Werckpost

Werckpost

Werckpost is een dynamisch en flexibel uitzendbureau gespecialiseerd in uitzenden, werving & selectie en payrolling.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Heerlijk Harlingen

Heerlijk Harlingen

Op 9, 10 & 11 augustus verandert de Nieuwe Willemskade ook dit jaar weer in een culinair walhalla met de 5e editie van Foodfestival Heerlijk Harlingen!
Lees verder...
Plus Lunenborg

Plus Lunenborg

Bij PLUS kun je van zondag 21 april tot en met zaterdag 27 juli 2019 exclusief sparen voor Tupperware van de hoogste kwaliteit.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Herbouw Willem Barentsz

Herbouw Willem Barentsz

Vanaf 1 april kunnen de Willem Barentsz-werf en ook de Witte Swaen weer bezocht worden.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

HT Race 2019: Een haven vol zeilschepen, markt en gezelligheid!

05-05-2019

HARLINGEN – Aan de vooravond van de Harlingen-Terschelling zeilrace op woensdag 15 mei zijn er op en in de havens van Harlingen verschillende activiteiten.

Zo is er een avondmarkt op de Noorderhaven, een open schepenroute en is het Statenjacht Friso aanwezig vanwege het 125 jarig bestaan van de boeier. De HT Race start de volgende ochtend, donderdag 16 mei, vanaf 10.00 uur.

 

Feestelijke opening woensdag 15 mei om 16.00 uur

Dit evenement aan de vooravond van de HT Race is een initiatief van de Harlinger Watersportvereniging (HWSV) in samenwerking met BENG Evenementen en verschillende nautische organisaties in Harlingen. De festiviteiten starten om 16.00 uur voor het Stadhuis met een feestelijke opening door Piet Paulusma, weerman, Jouke van Keulen, voorzitter van de HWSV en Tjalling van der Goot, voorzitter van de boeiercommissie. De heer van der Goot zal een korte toespraak houden over de geschiedenis van het Statenjacht Friso en de jubileumactiviteiten. Hierna zal het duo Nanne & Ankie het Friso-lied ten gehore brengen: Myn namme is Friso. Vanwege het jubileum is het Statenjacht deze zomer aanwezig bij tal van activiteiten. Zo ook bij de HT Race.

 

Markt en muziek

Terwijl de haven vol loopt met deelnemende wedstrijdschepen wordt woensdag 15 mei van 16.00 -22.00 uur op de kade van de Noorderhaven (stadzijde) de HT Avondmarkt gehouden. Een knusse markt met een divers aanbod van ondernemers uit het winkelcentrum, maar ook van mensen daarbuiten. Het aanbod is uiteenlopend van kleding, woonaccessoires, ambachtelijke lekkernijen, sieraden, lifestyle en beautyproducten tot aan 2e hands fashion en boeken.

Tussen het shop-plezier door kun je rondom het pleintje voor het stadhuis terecht voor heerlijk eten, wat drinken en genieten van optredens van het smartlappenkoor Leed-Vermaak en The Funk Soul Brothers! Kortom: Een gezellig moment om langs de Noorderhaven met vrolijke stands en deelnemende zeilschepen te flaneren!

 

Statenjacht en open schepenroute

Het Statenjacht ligt voor het Stadhuis aan de Noorderhaven. Het Statenjacht is een 125 jaar oude boeier die de provincie gebruikt voor de belangen van Fryslân en de Friese economie. Onder die noemer heeft het provinciebestuur het schip 65 jaar geleden cadeau gekregen van de Koninklijke Zeilvereniging Oostergo en de Friese middenstand. Dit jaar is de viering van de 125e verjaardag en het 65-jarige bestaan als Statenjacht. De bemanning van de Friso is in Harlingen aanwezig om belangstellenden alles te vertellen over dit blinkende schip. Dat geldt ook voor de andere deelnemende schepen aan de open schepenroute: zeesleepboot Holland, tjalk de Bruinvisch, Ms Sittard, garnalenkotter HA 4, De Witte Swaen van Willem Barentsz en de reddingboten van de KNRM.  Deze schepen liggen aan de Zuiderhaven, Oude Buitenhaven en de Nieuwe Willemshaven. De schepen zijn voor het publiek te bezichtigen van 16.00 tot 22.00 uur.  Een deel van de route is ook bereikbaar met het zonnepontje Jonge Seun.

