Ontmoet Simon Vestdijk

Ontmoet Simon Vestdijk

Op 2 december gaan we online voor een ontmoeting met ouders/verzorgers (en leerlingen) van groep 8! Meld je alvast aan en mis het niet!
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Werckpost

Werckpost

Werckpost is een dynamisch en flexibel uitzendbureau gespecialiseerd in uitzenden, werving & selectie en payrolling.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Plus Lunenborg

Plus Lunenborg

Spaar nu voor het unieke Monopolyspel editie Harlingen!
Lees verder...
Casper van Veen Uitvaartzorg

Casper van Veen Uitvaartzorg

Het hoeft niet anders, maar het kan wel anders. 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Coronavirus (COVID-19)

Coronavirus (COVID-19)

Op deze pagina zet de gemeente Harlingen alle belangrijke informatie over het Coronavirus (COVID-19) voor u op een rij. Bij nieuwe informatie wordt deze pagina geactualiseerd.
Lees verder...
Harlingen Bezorgt

Harlingen Bezorgt

Steun onze lokale helden! Winkel via HarlingenBezorgt gemakkelijk online!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Holocaustmonument 'Levenslicht' onthuld

24-01-2020

HARLINGEN - Vrijdagavond heeft burgemeester Roel Sluiter het tijdelijke monument LEVENSLICHT van kunstenaar Daan Roosegaarde onthuld ter nagedachtenis aan de Holocaustslachtoffers.

Holocaustmonument 'Levenslicht' onthuld Holocaustmonument 'Levenslicht' onthuld. Foto Joachim de Ruijter

Dit jaar is het 75 jaar geleden dat het internationale symbool van het Holocaust-, concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Kunstenaar Daan Roosegaarde werd gevraagd om voor deze gelegenheid een speciaal nationaal kunstwerk te maken.

 

De Joodse gewoonte is om stenen te plaatsen om de overledene te eren, geen bloemen. Kunstenaar Daan Roosegaarde en zijn team van ontwerpers hebben dit gebruikt als inspiratie voor LEVENSLICHT. Door gebruik te maken van onzichtbaar ultraviolet licht, kunnen de speciaal ontwikkelde stenen met fluorescerende pigmenten om de paar seconden oplichten, als een verademing. Het kunstwerk met 104.000 lichtgevende stenen is op 16 januari in Rotterdam tentoongesteld en reist vervolgens naar 170 gemeenten met een Holocaust-geschiedenis in Nederland.

 

LEVENSLICHT maakt mensen bewust van de gevolgen die de Holocaust in veel Nederlandse gemeenten heeft gehad. Daan Roosegaarde: “Het is een eer om gevraagd te worden voor dit project. LEVENSLICHT is geen traditioneel statisch monument waarin mensen louter waarnemers zijn; het vraagt ​​maatschappelijke participatie. Licht is leven, licht is hoop: LEVENSLICHT."

 

LEVENSLICHT biedt een openbare plek om na te denken over de Holocaust en het bredere belang van vrijheid.

 


 

Harlingen is één van de Nederlandse gemeenten die meedoet aan dit initiatief. Het werk is tot en met 30 januari te zien in het Harmenspark.

 

Toespraak Roel Sluiter 

 

Levenslicht, 24/1/20.

 

Het is te verwachten dat we dit jaar 2020 nog vaker bij elkaar zullen staan terwijl we denken aan oorlog, bezetting en bevrijding in 1940-‘45.

We herdenken dit jaar dat 75 jaar geleden de tweede Wereldoorlog eindigde en, voor ons in Nederland, een lange periode van vrede aanbrak die tot op heden standhoudt.

Vanavond staan we hier voor de eerste keer in dit herdenkingsjaar.

En we herdenken met dit levenslicht alle joodse burgers en de Roma’s en Sinti’s die uit onze samenleving werden weggevoerd en, op een enkele uitzondering na, de vrede niet mochten meemaken. Ze mochten de vrede niet beleven omdat ze door de nazi’s in lugubere oorden ver van alles wat hun vertrouwd was, werden vermoord.

