Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Een gezellig avondje uit!

Een gezellig avondje uit!

Koffie, Lunch, Borrel & Diner! Met de kinderen of met een groep, bij Eetcafé De Lachende Koe in Harlingen kan dat.
Lees verder...
Amusetour Harlingen

Amusetour Harlingen

Op één dag 7 top restaurants bezoeken? In Harlingen kan het! Zondag 16 september van 12 tot 17 uur vindt wederom de Amusetour plaats.
Lees verder...
Heerlijk Harlingen 2018

Heerlijk Harlingen 2018

Culinair Festival aan de haven van Harlingen waar eten, drinken, muziek en ontspanning centraal staan.
Lees verder...
Harlinger Voordeelcheque!

Harlinger Voordeelcheque!

Spaar PLUSpunten bij PLUS Lunenborg! Bij diverse lokale ondernemers krijgt u nu een nog hoger rendement! Namelijk 100% spaarwinst.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Herbouw Willem Barentsz

Herbouw Willem Barentsz

Kom kijken en klim aan boord! Vanaf 31 maart 2018 weer open voor publiek, tot dan!
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...
Alinex

Alinex

Regionaal uitzendbureau met verantwoordelijkheidsgevoel. Alinex is de regionale leverancier van flexibel personeel en 24/6 bereikbaar.
Lees verder...

In memoriam Gerry Kuijper

13-10-2017

HARLINGEN - Op 11 oktober 2017 is Gerry Kuijper in haar slaap overleden.

In memoriam Gerry Kuijper Gerry Kuijper 1946 – 2017

Ze was de laatste tijd niet fit, maar haar overlijden kwam toch plotseling. Binnen haar familie, kennissen en vriendenkring is de verslagenheid groot. Stadsgids, Centraal Comité, Stadshistorie, koorzangeres, Madelief, toneelspeelster; liedjes en tekst schrijfster, samenstelster van Stadswandelingen, maar ook moeder van Anneke en Douwe, Berend Jan en Annett, oma van Wietse, Johan en Charlotte.

 

Harlinger icoon met roots op Terschelling. Vader Kuijper werkte bij Doeksen. Gerry Kuijper groeide op in Harlingen en woonde onder andere in Neptunus. Op 9 maart 1946 werd ze geboren. Het gezin Kuijper woonde toen in de Weeshuisstraat. Met de beschieting rond de Bevrijdingsdag 17 april van Harlingen, kwam haar broertje om. In 1985 werd Gerry Kuijper lid van het Centraal Comité 1945. Eén van de taken van dat comité was en is, het organiseren van herdenkingen. Het overlijden van haar broertje bleef altijd aanwezig en werd op de laatste grote herdenking in 2015 als thema bij het bevrijdingsconcert in de Grote Kerk gebruikt.

 

Gerry Kuijper vormde in 1983 en 1984 een tandem met Mieke Souverein Koning. In de voorbereiding en viering van 750 jaar stadsrechten in 1984 kwam de enorme creativiteit van Gerry tot volle wasdom. Het eerste grote project was in 1984 de allegorische optocht die de twee dames bijna alleen organiseerden en die een groot succes bleek. Bedenker van de Ouwe Seunendag, na 1984 zouden er nog 5 volgen met de laatste in 2000. Gerry Kuijper stond in 1984 ook aan de basis van de start van het Stadsgidsenteam. Het begon als Hostessteam van een groep vrouwen die in 1984 gastvrouw was voor de Harlinger om Utens. Ze was samen met Mieke Souverein natuurlijk ook betrokken bij de charmante kleding die de dames droegen. Ze is de bedenker van het Singelconcert, de bevrijdingsrevue, het volkstoneel ‘De Ommekeer’. Bij één van de Ouwe Seunen dagen had Gerry bedacht om zakjes Harlinger grond aan de Harlingers om utens mee te geven. De viering van 50 jaar bevrijding in 1995 was ook één van de hoogtepunten in haar bijzonder creatieve leven. Prachtig vond ze de rit in een van de Keep them Rolling voertuigen die de stad binnen denderden op die 5de mei 1995. Maar ook het concert met de Canadese band in de Grote kerk was onvergetelijk. In 2015 was het de laatste keer dat er nog een groep Canadese bevrijders Harlingen bezochten op 5 mei. Gerry Kuijper was ook hierbij voluit betrokken net als bij de dodenherdenkingen op de 4de mei. Als lid van het Centraal Comité 1945 was ook zeer betrokken bij alles rond Simon Vestdijk en de Anton Wachter prijs.

