Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Werckpost

Werckpost

Werckpost is een dynamisch en flexibel uitzendbureau gespecialiseerd in uitzenden, werving & selectie en payrolling.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Casper van Veen Uitvaartzorg

Casper van Veen Uitvaartzorg

Het hoeft niet anders, maar het kan wel anders. 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
Laagblijvers!

Laagblijvers!

Goed eten vinden we belangrijk bij PLUS. En minstens zo belangrijk vinden wij dat goed eten voor iedereen betaalbaar is. Daarom vind je bij PLUS de Laagblijvers.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Coronavirus (COVID-19)

Coronavirus (COVID-19)

Op deze pagina zet de gemeente Harlingen alle belangrijke informatie over het Coronavirus (COVID-19) voor u op een rij. Bij nieuwe informatie wordt deze pagina geactualiseerd.
Lees verder...
Harlingen Bezorgt

Harlingen Bezorgt

Steun onze lokale helden! Winkel via HarlingenBezorgt gemakkelijk online!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Holocaust Lichtmonument in het Harmenspark

19-12-2019

HARLINGEN - Vier de Vrijheid! In 2020: 75 jaar bevrijding.

Holocaust Lichtmonument in het Harmenspark Levenslicht lichtgevende steen, dag & nacht. Foto: Studio Roosegaarde

Op 6 juni 1944 landden de geallieerden in Normandië om een einde te maken aan de Tweede Wereldoorlog. Het zou tot dinsdag 17 april 1945 duren voordat soldaten van het 9de Canadese leger Harlingen bevrijdden. Daarvoor bevrijdden de Canadese troepen vanuit Groningen de provincie Friesland waarbij Leeuwarden op 14 april werd ontdaan van de Duitse bezetter en Franeker op 16 april.

 

Volgend jaar, in 2020, zet de Stichting Centraal Comité 1945 in Harlingen fors in op die bevrijding. Zo zijn er activiteiten op vrijdag 17 april, herdenkingen op maandag 4 mei en vieringen op dinsdag 5 mei. Dat gebeurt in nauwe samenwerking met BENG Evenementen en de Vereniging Oud Harlingen.

 

Holocaustmonument LEVENSLICHT

Op maandag 27 januari wordt in Nederland de Nationale Herdenking van de Holocaust georganiseerd. In 250 gemeenten van waaruit Joodse mensen zijn weggevoerd, wordt een tijdelijk lichtmonument Levenslicht geplaatst van de Rotterdamse kunstenaar Daan Roosegaarde. Hij gebruikte lossen stenen voor Levenslicht, omdat het een Joodse traditie is om bij een graf of herdenkingsplek een steentje achter te laten. De stenen voor het kunstwerk komen uit Scandinavië en zijn met lichtgevende inkt geïmpregneerd. Bij het kunstwerk hoort een speciale lichtbron, waardoor de stenen licht gaan geven. Daan Roosegaarde is ook de ontwerper van het lichtkunstproject ‘Icoon Afsluitdijk’ op de sluizen van de Afsluitdijk. 

 

In Harlingen wordt het monument in het Harmenspark op 22 januari geplaatst. De Holocaust duidt het systematisch vermoorden aan van bijna zes miljoen Joden en vele zigeuners, communisten, homo’s en gehandicapten tijdens de Tweede Wereldoorlog. De herdenking op maandag 27 januari betekent in Harlingen ook de start van de acties en evenementen rond de 75ste verjaardag van de bevrijding.

 

De uitgave van een boekwerk over de oorlog, de bevrijding en 75 jaar vrijheid is in ontwikkeling. Ook wordt er een speciaal jeugdmagazine over de oorlog en bevrijding uitgegeven. Er wordt in museum het Hannemahuis een tentoonstelling ingericht. Verder wordt er een straatversierwedstrijd georganiseerd en gaan 470 leerlingen uit het Basis en Voortgezet onderwijs in april naar de Kazematten op Kornwerderzand. Op 4 mei is er een stille tocht, op 5 mei een bevrijdingsconcert met het Fries Kamerorkest en het Waadwyn koor in de Grote Kerk, is er een vrijheid-brunch op de Voorstraat, zijn er muziekkorpsen waaronder een doedelzakband door de stad en vindt de intocht van het bevrijdingsvuur uit Wageningen plaats. ’s Middags is er een cultureel programma op de Voorstraat en komen er historische legervoertuigen naar de stad!

 

Algemeen Evenement Gemeente Kunst & Cultuur

Meer nieuws

Komende zaterdag: Lichtjestocht!

19-12-2019

HARLINGEN - Voor de derde keer organiseert Oud Harlingen zaterdag een feestelijke Lichtjestocht.

Naturalisatieceremonie van 16 december 2019

19-12-2019

HARLINGEN - Op maandag 16 december was er een naturalisatieceremonie in het stadhuis van Harlingen.

Lichtjes op oorlogsgraven

19-12-2019

HARLINGEN - Op dinsdag 24 december komen de besturen van Oud Harlingen en het Centraal Comité 1945 in actie om op de oorlogsgraven in Harlingen lichtjes te plaatsen.

Reacties

De Lichtboei De Lichtboei DA Drogisterij & Parfumerie DA Drogisterij & Parfumerie Karsten Wonen Karsten Wonen Plus Lunenborg Plus Lunenborg Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Ons Food&Wine Ons Food&Wine Broodje Nuchter Broodje Nuchter Copini Opticiëns Copini Opticiëns The Shamrock The Shamrock Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Food 80/20 Food 80/20 Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires VET... Hippefrieten VET... Hippefrieten Hubo-Faber Hubo-Faber Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Griekse Taverne ZeevanTyd Griekse Taverne ZeevanTyd Greenart Production Greenart Production BENG Evenementen BENG Evenementen Zensa Moda Zensa Moda Visie Events Visie Events Haarmode Cats Haarmode Cats Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot
Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Greenart Production Greenart Production IJssalon Min12 IJssalon Min12 Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Plus Lunenborg Plus Lunenborg Broodje Nuchter Broodje Nuchter Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Karsten Wonen Karsten Wonen Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Zensa Moda Zensa Moda De Lichtboei De Lichtboei Fotografie Dorus Fotografie Dorus DA Drogisterij & Parfumerie DA Drogisterij & Parfumerie