Coronavirus (COVID-19)

Coronavirus (COVID-19)

Op deze pagina zet de gemeente Harlingen alle belangrijke informatie over het Coronavirus (COVID-19) voor u op een rij. Bij nieuwe informatie wordt deze pagina geactualiseerd.
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Werckpost

Werckpost

Werckpost is een dynamisch en flexibel uitzendbureau gespecialiseerd in uitzenden, werving & selectie en payrolling.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
Laagblijvers!

Laagblijvers!

Goed eten vinden we belangrijk bij PLUS. En minstens zo belangrijk vinden wij dat goed eten voor iedereen betaalbaar is. Daarom vind je bij PLUS de Laagblijvers.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Harlingen Bezorgt

Harlingen Bezorgt

Steun onze lokale helden! Winkel via HarlingenBezorgt gemakkelijk online!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

HT Race 2019: Een haven vol zeilschepen, markt en gezelligheid!

05-05-2019

HARLINGEN – Aan de vooravond van de Harlingen-Terschelling zeilrace op woensdag 15 mei zijn er op en in de havens van Harlingen verschillende activiteiten.

Zo is er een avondmarkt op de Noorderhaven, een open schepenroute en is het Statenjacht Friso aanwezig vanwege het 125 jarig bestaan van de boeier. De HT Race start de volgende ochtend, donderdag 16 mei, vanaf 10.00 uur.

 

Feestelijke opening woensdag 15 mei om 16.00 uur

Dit evenement aan de vooravond van de HT Race is een initiatief van de Harlinger Watersportvereniging (HWSV) in samenwerking met BENG Evenementen en verschillende nautische organisaties in Harlingen. De festiviteiten starten om 16.00 uur voor het Stadhuis met een feestelijke opening door Piet Paulusma, weerman, Jouke van Keulen, voorzitter van de HWSV en Tjalling van der Goot, voorzitter van de boeiercommissie. De heer van der Goot zal een korte toespraak houden over de geschiedenis van het Statenjacht Friso en de jubileumactiviteiten. Hierna zal het duo Nanne & Ankie het Friso-lied ten gehore brengen: Myn namme is Friso. Vanwege het jubileum is het Statenjacht deze zomer aanwezig bij tal van activiteiten. Zo ook bij de HT Race.

 

Markt en muziek

Terwijl de haven vol loopt met deelnemende wedstrijdschepen wordt woensdag 15 mei van 16.00 -22.00 uur op de kade van de Noorderhaven (stadzijde) de HT Avondmarkt gehouden. Een knusse markt met een divers aanbod van ondernemers uit het winkelcentrum, maar ook van mensen daarbuiten. Het aanbod is uiteenlopend van kleding, woonaccessoires, ambachtelijke lekkernijen, sieraden, lifestyle en beautyproducten tot aan 2e hands fashion en boeken.

Tussen het shop-plezier door kun je rondom het pleintje voor het stadhuis terecht voor heerlijk eten, wat drinken en genieten van optredens van het smartlappenkoor Leed-Vermaak en The Funk Soul Brothers! Kortom: Een gezellig moment om langs de Noorderhaven met vrolijke stands en deelnemende zeilschepen te flaneren!

 

Statenjacht en open schepenroute

Het Statenjacht ligt voor het Stadhuis aan de Noorderhaven. Het Statenjacht is een 125 jaar oude boeier die de provincie gebruikt voor de belangen van Fryslân en de Friese economie. Onder die noemer heeft het provinciebestuur het schip 65 jaar geleden cadeau gekregen van de Koninklijke Zeilvereniging Oostergo en de Friese middenstand. Dit jaar is de viering van de 125e verjaardag en het 65-jarige bestaan als Statenjacht. De bemanning van de Friso is in Harlingen aanwezig om belangstellenden alles te vertellen over dit blinkende schip. Dat geldt ook voor de andere deelnemende schepen aan de open schepenroute: zeesleepboot Holland, tjalk de Bruinvisch, Ms Sittard, garnalenkotter HA 4, De Witte Swaen van Willem Barentsz en de reddingboten van de KNRM.  Deze schepen liggen aan de Zuiderhaven, Oude Buitenhaven en de Nieuwe Willemshaven. De schepen zijn voor het publiek te bezichtigen van 16.00 tot 22.00 uur.  Een deel van de route is ook bereikbaar met het zonnepontje Jonge Seun.

