Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma helpt u met schilderwerk voor zowel binnen als buiten, maar ook voor een nieuw kleurtje op de wand bent u bij Royce aan het juiste adres.
Lees verder...
Van Campen & Dijkstra

Van Campen & Dijkstra

Stap over naar RegioBank met onze gratis overstapservice. Loop binnen op Voorstraat 94 of bel 0517-212140 voor een afspraak.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Expert Harlingen

Expert Harlingen

Wil je meer weten over het duurzaam verwarmen van je huis met infrarood? Kom langs!
Lees verder...
Grijmans

Grijmans

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Harlinger UITagenda

Harlinger UITagenda

De Harlinger UITagenda is de centrale agenda van alle evenementen en activiteiten in en rondom Harlingen.
Lees verder...
Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen is hét platform voor alle bedrijven in en rondom Harlingen. Onderneem het in Harlingen, Welkom aan Zee!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Herstelrecht en herstelkunst in Harlingen

12-12-2022

HARLINGEN - Afgelopen week verscheen de derde Bianchi Herstelrecht Courant.

Herstelrecht en herstelkunst in Harlingen Het bord dat Mirjam Vuyk speciaal voor Els van der Naalt met goud ‘herstelde’.

De gratis jaarkrant (5000 exemplaren) is een eerbetoon van de Harlinger criminoloog-misdaadjournalist Simon Vuyk aan zijn leermeester Herman Thomas Bianchi, de oud-hoogleraar criminologie die als een van de grondleggers van het herstelrecht in Nederland wordt beschouwd. In het herstelrecht gaan slachtoffers en daders van misdrijven met elkaar in gesprek wat tot meer begrip en rust leidt, soms zelfs tot volledige vergeving, en vooral is bedoeld om de betrokkenen de gelegenheid te geven om de ellende van het misdrijf achter zich te laten en verder te kunnen met hun levens. De negatieve gevolgen van de misdaad worden als het ware positief hersteld. De Bianchi Herstelrecht Courant is een van de projecten van Simon om hier meer bekendheid aan te geven.

 

Op de voorpagina staat hij ook stil bij het overlijden van Peter R de Vries, met wie hij 30 jaar samenwerkte, met wie hij een bijzondere vriendschap opbouwde en die hem tot juli 2021 actief ondersteunde bij het verspreiden van de eerdere edities van de Bianchi Herstelrecht Courant.

 

In het hart van de krant is er aandacht voor de driedelige serie Recht in de ogen die Simon deze zomer voor omroep MAX/NPO1 maakte over de praktijk van het herstelrecht in Nederland. Charles Groenhuijsen presenteerde het programma met in iedere aflevering een emotionele omhelzing van een slachtoffer met een dader. Deze verzoeningen werden op televisie op een bijzondere wijze bekroond. Uit handen van Charles Groenhuijsen ontvingen de betrokkenen een symbolisch kunstwerk: gebroken keramiek waarvan de scherven met gebruik van zuiver goud en lak aan elkaar zijn verbonden. Deze eeuwenoude Japanse kunstvorm heet Kintsugi (“Gouden verbinding”). De kunstwerken in het tv-programma werden ‘costum-made’ vervaardigd door de Harlinger kunstenares Mirjam Vuyk (Mimzart). Zij maakt hierbij gebruik van zuiver goud dat in speciale poedervorm werd aangeleverd door de Harlinger goudsmid-juwelier Marijke Bontekoe. Kintsugi is een langdurig en arbeidsintensief monnikenwerk. Het eindresultaat is steevast van een ontroerende schoonheid. De gouden breuklijnen accentueren de nieuwe, herwonnen schoonheid van wat eens gebroken was.

 

Een mooi voorbeeld is het kapot geslagen bord dat Mirjam door middel van Kintsugi herstelde voor Els van der Naalt uit Gouda. Haar jongste broer werd in 2014 in Almere vermoord maar Els wist dankzij een intens herstelproces uit het dal van ellende te klimmen.

 

De Japanse herstelkunst is natuurlijk ook buiten het herstelrecht heel mooi toe te passen, bijvoorbeeld bij beschadigde erfstukken of bij voorwerpen die heling na een relatiebreuk symboliseren. Met goud herstelde scherven kunnen het gebroken verleden in het heden een nieuwe, nog mooiere glans geven. Om van te genieten. Voor altijd.

 

Interresse? Mail naar mimzart@vuykenco.nl of kom langs bij Vuyk en CO op Schritsen 24.

 

Bijschriften bij onderstaande foto’s:

  • Peter R de Vries met de eerste Bianchi Herstelrecht Courant in 2020.
  • Els van der Naalt met het Kintsugi-bord.

Algemeen Bedrijfsleven

Meer nieuws

Winter met Wiebe

12-12-2022

HARLINGEN - Wat in 2006 al een ongekend succes was, blijkt ook dit jaar nog stééds leuk en actueel.

Zo organiseer je een geslaagd buurtfeest

12-12-2022

HARLINGEN - Wil je de band met jouw buren versterken?

Vuurwerkdealer Hubo Faber - Uw Pro-line vuurwerkwinkel in de regio Harlingen

12-12-2022

HARLINGEN - De webwinkel van Vuurwerkdealer Hubo Faber is weer open voor bestellingen.

Reacties

IJssalon Min12 IJssalon Min12 Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot The Shamrock The Shamrock Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Wellheat Shop Wellheat Shop Fotografie Dorus Fotografie Dorus Beweegteam Harlingen Beweegteam Harlingen BENG Evenementen BENG Evenementen Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Copini Opticiëns Copini Opticiëns Haarmode Cats Haarmode Cats Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Zensa Moda Zensa Moda Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Karsten Wonen Karsten Wonen Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Hubo-Faber Hubo-Faber Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation
Zensa Moda Zensa Moda Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Karsten Wonen Karsten Wonen Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Fotografie Dorus Fotografie Dorus Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Beweegteam Harlingen Beweegteam Harlingen Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Hubo-Faber Hubo-Faber Copini Opticiëns Copini Opticiëns Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Haarmode Cats Haarmode Cats Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn