Een gezellig avondje uit!

Een gezellig avondje uit!

Bij de Lachende Koe geniet je van heerlijke gerechten voor een vaste prijs inclusief onbeperkt tapbier, wijn en fris.
Lees verder...
Open dag en Doe-middagen

Open dag en Doe-middagen

Zit je in groep 8 of misschien in groep 7? Kom kijken en kennis maken op de rsg Simon Vestdijk!
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Boers Box

Boers Box

Nieuw in Harlingen! Huur nu uw eigen opslagruimte voor archief, inboedel of voorraad goederen bij Boers Box self storage!
Lees verder...
Plus en The Voice

Plus en The Voice

Beleef The voice of Holland intenser dan ooit bij PLUS Lunenborg. Spaar voor exclusieve The voice of Holland gadgets.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Alinex

Alinex

Alinex Uitzendbureau is specialist in uitzenden, detacheren, payrollen en werven- en selecteren van personeel in diverse sectoren.
Lees verder...
Herbouw Willem Barentsz

Herbouw Willem Barentsz

Vanaf 1 november is de werf en het bezoekerscentrum gesloten. Rond 1 april 2019 is bezoek weer welkom, tot dan!
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

In geouwehoer is het moeilijk wonen, in clichés moeilijk discussiëren

07-03-2018

HARLINGEN - In de bijdrage van Bartele Boersma van de PvdA wordt Jan Schaefer geciteerd die ooit stelde ‘dat je in geouwehoer niet kan wonen’.

Dat klopt helemaal. Maar vervolgens komen er een aantal clichés langs waarmee de socialisten ons proberen weg te zetten als een partij die vindt dat de helft van de Harlingers niet in het centrum of de rand daarvan ‘mag’ wonen. Over ge-OH gesproken. We leven niet meer in de 19e eeuw!

 

De VVD Harlingen kiest ervoor om problemen te benoemen, en deze jonge PvdA’er reageert al als een volbloed politicus door de intenties van de VVD Harlingen te framen en te verdraaien. Lid van een partij die in Harlingen al langer aan de macht is dan de communisten in de Sovjet-Unie ooit waren en die nu als door adder gebeten reageert op een suggestie van een oppositiepartij om in het beleid ook eens een andere kant te belichten.

 

Bartele Boersma heeft het erover dat de ‘helft van de Harlingers’ van ons niet meer in het centrum of de rand daarvan ‘mag’ wonen. Nog los van het feit dat dit een uiterst dubieuze stelling is: wat moet de andere helft dan? De locaties Spoorstraat en Havenweg zijn sociale woningbouw. Klaver bouwt betaalbare huurwoningen in de vrije sector, maar aan de rand van de stad. Dat is dus wel ok? Ook architecten hier in de stad zeggen dat huurwoningen voor de middeninkomens in Harlingen een ondergeschoven kindje is.

 

Er zijn prachtige projecten van sociale woningbouw in Harlingen, en die hebben altijd onze steun gehad. In plan Zuid bijvoorbeeld ontstaat straks een hele mooie wijk.

Maar je zal ook aandacht moeten hebben voor andere inkomensgroepen wil je een welvarende en sociaaleconomisch gezonde stad hebben. Dankzij Frisse Wind en Harlinger Belang hoeven we voorlopig nog niet te rekenen op woningbouw op het voormalige Spaansenterrein. Daar zou je een mooie mix van sociale woningbouw en vrije sector kunnen neerzetten. Maar dat duurt dus nog wel even, dus waar gaan we bouwen, en voor wie? Dat is een vraag waar de gemeente niet alleen met de huurdersvereniging en de woningbouwvereniging over moet praten, maar ook met actoren uit de vrije sector.

 

Woningbouwverenigingen moeten zich sinds het vorige kabinet, waar ook de PvdA zitting in had, weer meer bezighouden met het bouwen van woningen voor de lagere inkomens. Of je dat nou leuk vindt of niet: dat betekent dat je moet gaan nadenken wat je met de vraag vanuit de middeninkomens doet. Wat doe je met de groep oudere mensen die net boven de inkomensgrens vallen en een huurappartement of -woning willen? Dat is een vergeten groep. En het is ook zinvol om na te denken of, en zo ja welke, locaties je zou kunnen bestemmen voor koopwoningen of appartementen voor hogere inkomens. Harlingen is met zijn ligging aan het Wad in potentie een ideale plek voor pensionado’s. In dat verband pleiten we voor een Actieplan Economie met als onderdeel daarvan een Actieplan Wonen waarin middels zogenoemde gebiedsprogramma’s gefocussed moet worden op het binden van de jongeren, koop-krachtigen en hoogopgeleiden aan de stad.

 

We willen hier graag over praten met partijen en belanghebbenden. In plaats van elkaar weg te zetten met ouderwetse clichés is een goede discussie hierover waarschijnlijk zinvoller. Wij kiezen ervoor om kwesties te benoemen en te zoeken naar een oplossing. Als het even kan ook samen met de PvdA.

 

Paul Schoute - VVD Harlingen

 

Lees ook: "In geouwehoer kun je niet wonen"

Politiek & Maatschappij

Meer nieuws

Meromar Seafoods zaalvoetbalcompetitie 02-03-2018

07-03-2018

HARLINGEN - Verslagen en stand van de afgelopen week gespeelde wedstrijden.

Groen in de raad

07-03-2018

HARLINGEN - Verkiezingstijd.

"In geouwehoer kun je niet wonen"

07-03-2018

HARLINGEN - Dat zei PvdA’er Jan Schaefer in de jaren '70.

Reacties

Atelier de Groot Atelier de Groot Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Anna Casparii Hotel Café Restaurant Anna Casparii Hotel Café Restaurant Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt HoMMM!nga's Fijne Winkeltje HoMMM!nga's Fijne Winkeltje Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt Plus Lunenborg Plus Lunenborg Eetcafé De Lachende Koe Eetcafé De Lachende Koe Visie Events Visie Events Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie ForHim Menswear ForHim Menswear Harlinger Poffertjeskraam Harlinger Poffertjeskraam Copini Opticiëns Copini Opticiëns Hubo-Faber Hubo-Faber De Lichtboei De Lichtboei Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Karsten Wonen Karsten Wonen Ons Food&Wine Ons Food&Wine Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona BENG Evenementen BENG Evenementen IJssalon Min12 IJssalon Min12 Almamater Almamater Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Fotografie Dorus Fotografie Dorus Zensa Moda Zensa Moda Hema Harlingen Hema Harlingen Dio Jurien Dio Jurien Haarmode Cats Haarmode Cats Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen VVV Harlingen VVV Harlingen Vogelaar Audio Vogelaar Audio Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis
Hubo-Faber Hubo-Faber Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt VVV Harlingen VVV Harlingen HoMMM!nga's Fijne Winkeltje HoMMM!nga's Fijne Winkeltje Copini Opticiëns Copini Opticiëns Zensa Moda Zensa Moda Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas ForHim Menswear ForHim Menswear Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Vogelaar Audio Vogelaar Audio Karsten Wonen Karsten Wonen