De gratis jaarkrant (5000 exemplaren) is een eerbetoon van de Harlinger criminoloog-misdaadjournalist Simon Vuyk aan zijn leermeester Herman Thomas Bianchi, de oud-hoogleraar criminologie die als een van de grondleggers van het herstelrecht in Nederland wordt beschouwd. In het herstelrecht gaan slachtoffers en daders van misdrijven met elkaar in gesprek wat tot meer begrip en rust leidt, soms zelfs tot volledige vergeving, en vooral is bedoeld om de betrokkenen de gelegenheid te geven om de ellende van het misdrijf achter zich te laten en verder te kunnen met hun levens. De negatieve gevolgen van de misdaad worden als het ware positief hersteld. De Bianchi Herstelrecht Courant is een van de projecten van Simon om hier meer bekendheid aan te geven.
Op de voorpagina staat hij ook stil bij het overlijden van Peter R de Vries, met wie hij 30 jaar samenwerkte, met wie hij een bijzondere vriendschap opbouwde en die hem tot juli 2021 actief ondersteunde bij het verspreiden van de eerdere edities van de Bianchi Herstelrecht Courant.
In het hart van de krant is er aandacht voor de driedelige serie Recht in de ogen die Simon deze zomer voor omroep MAX/NPO1 maakte over de praktijk van het herstelrecht in Nederland. Charles Groenhuijsen presenteerde het programma met in iedere aflevering een emotionele omhelzing van een slachtoffer met een dader. Deze verzoeningen werden op televisie op een bijzondere wijze bekroond. Uit handen van Charles Groenhuijsen ontvingen de betrokkenen een symbolisch kunstwerk: gebroken keramiek waarvan de scherven met gebruik van zuiver goud en lak aan elkaar zijn verbonden. Deze eeuwenoude Japanse kunstvorm heet Kintsugi (“Gouden verbinding”). De kunstwerken in het tv-programma werden ‘costum-made’ vervaardigd door de Harlinger kunstenares Mirjam Vuyk (Mimzart). Zij maakt hierbij gebruik van zuiver goud dat in speciale poedervorm werd aangeleverd door de Harlinger goudsmid-juwelier Marijke Bontekoe. Kintsugi is een langdurig en arbeidsintensief monnikenwerk. Het eindresultaat is steevast van een ontroerende schoonheid. De gouden breuklijnen accentueren de nieuwe, herwonnen schoonheid van wat eens gebroken was.
Een mooi voorbeeld is het kapot geslagen bord dat Mirjam door middel van Kintsugi herstelde voor Els van der Naalt uit Gouda. Haar jongste broer werd in 2014 in Almere vermoord maar Els wist dankzij een intens herstelproces uit het dal van ellende te klimmen.
De Japanse herstelkunst is natuurlijk ook buiten het herstelrecht heel mooi toe te passen, bijvoorbeeld bij beschadigde erfstukken of bij voorwerpen die heling na een relatiebreuk symboliseren. Met goud herstelde scherven kunnen het gebroken verleden in het heden een nieuwe, nog mooiere glans geven. Om van te genieten. Voor altijd.
Interresse? Mail naar mimzart@vuykenco.nl of kom langs bij Vuyk en CO op Schritsen 24.
Bijschriften bij onderstaande foto’s:
- Peter R de Vries met de eerste Bianchi Herstelrecht Courant in 2020.
- Els van der Naalt met het Kintsugi-bord.