Van Campen & Dijkstra

Van Campen & Dijkstra

Stap over naar RegioBank met onze gratis overstapservice. Loop binnen op Voorstraat 94 of bel 0517-212140 voor een afspraak.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Grijmans

Grijmans

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen is hét platform voor alle bedrijven in en rondom Harlingen. Onderneem het in Harlingen, Welkom aan Zee!
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Het is vandaag Kletterdei!

21-03-2022

HARLINGEN - Op maandag 21 maart is het Kletterdei, de dag dat alle elf fonteinen van het internationale kunstproject 11fountains in de elf Friese steden weer gaan kletteren.

Het is vandaag Kletterdei! Walvis fontein Harlingen - Fotograaf Anna Zuidema

Na hun winterslaap worden de spraakmakende fonteinen aangezet voor een nieuw seizoen waarin ijs, stoom, mist en zeewater de kunstobjecten sieren. De fonteinen zijn tijdens Leeuwarden-Fryslân 2018, Culturele Hoofdstad van Europa ontworpen door elf internationaal gerenommeerde kunstenaars die zich lieten inspireren door de lokale geschiedenis, elk met een eigen verhaal. Curator Anne Tilroe hoopte in 2018 dat de elf fonteinen een aantrekkelijk en vanzelfsprekend deel zouden worden van de Elfsteden. De waterkunstwerken zijn inmiddels een culturele trekpleister in Friesland. Ook is ze erg te spreken over de inzet vanuit de lokale gemeenschap: ‘Voor mij persoonlijk is de grootste beloning de voortdurende betrokkenheid bij en zorg voor de fonteinen door vertegenwoordigers van de mienskip. Zonder hen zouden de fonteinen er nooit gekomen zijn.’

 

Elfstedentocht 25 jaar geleden

In het jaar waarin het 25 jaar geleden is dat de Elfstedentocht werd geschaatst, mogen de 11fountains niet ontbreken. De fonteinen zorgen voor een extra verbinding tussen de elf cultuurhistorische steden van Friesland. Deze verbinding wordt tastbaar gemaakt met de Stadsgezichten, waarbij bijzondere Friezen een jaar lang het gezicht van hun stad worden. Dit jaar staan de gezichten van Leeuwarden, Workum, Hindeloopen en Sneek centraal. Lokale belevingen en verhalen worden op deze manier tot leven gebracht. Daarnaast zijn er de speciale 11fountains wandelroutes: korte routes die je in een middag langs de bijzondere bezienswaardigheden van desbetreffende Elfstedenstad leiden.

In Friesland is de beweging die natuur en klimaat maken, goed voelbaar. Tradities zoals de Elfstedentocht verdwijnen langzaam maar zeker. Een fontein waarin het thema natuur- en klimaatverandering de hoofdrol speelt is de IJsfontein in Dokkum, een kunstwerk van de Nederlandse Birthe Leemeijer. ‘Het uitblijven van de Elfstedentocht en de veranderingen in het klimaat zijn innig met elkaar verbonden. De IJsfontein is gemaakt om het verlangen naar de kou en het gemis van het ijs een plaats te geven in het midden van ons bestaan.’, aldus Leemeijer.

 

Arcadia 2022

Het kunstproject 11fountains is een blijvende herinnering aan Leeuwarden-Fryslân 2018, Culturele Hoofdstad van Europa dat dit voorjaar een vervolg krijgt met de culturele honderddaagse Arcadia. Van 6 mei tot en met 14 augustus 2022 staat Fryslân in het teken van een van de grootste culturele evenementen van Nederland dit jaar met 100 dagen lang meer dan honderd exposities, voorstellingen en mienskipsprojecten van zowel (inter)nationale als lokale makers. Centraal hierbij staat het thema ‘voorouderschap’. Meerdere fonteinen raken dit thema, zoals bijvoorbeeld de fontein ‘Onsterfelijke Bloemen – Rikka’ ontworpen door de Japanse Shinji Ohmaki in IJlst. De fontein symboliseert de eeuwige verbintenis tussen mens, cultuur en natuur: nieuwe generaties bouwen steeds weer voort op een grote onderlaag die niet verdwijnt.

 

Algemeen Kunst & Cultuur

Meer nieuws

Deze week verkennende gesprekken coalitievorming

21-03-2022

HARLINGEN - Afgelopen vrijdag heeft er een eerste kennismakingsbijeenkomst plaatsgevonden tussen de lijsttrekkers van de in de nieuwe raad van Harlingen vertegenwoordigde partijen.

Fc Harlingen ontvangt donderdagavond De Wâlden

21-03-2022

HARLINGEN - Donderdagavond staat voor fc Harlingen 1 alwéér de inhaalwedstrijd tegen De Wâlden op het programma.

Reacties

Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Visie Events Visie Events Zensa Moda Zensa Moda De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Plus Lunenborg Plus Lunenborg Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Haarmode Cats Haarmode Cats Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Food 80/20 Food 80/20 Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Fotografie Dorus Fotografie Dorus Hubo-Faber Hubo-Faber The Shamrock The Shamrock Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje BENG Evenementen BENG Evenementen Karsten Wonen Karsten Wonen Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok IJssalon Min12 IJssalon Min12
De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Hubo-Faber Hubo-Faber Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Karsten Wonen Karsten Wonen Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Zensa Moda Zensa Moda Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires IJssalon Min12 IJssalon Min12 Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Stichting Harlingen Sail Stichting Harlingen Sail Visie Events Visie Events Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Plus Lunenborg Plus Lunenborg