Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma helpt u met schilderwerk voor zowel binnen als buiten, maar ook voor een nieuw kleurtje op de wand bent u bij Royce aan het juiste adres.
Lees verder...
Van Campen & Dijkstra

Van Campen & Dijkstra

Stap over naar RegioBank met onze gratis overstapservice. Loop binnen op Voorstraat 94 of bel 0517-212140 voor een afspraak.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Plus Lunenborg

Plus Lunenborg

Dé service supermarkt van Harlingen en omstreken. Hier staat de klant nog echt centraal!
Lees verder...
Grijmans

Grijmans

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen is hét platform voor alle bedrijven in en rondom Harlingen. Onderneem het in Harlingen, Welkom aan Zee!
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Het buitenleven blijft aan ons trekken

31-12-2021

HARLINGEN - In Zweden noemen ze het Friluftsliv, letterlijk de liefde voor frisse lucht.

Kinderen wordt met de paplepel in gegoten dat buiten spelen gezond is en dat houdt niet op bij een bepaalde leeftijd. Elders in Europa zien we hele gezinnen in de herfst de bossen in trekken, op zoek naar paddenstoelen, kastanjes en soms truffels. In Nederland wordt er op verjaardagen, in voetbalkantines en bij het kopieerapparaat ook steeds vaker over gefantaseerd: het buitenleven. Hoe lossen mensen dit op in zo'n dichtbevolkt land?

 

Buitenverblijf

Degenen die gezegend zijn met een lap grond creëren een buitenverblijf in hun tuin. De Barneveldse firma Barasso weet hier alles van. Zij vervaardigen deze bouwwerken op maat - het woord tuinhuis is hier niet van op toepassing omdat ze eerder de allure van een klein vakantiehuis hebben. Je moet maar net over de ruimte ervoor beschikken, maar dan is er veel mogelijk. Van louter een overkapping om in te koken, te borrelen en te relaxen, tot een ruimte die tevens als garage en kantoor dient, en waar nu en dan 'buiten' in overnacht kan worden. Het zijn veel vliegen in één klap, zeker met de dilemma's omtrent thuiswerken, buitenleven en van kleur verschietende vakantielanden in het achterhoofd.

 

Volkstuintjes

Een stukje gemeentegrond huren en daar een moestuin bestieren is een andere oplossing om zo vaak mogelijk weg te kunnen vluchten uit de binnenstad. De planten die om verzorging vragen vormen de motiverende factor in de zogenaamde volkstuintjes, plekken waar het reeds genoemde Barasso ook buitenverblijven verzorgt. Dat iemands tuin zich op enkele kilometers van de eigenlijke woning bevindt, is in fietsland Nederland geen probleem.

 

Emigreren

Eruit, is de wens die wordt uitgesproken als Nederlanders naar hun diepste verlangens en fantasieën wordt gevraagd. Eruit, rust, ruimte, weg uit de drukte. Die gedachte is alleen maar meer gaan spelen met de niet nader te noemen pandemie die sinds 2020 de wereldbevolking teistert. In 2020 en 2021 emigreerden maandelijks een slordige 10.000 Nederlanders. Die curve was tot 2019 jaarlijks aan het stijgen, maar door de bekende omstandigheden is er beduidend minder gelegenheid geweest om een hutje op de Bretonse, Andalusische of Toscaanse hei te zoeken. Wie weet hoe hoog die cijfers in normale tijden waren opgelopen. De intussen groteske vormen aannemende huizenmarkt in Nederland zou waarschijnlijk nog meer mensen het laatste zetje hebben gegeven.

 

Investeren in meer leefoppervlak

Het is een natuurlijke neiging om vroeg of laat meer ruimte te willen hebben. Dat is makkelijk te zien aan de gefortuneerden die bijna zonder uitzondering een enorme tuin met buitenverblijf hebben, of hun verblijf in een wereldstad afwisselen met een vakantiehuisje op een rustige en groene plek. Je vindt ze zelden terug in een woonwijk. Met andere woorden: is er ook maar een beetje geld voorhanden, dan investeren mensen dat in meer leefoppervlak en dat bij voorkeur in de natuur. Het zit weinigen in het DNA om lange tijd relatief weinig ruimte te delen met veel anderen. Vandaar dat je geen blog meer kunt lezen of het gaat over het buitenleven. Op steeds jongere leeftijd wordt groen, duurzaam en zelfvoorzienend wonen bovenaan verlanglijstjes gezet.

 

Tuin optimaal benutten

Dingen willen en uitspreken is één, de meest praktische oplossing in gang zetten is een ander verhaal. Emigreren brengt veel rompslomp en gemis met zich mee. Bovendien bestaan voor volkstuintjes bestaan vaak lange wachtlijsten. Maar de eigen tuin optimaal benutten in onzekere tijden door er een buitenverblijf in te plaatsen, is allerminst onrealistisch. Het biedt veel mogelijkheden en de waarde van een huis zal er ongetwijfeld nog meer door stijgen. De één wil er een kantoor, de ander een buitenkeuken. Een buitenverblijf is voor diegenen die het liefst zo veel mogelijk in de frisse lucht verkeren, de meest voor de hand liggende optie.

 

 

 

Algemeen

Meer nieuws

Gratis parkeren van 30 december t/m 2 januari

31-12-2021

HARLINGEN - Van donderdag 30 december 2021 t/m zondag 2 januari 2022 zijn alle parkeerautomaten voorzien van vuurwerkkappen en buiten dienst.

Nieuwe zwemlessen in kleine groepjes!

31-12-2021

HARLINGEN - Na de kerstvakantie start zwembad Het Derde Haad met “aandacht”- groepjes.

GGD Fryslân weekbericht 24 tot en met 30 december 2021

31-12-2021

HARLINGEN - Coronacijfers dalen nog, boostercampagne op stoom.

De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Visie Events Visie Events Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot The Shamrock The Shamrock IJssalon Min12 IJssalon Min12 Zensa Moda Zensa Moda Haarmode Cats Haarmode Cats Karsten Wonen Karsten Wonen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Fotografie Dorus Fotografie Dorus Stichting Harlingen Sail Stichting Harlingen Sail Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Beweegteam Harlingen Beweegteam Harlingen Plus Lunenborg Plus Lunenborg Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas BENG Evenementen BENG Evenementen Copini Opticiëns Copini Opticiëns Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie
Karsten Wonen Karsten Wonen Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Visie Events Visie Events Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten The Shamrock The Shamrock Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Copini Opticiëns Copini Opticiëns Haarmode Cats Haarmode Cats Fotografie Dorus Fotografie Dorus Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor