De Omdraai

De Omdraai

Kindercoaching en gezinsbegeleiding de Omdraai - Gespecialiseerd in opvoed- en gedragsproblemen. Begeleiding bij scheiding en samengesteld gezin. Succesvol Samengesteld!
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Plus Lunenborg

Plus Lunenborg

Goed eten moet voor iedereen betaalbaar zijn. Daarom vind je bij PLUS Lunenborg de 'Laagblijvers': producten die het hele jaar rond éxtra voordelig zijn!
Lees verder...
Casper van Veen Uitvaartzorg

Casper van Veen Uitvaartzorg

Het hoeft niet anders, maar het kan wel anders. 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Harlingen Bezorgt

Harlingen Bezorgt

Steun onze lokale helden! Winkel via HarlingenBezorgt gemakkelijk online!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Waddenfonds draagt ruim € 344.000,- bij aan pilot Harlinger badcultuur

18-06-2020

HARLINGEN - Het Waddenfonds stelt ruim € 4 miljoen subsidie beschikbaar voor tien nieuwe projecten in het Waddengebied.

Waddenfonds draagt ruim € 344.000,- bij aan pilot Harlinger badcultuur Strand droogvallen. Foto: Ynze Braaksma

Met deze bijdrage wordt een totale investering van € 19,2 miljoen mogelijk gemaakt in de drie Waddenprovincies. De projecten die financiële steun van het Waddenfonds ontvangen hebben betrekking op toerisme, cultuur, landbouw en visserij.

 

Verduurzaming van de garnalenvisserij en het voorkomen van bijvangst wordt uitgetest in het project Shrimp4live. Voor de verdere ontwikkeling van dit selectieve vangsysteem is ruim € 1.361.203,- nodig, waarvan het Waddenfonds € 500.000,- bijdraagt. Het systeem moet niet alleen resulteren in de vangst van minder ondermaatse garnalen en andere vissen, maar ook leiden tot minder brandstofverbruik en het scheiden van plastic afval. Vis en kleine garnalen worden aan boord gescheiden van de verhandelbare garnaal en gaan direct weer terug in zee.

 

Atlas

Met het project Panorama Wadden wordt De Bosatlas van de Wadden verspreid onder 950 scholen voor voortgezet onderwijs in Noord- en Midden-Nederland. De scholen die zich aanmelden krijgen een set van 20 exemplaren. Bij de atlas is een interactief lesprogramma inbegrepen met onder meer een interactieve schoolplaat en een mobiele expositie. Het is een initiatief van Noordhoff Uitgevers en Shoreline Publishers. Er is een investering mee gemoeid van € 739.979,-, waarvan het Waddenfonds € 440.465,- bijdraagt.

 

Kan de stikstofproblematiek worden opgelost door het telen van zoutwateralgen? Het project Algae Anywhere op een veehouderij in het Friese Hallum moet dit uitwijzen. In een reactor wordt een proef gehouden met de teelt van algen in zout water met behulp van ledverlichting. De algen worden gevoed met voedingsstoffen uit mest van het bedrijf; de algen zelf dienen op hun beurt als veevoer. Hierdoor hoeft er minder eiwitrijk voer op het bedrijf te worden aangevoerd en kan de uitstoot van stikstof afnemen. Uit de proef moet blijken of een constante algenproductie op grote schaal mogelijk is. De totale kosten zijn € 587.510,-, waarvan het Waddenfonds € 293.755,- financiert.

 

Toerisme

De overige zeven projecten die subsidie ontvangen richten zich op cultuur en toerisme. Bij het Friese Blije komt buitendijks een belevingsplek in de vorm van een terp. Het Waddenfonds subsidieert het project met € 500.000,-. Windmolen De Goede Verwachting in Den Helder wordt herbouwd. Voor de toeristische voorzieningen in de molen investeert het Waddenfonds eveneens € 500.000,-. Huisduinen ontvangt € 315.000 voor het op de kaart zetten van het dorp als toeristische trekpleister. Het nabijgelegen Fort Kijkduin mag € 500.000,- besteden aan het toekomst bestendig maken van deze bezienswaardigheid.

 

Om de Harlinger badcultuur weer nieuw leven in te blazen draagt het Waddenfonds ruim € 344.000,- bij aan een pilot die het aanspoelen van algen op het zwemstrand moet voorkomen. Met de uitbreiding van de Medemblikkerloods in Den Helder kunnen een zeilmakerij en een multifunctionele lesruimte worden gerealiseerd. Cultuurhistorisch waardevolle kennis over boten en kennis over de Waddenzee blijven hierdoor behouden en worden gedeeld met jongeren. Dit project ontvangt € 180.000,-. De Wadkijker, een online platform, waar informatie over het Waddengebied bijeen wordt gebracht, krijgt een subsidie van € 473.518,- van het Waddenfonds.

 

Externe commissie

De subsidieverstrekking van het Waddenfonds voor deze tien projecten is gebaseerd op het advies van een externe commissie van deskundigen, die alle ingediende subsidieaanvragen heeft beoordeeld. De projecten die een subsidie ontvangen, hebben betrekking op een of meerdere thema’s waar het Waddenfonds in investeert. Die thema’s zijn Natuur, WCL (Werelderfgoed, cultuurhistorie en landschapsontwikkeling), Bodem, water, licht en geluid, Duurzame recreatie en toerisme, Verduurzaming energiehuishouding, Duurzame waddenhavens, Duurzame visserij en Duurzame agrarische sector.

Algemeen Bedrijfsleven Gemeente Natuur & Milieu Sport & Recreatie

Meer nieuws

Topdrukte bij de eerste zomertraining fc Harlingen

18-06-2020

HARLINGEN - De organisatie had rekening gehouden met vele opgaves maar toen de inschrijving eenmaal geopend werd liep het storm!

Verras je vader met een leuk cadeau van Expert Harlingen!

18-06-2020

HARLINGEN - Komende zondag is het alweer Vaderdag.

Virtueller Schulbesuch RSG Simon Vestdijk Harlingen

18-06-2020

HARLINGEN - Vandaag kregen de leerlingen van 3H en 3A een online gastles Duits verzorgd door 2 gastdocenten van het Goethe Institut.

Reacties

Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot IJssalon Min12 IJssalon Min12 Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Broodje Nuchter Broodje Nuchter Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Greenart Production Greenart Production HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis De Lichtboei De Lichtboei Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Plus Lunenborg Plus Lunenborg BENG Evenementen BENG Evenementen Hubo-Faber Hubo-Faber Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Copini Opticiëns Copini Opticiëns Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Visie Events Visie Events Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Haarmode Cats Haarmode Cats Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Fotografie Dorus Fotografie Dorus Zensa Moda Zensa Moda Food 80/20 Food 80/20
Broodje Nuchter Broodje Nuchter De Omdraai De Omdraai Hubo-Faber Hubo-Faber Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Copini Opticiëns Copini Opticiëns Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Food 80/20 Food 80/20 Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas BENG Evenementen BENG Evenementen Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg Zensa Moda Zensa Moda IJssalon Min12 IJssalon Min12 HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot