Van Campen & Dijkstra Harlingen

Van Campen & Dijkstra Harlingen

Tijdens onze openingstijden kunt u gewoon bij ons binnenlopen, Voorstraat 94, of bel ons op 0517 – 212140 voor het maken van een afspraak.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Zin in een feestje?

Zin in een feestje?

Dat komt goed uit, want het is feest bij PLUS Lunenborg! Ook dit jaar kun je weer sparen voor het enige echte PLUS Boodschappenpakket!
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
WINter aan Zee lotenactie!

WINter aan Zee lotenactie!

Kom winkelen in Harlingen en maak kans op Ondernemend Harlingen cadeaubonnen!
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

In Memoriam oud-burgemeester Berend Pieter (Bé) Jansema

03-03-2021

HARLINGEN - Jansema was van 1989 - 1998 burgemeester van de gemeente Harlingen.

Berend Pieter (Bé) Jansema, oud-burgemeester van Harlingen, is op 14 februari onverwachts overleden. Jansema was van 1989 tot 1998 burgemeester van Harlingen. Hij werd geboren op 24 januari 1943 in Wagenborgen in Groningen. Hij begon zijn loopbaan bij de Provinciale Waterstaat in Groningen en vervolgde zijn carrière als projectleider en ambtenaar. In 1979 werd hij wethouder van de gemeente Houten en in 1981 volgde zijn eerste burgemeestersbenoeming in de gemeenten Rossum en Heerewaarden. Op 16 september 1989 werd Jansema geïnstalleerd als burgemeester van de gemeente Harlingen, als opvolger van burgemeester Steenbeek. In 1998 verliet hij Harlingen voor de heringedeelde gemeente Coevorden, waar hij bleef tot en met 2003. Jansema was lid van de VVD.

 

Jansema leverde, met economie in zijn portefeuille, belangrijke bijdragen aan de ontwikkeling van Harlingen, zoals de uitbreiding van de Industriehaven en de Waddenpromenade. Hij had ook ideeën over de ontwikkeling van het gebied onder de Westerzeedijk, met ‘bungalows en kuurbaden’. Bij zijn vertrek zei hij hierover: “Ik heb er alle vertrouwen in dat het alsnog goed komt. Als Harlingen er maar de tijd voor uittrekt".

 

Kundig bestuurder die veel voor Harlingen heeft gedaan

Tijdens zijn afscheid op 29 december 1997 werd Jansema geroemd als een kundig bestuurder die veel voor Harlingen heeft gedaan. Iemand die het beste voor had met de stad en zijn inwoners en erg zijn best heeft gedaan om Harlingen weer op de kaart te krijgen. Zelf gaf hij aan met pijn in het hart afscheid te nemen: “Ik zal het missen, zeker de haven. Ik zou willen dat Coevorden er ook eentje had”.

 

Juist voor die haven had hij zich bijzonder ingespannen, niet alleen in de Harlinger raad maar als dat nodig was ook in Den Haag, bijvoorbeeld om subsidie los te krijgen voor het verhuizen van bedrijven. Een van zijn grootste wapenfeiten was het binnenhalen van de zoutfabriek, een moeilijk proces waar hij ook persoonlijk op werd aangevallen.

 

Het was dus niet zo vreemd dat Jansema en zijn vrouw in 2004 weer in Harlingen gingen wonen voor een periode van 14 jaar. In 2016 werd hij gecharterd om voorzitter te worden van de Vereniging Bruine Zeilvloot Harlingen. Ook bedacht hij het plan om zeppelintochten boven de Waddenzee mogelijk te maken. Dit veroorzaakte een grote maatschappelijke discussie waardoor het plan geen draagvlak kreeg.  

 

Berend Jansema was niet het prototype van een burgervader en dat werd hem soms wel aangewreven. Zijn enorme gedrevenheid was daar debet aan. Maar wie hem beter kende zag toch de innemende kant van zijn persoonlijkheid, en zijn onderkoeld gevoel van humor. En vooral als het gesprek op wielrennen kwam kon er een mooi gesprek ontstaan. Jansema was indertijd een verdienstelijke coureur op amateurniveau.

 

"Altijd doorzetten ook bij storm en tegenwind" 

De tekst op zijn rouwkaart zegt veel over de persoon Jansema maar ook over zijn periode in Harlingen: "altijd doorzetten ook bij storm en tegenwind". Jansema is 78 jaar geworden en overleed in Maspalomas op Gran Canaria.

Gemeente Harlingen

Algemeen Gemeente

Meer nieuws

Organisatie Spijkerstad zoekt mensen!

03-03-2021

HARLINGEN - Als je in Harlingen woont ken je Spijkerstad vast wel!

Vacature: Kwaliteitsmedewerker Sociaal Domein

03-03-2021

HARLINGEN - Voor het Gebiedsteam Harlingen is de gemeente Harlingen op zoek naar een Kwaliteitsmedewerker Sociaal Domein voor 16 uren per week.

2e Krokustoernooi Zeerobben

03-03-2021

HARLINGEN - Afgelopen zaterdag werd het 2e Krokustoernooi door de jeugdafdeling van Zeerobben georganiseerd.

Reacties

The Shamrock The Shamrock Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Food 80/20 Food 80/20 Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Plus Lunenborg Plus Lunenborg Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Hubo-Faber Hubo-Faber Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Karsten Wonen Karsten Wonen Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Visie Events Visie Events IJssalon Min12 IJssalon Min12 Fotografie Dorus Fotografie Dorus Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Zensa Moda Zensa Moda Haarmode Cats Haarmode Cats Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation BENG Evenementen BENG Evenementen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Copini Opticiëns Copini Opticiëns Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten
Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten The Shamrock The Shamrock Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Food 80/20 Food 80/20 BENG Evenementen BENG Evenementen Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Haarmode Cats Haarmode Cats Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Plus Lunenborg Plus Lunenborg IJssalon Min12 IJssalon Min12 Visie Events Visie Events