bij storm en tegenwind". Jansema is 78 jaar geworden en overleed in Maspalomas op Gran Canaria.

Gemeente Harlingen

Algemeen Gemeente

Meer nieuws

Organisatie Spijkerstad zoekt mensen!

03-03-2021

HARLINGEN - Als je in Harlingen woont ken je Spijkerstad vast wel!

Vacature: Kwaliteitsmedewerker Sociaal Domein

03-03-2021

HARLINGEN - Voor het Gebiedsteam Harlingen is de gemeente Harlingen op zoek naar een Kwaliteitsmedewerker Sociaal Domein voor 16 uren per week.

2e Krokustoernooi Zeerobben

03-03-2021

HARLINGEN - Afgelopen zaterdag werd het 2e Krokustoernooi door de jeugdafdeling van Zeerobben georganiseerd.

Reacties

BENG Evenementen BENG Evenementen De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen De Omdraai De Omdraai Karsten Wonen Karsten Wonen De Lichtboei De Lichtboei Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE IJssalon Min12 IJssalon Min12 Visie Events Visie Events Plus Lunenborg Plus Lunenborg Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Food 80/20 Food 80/20 Hubo-Faber Hubo-Faber Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Fotografie Dorus Fotografie Dorus Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Haarmode Cats Haarmode Cats Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt
Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Food 80/20 Food 80/20 Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires De Omdraai De Omdraai Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Haarmode Cats Haarmode Cats Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona BENG Evenementen BENG Evenementen Plus Lunenborg Plus Lunenborg Hubo-Faber Hubo-Faber The Shamrock The Shamrock Karsten Wonen Karsten Wonen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis IJssalon Min12 IJssalon Min12 Copini Opticiëns Copini Opticiëns