 

Ze paarde de enorme creativiteit aan een evenzo grote bescheidenheid. Dat uitte zich in de weigering van de Koninklijke Onderscheiding die was aangevraagd en toegekend. De toenmalige burgemeester Chris Arlman deed verwoede pogingen om haar te overtuigen, maar, en dat is óók Gerry Kuijper: ”Nee ik wil het niet. Er zijn mensen die hebben er veel meer recht op dan ik”.  Het zal duidelijk zijn dat alle relaties, vrienden en familie dat respecteerden maar het er natuurlijk niet mee eens waren én zijn. Want als er één recht op had…..

 

Er is nog een eigenschap die, naast de bescheidenheid op Gerry Kuijper van toepassing is en dat is optimaal om gaan met geldmiddelen. Ze kon als geen ander met heel weinig budget enorm veel voor elkaar krijgen. Waar ze moeite mee had was het gegeven dat haar ideeën voluit werden overgenomen door derden zonder enige last of ruggespraak. Maar daar heeft ze mee leren omgaan en het verhinderde niet om als maar door te gaan met haar creatieve ideeën.

 

Tot op de dag van haar overlijden was Gerry als een spin in het web bij onder meer de Stadsgidsen. Bij haar kwamen de aanvragen voor een Stadswandeling binnen en dat meerdere keren per week of zelfs dag. Tekenend voor die regie functie was de opmerking naar de reiscommissie van het team: “Ik wil me nergens mee bemoeien hoor maar een werkbezoek aan Schokland is ook wel interessant”.

 

En zo kreeg ze op milde wijze altijd wel haar zin...

Haar betrokkenheid bij de Stad, de Harlingers, de geschiedenis en de toekomst is uitzonderlijk. 

We zullen haar missen.       

                                                                                                       

Joop van der Heide

 

Algemeen

Meer nieuws

Lucky Saturday bij HUBO Faber

13-10-2017

HARLINGEN - Op zaterdag 14 oktober is het Lucky Saturday bij Hubo.

Eerste test potvisspuit meer dan geslaagd

13-10-2017

HARLINGEN - Visser SMP en AirTotaal hebben het spuitmechanisme voor de Harlinger Potvis 2018-fontein getest.

Uitnodiging inloopbijeenkomst over het Badhuus

13-10-2017

HARLINGEN - De gemeente Harlingen werkt aan de ontwikkeling van het Willemshavengebied.

Reacties

Visie Events Visie Events Ons Food&Wine Ons Food&Wine Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor IJssalon Min12 IJssalon Min12 Dio Jurien Dio Jurien Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Almamater Almamater ForHim Menswear ForHim Menswear Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Harlinger Poffertjeskraam Harlinger Poffertjeskraam De Lichtboei De Lichtboei Hema Harlingen Hema Harlingen HoMMM!nga's Fijne Winkeltje HoMMM!nga's Fijne Winkeltje Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE VVV Harlingen VVV Harlingen Vogelaar Audio Vogelaar Audio Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Anna Casparii Hotel Café Restaurant Anna Casparii Hotel Café Restaurant Wereldwinkel Harlingen Wereldwinkel Harlingen Albert Heijn Harlingen Albert Heijn Harlingen Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt Hubo-Faber Hubo-Faber Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Eetcafé De Lachende Koe Eetcafé De Lachende Koe Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Atelier de Groot Atelier de Groot Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Plus Lunenborg Plus Lunenborg Karsten Wonen Karsten Wonen Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" BENG Evenementen BENG Evenementen Copini Opticiëns Copini Opticiëns Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Fotografie Dorus Fotografie Dorus
Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Atelier de Groot Atelier de Groot HoMMM!nga's Fijne Winkeltje HoMMM!nga's Fijne Winkeltje IJssalon Min12 IJssalon Min12 Eetcafé De Lachende Koe Eetcafé De Lachende Koe De Lichtboei De Lichtboei Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Albert Heijn Harlingen Albert Heijn Harlingen BENG Evenementen BENG Evenementen Copini Opticiëns Copini Opticiëns