De ontsteking van het levenslicht vanavond valt bijna samen met de herdenking van de bevrijding van Auschwitz, op 27 januari. 

Auschwitz, het absolute dieptepunt van gruwelijkheid temidden van alle gruwelen van de tweede wereldoorlog. 

Naar Auschwitz en Treblinka, Bergen-Belsen, Sobibor en al die andere oorden van vernietiging werden ook onze burgers, 45 uit Harlingen waarvan er slechts één overleefde, versleept om vermoord te worden.

Daarom herdenken we nu, aan het begin van dit jaar, allereerst hen:

 

Levie en Catharina Messcher-Gans en hun dochtertjes Hanna Klara en Klara Leonora,

Aäron en Grietje de Vries-de Wilde en hun kinderen Klara en Benjamin,

Michiel en Hanna Speijer-Schulenklopper en hun zoons Elkan Aron en Cäcil David,

Pietje Polak-de Vries,

Simon Leijdesdorf

Elize de Vries-Odewald en haar zoon Izaäk,

Nathan en Betsij Polak-Frank en hun zoontje Izak Nathan,

Leonard en Rosalie Leijdesdorf-Vos

Benjamin Rafaël en Jantje Pais-de Vries en hun dochtertje Racheltje

Rafaël en Roosje Pais-Minco en hun kinderen Jansje en Benjamin Rafaël,

Rafaël en Rosa Pais-Heymann en hun zoon Aäron,

Lieba Steil-Aftergut en haar zoons Berel en Nechemia,

De broers Abraham en Salomon en hun zuster Esther Pais,

Levie en Adriana Pais-Rood,

Gabriël en Dina Boas-Pais en hun zoon Jozeph,

Sally en Anna Rosa Hes-van Gelder en hun dochtertje Mathilde Henriëtte.

 

... Laten we een moment in stilte gedenken ...

 

We weten sinds het vreselijk lot dat onze medeburgers in de kampen ondergingen hoe erg het kan worden, wat mensen elkaar aan kunnen doen als het normaal wordt anderen te minachten of uit te sluiten vanwege hun afkomst. 

Dat maakt het bijna onbegrijpelijk dat we desondanks in onze tijd opnieuw antisemitisme op zien komen, en vreemdelingenhaat.

Deze stenen, die hier als tijdelijk monument door de  kunstenaar Daan Roosegaarde zijn samengevoegd, staan, samen met de stenen in 169 andere gemeenten in ons land voor alle mensen die na ‘45 niet zijn teruggekeerd uit de concentratiekampen. 

Door het schijnbaar ademen van licht symboliseren deze stenen al die mensen die niet vermoord hadden mogen worden. 

Wij kunnen er, nu, in onze tijd, voor zorgen dat er niet opnieuw mensen om hun ras of afkomst vermoord worden of met dwang uit onze samenleving verwijderd worden. 

Wij weten al 75 jaar waar racisme toe leidt.

Dit nooit weer!

 

Met vriendelijke groet,

 

Roel Sluiter.

 

Algemeen Gemeente Kunst & Cultuur Politiek & Maatschappij

Reacties

Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Zensa Moda Zensa Moda Hubo-Faber Hubo-Faber Karsten Wonen Karsten Wonen De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn DA Drogisterij & Parfumerie DA Drogisterij & Parfumerie Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg BENG Evenementen BENG Evenementen Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus De Lichtboei De Lichtboei Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Visie Events Visie Events Greenart Production Greenart Production Plus Lunenborg Plus Lunenborg Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Food 80/20 Food 80/20 Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok The Shamrock The Shamrock Haarmode Cats Haarmode Cats Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE
Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Broodje Nuchter Broodje Nuchter De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Plus Lunenborg Plus Lunenborg Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Karsten Wonen Karsten Wonen IJssalon Min12 IJssalon Min12 The Shamrock The Shamrock Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Greenart Production Greenart Production Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie De Lichtboei De Lichtboei