 

Start HT race

De deelnemende 140 zeiljachten starten op donderdagochtend 16 mei vanaf 10.00 uur in het Kimstergat voor de zeilrace Harlingen–Terschelling v.v. Er wordt gestart in 8 verschillende klassen. De snelste klassen, de VA gemeten rond- en platbodems, en de ORC klassen, zullen een langere baan varen. Vooral de wedstrijd van de grote lemsteraken in de VA-klasse vormt een machtig schouwspel door de vele meters zeil die deze schepen voeren. De ongemeten scherpe jachten zullen in 2 of 3 klassen worden verdeeld, waarbij de SW-rating bepaald in welke klasse men vaart. De HT-commissie hoopt hiermee de snelheidsverschillen te verkleinen en de competitie te vergroten. In de klasse voor ongemeten rond- en platbodems wordt ook een ratingsysteem gehanteerd.  Een vloot volgschepen begeleidt de zeilers. 

 

De Holland en Statenjacht varen mee

Naast de volgboten varen de zeesleepboot Holland en het Statenjacht mee naar Terschelling. De Holland biedt gelegenheid aan het publiek om mee te varen en de race te volgen. Aan boord van het Statenjacht zal CvdK Arno Brok, samen met de burgemeesters van Harlingen en Terschelling, de deelnemers begroeten bij het binnen varen van de haven. Aan boord van de Holland volgt later een uitblaasparty en maakt de organisatie de uitslagen van de eerste zeildag bekend. CvdK Arno Brok zal samen met oud-kapitein Klaas van der Wielen van de Holland de (voorlopige) prijzen uitreiken.

 

Finish en prijsuitreiking

Vrijdag 17 mei is de start voor de terugreis vanaf 11.00 uur in de Noord Meep onder Terschelling. De eerste schepen zijn, afhankelijk van het weer, aan het begin van de vrijdagmiddag weer terug in de haven van Harlingen. De finish is goed te zien vanaf de Zuiderpier. De prijsuitreiking is op vrijdagavond 17 mei om 21.00 uur tijdens het slotfeest in de Lichtboei aan de Rommelhaven in Harlingen.

 

 

 

Bedrijfsleven Eten, Drinken, Uitgaan Evenement Muziek Shoppen Sport & Recreatie

Meer nieuws

Hilko Mulder vanaf 2020 nieuwe voorzitter van het Lanenkaatsen!

05-05-2019

HARLINGEN - Hilko Mulder is binnen het comité Lanenkaatsen unaniem gekozen als nieuwe voorzitter vanaf volgend jaar.

Reacties

Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Haarmode Cats Haarmode Cats Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Anna Casparii Hotel Café Restaurant Anna Casparii Hotel Café Restaurant Hubo-Faber Hubo-Faber Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt Zensa Moda Zensa Moda Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona IJssalon Min12 IJssalon Min12 Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis ForHim Menswear ForHim Menswear Plus Lunenborg Plus Lunenborg Ons Food&Wine Ons Food&Wine Harlinger Poffertjeskraam Harlinger Poffertjeskraam Atelier de Groot Atelier de Groot Visie Events Visie Events Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen De Lichtboei De Lichtboei Fotografie Dorus Fotografie Dorus Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE HoMMM!nga's Fijne Winkeltje HoMMM!nga's Fijne Winkeltje Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen VVV Harlingen VVV Harlingen Karsten Wonen Karsten Wonen Dio Jurien Dio Jurien
Visie Events Visie Events Haarmode Cats Haarmode Cats Harlinger Poffertjeskraam Harlinger Poffertjeskraam Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Hubo-Faber Hubo-Faber Atelier de Groot Atelier de Groot Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas BENG Evenementen BENG Evenementen De Lichtboei De Lichtboei Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Dio Jurien Dio Jurien Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen ForHim Menswear ForHim Menswear Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt Copini Opticiëns Copini Opticiëns Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Ons Food&Wine Ons Food&Wine