Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Een gezellig avondje uit!

Een gezellig avondje uit!

Koffie, Lunch, Borrel & Diner! Met de kinderen of met een groep, bij Eetcafé De Lachende Koe in Harlingen kan dat.
Lees verder...
Alinex

Alinex

Alinex Uitzendbureau is specialist in uitzenden, detacheren, payrollen en werven- en selecteren van personeel in diverse sectoren. Alinex werkt voor u!
Lees verder...
Harlinger Voordeelcheque!

Harlinger Voordeelcheque!

Spaar PLUSpunten bij PLUS Lunenborg! Bij diverse lokale ondernemers krijgt u nu een nog hoger rendement! Namelijk 100% spaarwinst.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Herbouw Willem Barentsz

Herbouw Willem Barentsz

Kom kijken en klim aan boord! Vanaf 31 maart 2018 weer open voor publiek, tot dan!
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

In geouwehoer is het moeilijk wonen, in clichés moeilijk discussiëren

07-03-2018

HARLINGEN - In de bijdrage van Bartele Boersma van de PvdA wordt Jan Schaefer geciteerd die ooit stelde ‘dat je in geouwehoer niet kan wonen’.

Dat klopt helemaal. Maar vervolgens komen er een aantal clichés langs waarmee de socialisten ons proberen weg te zetten als een partij die vindt dat de helft van de Harlingers niet in het centrum of de rand daarvan ‘mag’ wonen. Over ge-OH gesproken. We leven niet meer in de 19e eeuw!

 

De VVD Harlingen kiest ervoor om problemen te benoemen, en deze jonge PvdA’er reageert al als een volbloed politicus door de intenties van de VVD Harlingen te framen en te verdraaien. Lid van een partij die in Harlingen al langer aan de macht is dan de communisten in de Sovjet-Unie ooit waren en die nu als door adder gebeten reageert op een suggestie van een oppositiepartij om in het beleid ook eens een andere kant te belichten.

 

Bartele Boersma heeft het erover dat de ‘helft van de Harlingers’ van ons niet meer in het centrum of de rand daarvan ‘mag’ wonen. Nog los van het feit dat dit een uiterst dubieuze stelling is: wat moet de andere helft dan? De locaties Spoorstraat en Havenweg zijn sociale woningbouw. Klaver bouwt betaalbare huurwoningen in de vrije sector, maar aan de rand van de stad. Dat is dus wel ok? Ook architecten hier in de stad zeggen dat huurwoningen voor de middeninkomens in Harlingen een ondergeschoven kindje is.

 

Er zijn prachtige projecten van sociale woningbouw in Harlingen, en die hebben altijd onze steun gehad. In plan Zuid bijvoorbeeld ontstaat straks een hele mooie wijk.

Maar je zal ook aandacht moeten hebben voor andere inkomensgroepen wil je een welvarende en sociaaleconomisch gezonde stad hebben. Dankzij Frisse Wind en Harlinger Belang hoeven we voorlopig nog niet te rekenen op woningbouw op het voormalige Spaansenterrein. Daar zou je een mooie mix van sociale woningbouw en vrije sector kunnen neerzetten. Maar dat duurt dus nog wel even, dus waar gaan we bouwen, en voor wie? Dat is een vraag waar de gemeente niet alleen met de huurdersvereniging en de woningbouwvereniging over moet praten, maar ook met actoren uit de vrije sector.

 

Woningbouwverenigingen moeten zich sinds het vorige kabinet, waar ook de PvdA zitting in had, weer meer bezighouden met het bouwen van woningen voor de lagere inkomens. Of je dat nou leuk vindt of niet: dat betekent dat je moet gaan nadenken wat je met de vraag vanuit de middeninkomens doet. Wat doe je met de groep oudere mensen die net boven de inkomensgrens vallen en een huurappartement of -woning willen? Dat is een vergeten groep. En het is ook zinvol om na te denken of, en zo ja welke, locaties je zou kunnen bestemmen voor koopwoningen of appartementen voor hogere inkomens. Harlingen is met zijn ligging aan het Wad in potentie een ideale plek voor pensionado’s. In dat verband pleiten we voor een Actieplan Economie met als onderdeel daarvan een Actieplan Wonen waarin middels zogenoemde gebiedsprogramma’s gefocussed moet worden op het binden van de jongeren, koop-krachtigen en hoogopgeleiden aan de stad.

 

We willen hier graag over praten met partijen en belanghebbenden. In plaats van elkaar weg te zetten met ouderwetse clichés is een goede discussie hierover waarschijnlijk zinvoller. Wij kiezen ervoor om kwesties te benoemen en te zoeken naar een oplossing. Als het even kan ook samen met de PvdA.

 

Paul Schoute - VVD Harlingen

 

Lees ook: "In geouwehoer kun je niet wonen"

Politiek & Maatschappij

Meer nieuws

Meromar Seafoods zaalvoetbalcompetitie 02-03-2018

07-03-2018

HARLINGEN - Verslagen en stand van de afgelopen week gespeelde wedstrijden.

Groen in de raad

07-03-2018

HARLINGEN - Verkiezingstijd.

"In geouwehoer kun je niet wonen"

07-03-2018

HARLINGEN - Dat zei PvdA’er Jan Schaefer in de jaren '70.

Reacties

Atelier de Groot Atelier de Groot Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt Vogelaar Audio Vogelaar Audio Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Wereldwinkel Harlingen Wereldwinkel Harlingen Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Almamater Almamater Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt Zensa Moda Zensa Moda Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Eetcafé De Lachende Koe Eetcafé De Lachende Koe BENG Evenementen BENG Evenementen Copini Opticiëns Copini Opticiëns HoMMM!nga's Fijne Winkeltje HoMMM!nga's Fijne Winkeltje Hubo-Faber Hubo-Faber Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE IJssalon Min12 IJssalon Min12 Karsten Wonen Karsten Wonen Visie Events Visie Events VVV Harlingen VVV Harlingen Harlinger Poffertjeskraam Harlinger Poffertjeskraam Ons Food&Wine Ons Food&Wine De Lichtboei De Lichtboei Dio Jurien Dio Jurien Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Albert Heijn Harlingen Albert Heijn Harlingen ForHim Menswear ForHim Menswear Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Anna Casparii Hotel Café Restaurant Anna Casparii Hotel Café Restaurant Haarmode Cats Haarmode Cats Fotografie Dorus Fotografie Dorus Hema Harlingen Hema Harlingen
Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Fotografie Dorus Fotografie Dorus Hema Harlingen Hema Harlingen Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona HoMMM!nga's Fijne Winkeltje HoMMM!nga's Fijne Winkeltje Zensa Moda Zensa Moda Vogelaar Audio Vogelaar Audio Ons Food&Wine Ons Food&Wine Dio Jurien Dio Jurien Visie Events Visie Events Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Eetcafé De Lachende Koe Eetcafé De Lachende Koe