Ontmoet Simon Vestdijk

Ontmoet Simon Vestdijk

Op 2 december gaan we online voor een ontmoeting met ouders/verzorgers (en leerlingen) van groep 8! Meld je alvast aan en mis het niet!
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Werckpost

Werckpost

Werckpost is een dynamisch en flexibel uitzendbureau gespecialiseerd in uitzenden, werving & selectie en payrolling.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Plus Lunenborg

Plus Lunenborg

Spaar nu voor het unieke Monopolyspel editie Harlingen!
Lees verder...
Casper van Veen Uitvaartzorg

Casper van Veen Uitvaartzorg

Het hoeft niet anders, maar het kan wel anders. 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Coronavirus (COVID-19)

Coronavirus (COVID-19)

Op deze pagina zet de gemeente Harlingen alle belangrijke informatie over het Coronavirus (COVID-19) voor u op een rij. Bij nieuwe informatie wordt deze pagina geactualiseerd.
Lees verder...
Harlingen Bezorgt

Harlingen Bezorgt

Steun onze lokale helden! Winkel via HarlingenBezorgt gemakkelijk online!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Waddenfonds draagt ruim € 344.000,- bij aan pilot Harlinger badcultuur

18-06-2020

HARLINGEN - Het Waddenfonds stelt ruim € 4 miljoen subsidie beschikbaar voor tien nieuwe projecten in het Waddengebied.

Waddenfonds draagt ruim € 344.000,- bij aan pilot Harlinger badcultuur Strand droogvallen. Foto: Ynze Braaksma

Met deze bijdrage wordt een totale investering van € 19,2 miljoen mogelijk gemaakt in de drie Waddenprovincies. De projecten die financiële steun van het Waddenfonds ontvangen hebben betrekking op toerisme, cultuur, landbouw en visserij.

 

Verduurzaming van de garnalenvisserij en het voorkomen van bijvangst wordt uitgetest in het project Shrimp4live. Voor de verdere ontwikkeling van dit selectieve vangsysteem is ruim € 1.361.203,- nodig, waarvan het Waddenfonds € 500.000,- bijdraagt. Het systeem moet niet alleen resulteren in de vangst van minder ondermaatse garnalen en andere vissen, maar ook leiden tot minder brandstofverbruik en het scheiden van plastic afval. Vis en kleine garnalen worden aan boord gescheiden van de verhandelbare garnaal en gaan direct weer terug in zee.

 

Atlas

Met het project Panorama Wadden wordt De Bosatlas van de Wadden verspreid onder 950 scholen voor voortgezet onderwijs in Noord- en Midden-Nederland. De scholen die zich aanmelden krijgen een set van 20 exemplaren. Bij de atlas is een interactief lesprogramma inbegrepen met onder meer een interactieve schoolplaat en een mobiele expositie. Het is een initiatief van Noordhoff Uitgevers en Shoreline Publishers. Er is een investering mee gemoeid van € 739.979,-, waarvan het Waddenfonds € 440.465,- bijdraagt.

 

Kan de stikstofproblematiek worden opgelost door het telen van zoutwateralgen? Het project Algae Anywhere op een veehouderij in het Friese Hallum moet dit uitwijzen. In een reactor wordt een proef gehouden met de teelt van algen in zout water met behulp van ledverlichting. De algen worden gevoed met voedingsstoffen uit mest van het bedrijf; de algen zelf dienen op hun beurt als veevoer. Hierdoor hoeft er minder eiwitrijk voer op het bedrijf te worden aangevoerd en kan de uitstoot van stikstof afnemen. Uit de proef moet blijken of een constante algenproductie op grote schaal mogelijk is. De totale kosten zijn € 587.510,-, waarvan het Waddenfonds € 293.755,- financiert.

 

Toerisme

De overige zeven projecten die subsidie ontvangen richten zich op cultuur en toerisme. Bij het Friese Blije komt buitendijks een belevingsplek in de vorm van een terp. Het Waddenfonds subsidieert het project met € 500.000,-. Windmolen De Goede Verwachting in Den Helder wordt herbouwd. Voor de toeristische voorzieningen in de molen investeert het Waddenfonds eveneens € 500.000,-. Huisduinen ontvangt € 315.000 voor het op de kaart zetten van het dorp als toeristische trekpleister. Het nabijgelegen Fort Kijkduin mag € 500.000,- besteden aan het toekomst bestendig maken van deze bezienswaardigheid.

 

Om de Harlinger badcultuur weer nieuw leven in te blazen draagt het Waddenfonds ruim € 344.000,- bij aan een pilot die het aanspoelen van algen op het zwemstrand moet voorkomen. Met de uitbreiding van de Medemblikkerloods in Den Helder kunnen een zeilmakerij en een multifunctionele lesruimte worden gerealiseerd. Cultuurhistorisch waardevolle kennis over boten en kennis over de Waddenzee blijven hierdoor behouden en worden gedeeld met jongeren. Dit project ontvangt € 180.000,-. De Wadkijker, een online platform, waar informatie over het Waddengebied bijeen wordt gebracht, krijgt een subsidie van € 473.518,- van het Waddenfonds.

 

Externe commissie

De subsidieverstrekking van het Waddenfonds voor deze tien projecten is gebaseerd op het advies van een externe commissie van deskundigen, die alle ingediende subsidieaanvragen heeft beoordeeld. De projecten die een subsidie ontvangen, hebben betrekking op een of meerdere thema’s waar het Waddenfonds in investeert. Die thema’s zijn Natuur, WCL (Werelderfgoed, cultuurhistorie en landschapsontwikkeling), Bodem, water, licht en geluid, Duurzame recreatie en toerisme, Verduurzaming energiehuishouding, Duurzame waddenhavens, Duurzame visserij en Duurzame agrarische sector.

Algemeen Bedrijfsleven Gemeente Natuur & Milieu Sport & Recreatie

Meer nieuws

Topdrukte bij de eerste zomertraining fc Harlingen

18-06-2020

HARLINGEN - De organisatie had rekening gehouden met vele opgaves maar toen de inschrijving eenmaal geopend werd liep het storm!

Verras je vader met een leuk cadeau van Expert Harlingen!

18-06-2020

HARLINGEN - Komende zondag is het alweer Vaderdag.

Virtueller Schulbesuch RSG Simon Vestdijk Harlingen

18-06-2020

HARLINGEN - Vandaag kregen de leerlingen van 3H en 3A een online gastles Duits verzorgd door 2 gastdocenten van het Goethe Institut.

Reacties

Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt DA Drogisterij & Parfumerie DA Drogisterij & Parfumerie Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï The Shamrock The Shamrock Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Hubo-Faber Hubo-Faber Fotografie Dorus Fotografie Dorus De Lichtboei De Lichtboei Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Haarmode Cats Haarmode Cats Broodje Nuchter Broodje Nuchter Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE BENG Evenementen BENG Evenementen Food 80/20 Food 80/20 Zensa Moda Zensa Moda Visie Events Visie Events Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Plus Lunenborg Plus Lunenborg Karsten Wonen Karsten Wonen Copini Opticiëns Copini Opticiëns Greenart Production Greenart Production Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis
BENG Evenementen BENG Evenementen De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn DA Drogisterij & Parfumerie DA Drogisterij & Parfumerie Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor IJssalon Min12 IJssalon Min12 Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Food 80/20 Food 80/20 De Lichtboei De Lichtboei Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Haarmode Cats Haarmode Cats Zensa Moda Zensa Moda