De Omdraai

De Omdraai

Kindercoaching en gezinsbegeleiding de Omdraai - Gespecialiseerd in opvoed- en gedragsproblemen. Begeleiding bij scheiding en samengesteld gezin. Succesvol Samen!
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Plus Lunenborg

Plus Lunenborg

Goed eten moet voor iedereen betaalbaar zijn. Daarom vind je bij PLUS Lunenborg de 'Laagblijvers': producten die het hele jaar rond éxtra voordelig zijn!
Lees verder...
Casper van Veen Uitvaartzorg

Casper van Veen Uitvaartzorg

Het hoeft niet anders, maar het kan wel anders. 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Harlingen Bezorgt

Harlingen Bezorgt

Steun onze lokale helden! Winkel via HarlingenBezorgt gemakkelijk online!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Heimwee naar Lanenkaatsen

08-06-2020

HARLINGEN - Het was al gauw duidelijk dat het Lanenkaatsen geen doorgang kon vinden dit jaar.

Heimwee naar Lanenkaatsen Foto: Joachim de Ruijter
Door Niels Outhuijse
 

Het is een historisch moment, want nog nooit eerder moest het Lanenkaatsen afgelast worden, maar nu was het voor het bestuur helder en klaar dat de gezondheid van mensen en de druk op de zorg toch wel een stapje belangrijker is. Dat neemt niet weg, zo op de dag dat het Lanenkaatsen eigenlijk zou beginnen, dat dit bij de straatkaatsliefhebber wel gevoelens oproept. Normaal gesproken zou onze website een piekbelasting van enkele duizenden bezoekers hebben om maar een glimp op te vangen van de loting in de diverse groepen. Nu is het stil op de website en blijft de Lanen deze week leeg, waar het anders een drukte van jawelste zou zijn. 

 

Voor Harlingers en onze kaatsvrienden uit de regio is het toch wel een gemis dat de Lanen geen doorgang vind. Het is het kaatsevenement waar de echte kaatsliefhebber toch wel naar uitziet. Voor veel kaatsers is het de partij van het jaar en daar mag Harlingen trots op zijn. Wie had gedacht toen een klein groepje vrijwilligers in 1950 startte met een kaatspartijtje op de “stienen banen” dat het uit zou groeien tot zo’n sterk en alom bekend evenement.

 

Nu 71 jaar later is het de eerste keer dat de ballen van Gerard niet over de Lanen suizen. Even niet plaatsnemen op een bankje naast een oude kameraad of je kind of kleinzoon voor het eerst bewonderen tijdens een spannende partij in groep 1. Even geen Harlinger humor langs de kant op het moment dat Pollema of Roukema weer een streek uuthaalt of Jan Peu op sien hasses staat. Even geen titanenstrijd tussen Kwast en de Groot om de kop van het klassement. Geen familie Miedema met ’14’ familieleden actief. Niet even strunen langs de fotoborden en op de foto met je vrienden door een van de vele fotografen. Niet even een bakje in de shop of je aanmelden als vriend van de Lanen. Even geen kanonskogels van Drent of van der Schoot. En geen dames 35+ en geen 60+ dit jaar. 

 

Niet de eerste speech van onze nieuwe voorzitter Hilko Mulder en geen afscheid van die mensen die ons ontvallen zijn dit jaar. Geen drommen mensen om de perken tijdens de finalepartijen en geen Haringkje eten met de keurmeesters. Geen sponsoravondje en bijkletsen met de vrienden. Geen prijsuitreiking op het balkon van de Harmonie en ook niet op de foto bij Hein van den Oever. Niet even opruimen met de werkploeg op zaterdagochtend met de wallen onder de ogen. Nee, jammer genoeg moeten we een jaartje overslaan.

 

Gelukkig gloort er weer licht aan de eind van de tunnel en kijken we positief vooruit. Wat we wel doen dit jaar is de uitreiking van de Levi Pais bokaal, die we vorig jaar geïntroduceerd hebben. Dit jaar wordt deze uitgereikt aan een persoon die al sinds de jaren ’70 actief is als vrijwilliger, maar nooit op de voorgrond trad, iemand met een Lanenhart op de juiste plek. Komende vrijdag zal deze prijs in een klein gezelschap en volgens de coronarichtlijnen worden uitgereikt. De prijs is ook dit jaar beschikbaar gesteld door Vereniging Oud Harlingen.

 

Ook al wordt er niet gekaatst het blijft een prachtig onderwerp om over te schrijven en te lezen. De Harlinger Courant zal komende vrijdag de nodige aandacht besteden aan het Lanenkaatsen. Lanenkaatsen ademt historie en traditie. Vele generaties genieten al van ons prachtige evenement en zullen dat nog lang blijven doen. Over vier jaar tijdens ons 75 jarige jubileum brengen we een uniek werk uit over 75 jaar Lanenkaatsen met een tijdlijn van winnaars, achtergrondverhalen, interviews met kaatsers en liefhebbers en veel foto en beeldmateriaal. 

 

  • OPROEP: Hebben jullie nog mooie verhalen herinneringen of oude foto’s dan horen we dat graag. Je kunt ons bereiken via info@lanenkaatsen.nl

 

We zien jullie hopelijk volgend jaar weer allemaal in gezondheid terug op de Lanen!

 

Kunst & Cultuur Sport & Recreatie

Meer nieuws

Red de Hollandsche Zeilvloot

08-06-2020

HARLINGEN - Nederland heeft de grootste, nog varende historische vloot ter wereld.

Familie Jumelet stapt in PR-business

08-06-2020

HARLINGEN - Veel ondernemers, verenigingen en stichtingen proberen langzaam maar zeker terug te gaan naar de normale gang van zaken.

Boekhoudcoach en winstadviseur Ylse Sijbesma haalt Profit First naar Friesland

08-06-2020

HARLINGEN – “Ik wil heel graag dat Friese ondernemers, juist tijdens deze crisis maar ook daarna, financiële rust kunnen ervaren”, vertelt boekhoudcoach en winstadviseur Ylse Sijbesma.

Reacties

Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Greenart Production Greenart Production Food 80/20 Food 80/20 Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Karsten Wonen Karsten Wonen Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Haarmode Cats Haarmode Cats De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn IJssalon Min12 IJssalon Min12 Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Zensa Moda Zensa Moda HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad The Shamrock The Shamrock Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Fotografie Dorus Fotografie Dorus Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona De Omdraai De Omdraai Hubo-Faber Hubo-Faber Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Visie Events Visie Events BENG Evenementen BENG Evenementen Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus
De Omdraai De Omdraai De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen IJssalon Min12 IJssalon Min12 Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Haarmode Cats Haarmode Cats Hubo-Faber Hubo-Faber Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen De Lichtboei De Lichtboei Copini Opticiëns Copini Opticiëns Karsten Wonen Karsten Wonen Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires BENG Evenementen BENG Evenementen