 

Start HT race

De deelnemende 140 zeiljachten starten op donderdagochtend 16 mei vanaf 10.00 uur in het Kimstergat voor de zeilrace Harlingen–Terschelling v.v. Er wordt gestart in 8 verschillende klassen. De snelste klassen, de VA gemeten rond- en platbodems, en de ORC klassen, zullen een langere baan varen. Vooral de wedstrijd van de grote lemsteraken in de VA-klasse vormt een machtig schouwspel door de vele meters zeil die deze schepen voeren. De ongemeten scherpe jachten zullen in 2 of 3 klassen worden verdeeld, waarbij de SW-rating bepaald in welke klasse men vaart. De HT-commissie hoopt hiermee de snelheidsverschillen te verkleinen en de competitie te vergroten. In de klasse voor ongemeten rond- en platbodems wordt ook een ratingsysteem gehanteerd.  Een vloot volgschepen begeleidt de zeilers. 

 

De Holland en Statenjacht varen mee

Naast de volgboten varen de zeesleepboot Holland en het Statenjacht mee naar Terschelling. De Holland biedt gelegenheid aan het publiek om mee te varen en de race te volgen. Aan boord van het Statenjacht zal CvdK Arno Brok, samen met de burgemeesters van Harlingen en Terschelling, de deelnemers begroeten bij het binnen varen van de haven. Aan boord van de Holland volgt later een uitblaasparty en maakt de organisatie de uitslagen van de eerste zeildag bekend. CvdK Arno Brok zal samen met oud-kapitein Klaas van der Wielen van de Holland de (voorlopige) prijzen uitreiken.

 

Finish en prijsuitreiking

Vrijdag 17 mei is de start voor de terugreis vanaf 11.00 uur in de Noord Meep onder Terschelling. De eerste schepen zijn, afhankelijk van het weer, aan het begin van de vrijdagmiddag weer terug in de haven van Harlingen. De finish is goed te zien vanaf de Zuiderpier. De prijsuitreiking is op vrijdagavond 17 mei om 21.00 uur tijdens het slotfeest in de Lichtboei aan de Rommelhaven in Harlingen.

 

 

 

Bedrijfsleven Eten, Drinken, Uitgaan Evenement Muziek Shoppen Sport & Recreatie

Meer nieuws

Hilko Mulder vanaf 2020 nieuwe voorzitter van het Lanenkaatsen!

05-05-2019

HARLINGEN - Hilko Mulder is binnen het comité Lanenkaatsen unaniem gekozen als nieuwe voorzitter vanaf volgend jaar.

Reacties

VVV Harlingen VVV Harlingen Copini Opticiëns Copini Opticiëns Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Ons Food&Wine Ons Food&Wine Plus Lunenborg Plus Lunenborg Haarmode Cats Haarmode Cats Karsten Wonen Karsten Wonen HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt Zensa Moda Zensa Moda Hotel Restaurant Zeezicht Hotel Restaurant Zeezicht Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Greenart Production Greenart Production Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn ForHim Menswear ForHim Menswear Fotografie Dorus Fotografie Dorus BENG Evenementen BENG Evenementen Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen DA Drogisterij & Parfumerie DA Drogisterij & Parfumerie Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad
Griekse Taverne ZeevanTyd Griekse Taverne ZeevanTyd Hubo-Faber Hubo-Faber Broodje Nuchter Broodje Nuchter Haarmode Cats Haarmode Cats Hotel Restaurant Zeezicht Hotel Restaurant Zeezicht Plus Lunenborg Plus Lunenborg Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok VVV Harlingen VVV Harlingen Ons Food&Wine Ons Food&Wine IJssalon Min12 IJssalon Min12 Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Copini Opticiëns Copini Opticiëns Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis ForHim Menswear ForHim Menswear Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires