Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma helpt u met schilderwerk voor zowel binnen als buiten, maar ook voor een nieuw kleurtje op de wand bent u bij Royce aan het juiste adres.
Lees verder...
Van Campen & Dijkstra

Van Campen & Dijkstra

Stap over naar RegioBank met onze gratis overstapservice. Loop binnen op Voorstraat 94 of bel 0517-212140 voor een afspraak.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Plus Lunenborg

Plus Lunenborg

Dé service supermarkt van Harlingen en omstreken. Hier staat de klant nog echt centraal!
Lees verder...
Grijmans

Grijmans

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen is hét platform voor alle bedrijven in en rondom Harlingen. Onderneem het in Harlingen, Welkom aan Zee!
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Havenvisie gemeentelijke havens 2022-2032 zet in op toekomstgerichte watersportstad

03-03-2022

HARLINGEN - De gemeenteraad van Harlingen heeft onlangs de Havenvisie gemeentelijke havens 2022-2032 aangenomen.

Havenvisie gemeentelijke havens 2022-2032 zet in op toekomstgerichte watersportstad Zuiderhaven - Fotograaf Ynze Braaksma

In deze visie worden hoofdlijnen gegeven voor de ontwikkeling, het gebruik en beheer van de gemeentelijke (maatschappelijke) havens in en rond het centrum van Harlingen. De kansen en bedreigingen zijn in kaart gebracht en daaraan zijn ambities met het bijbehorende tijdpad gekoppeld. Doel is dat Harlingen in 2032 een toekomstgerichte watersportstad is, aantrekkelijk voor toeristen, bewoners én ondernemers. Dé poort tussen wad en land.

 

Het is voor het eerst dat de gemeente Harlingen een havenvisie voor de maatschappelijke havens heeft opgesteld. Beheer en onderhoud van het commerciële havengebied (Industriehaven) valt onder de verantwoordelijkheid van het zelfstandige havenbedrijf N.V. Port of Harlingen.

 

Diverse functies

De havens van Harlingen worden door diverse doelgroepen gebruikt. In de Friese zeehavenstad wordt ruimte geboden aan zowel de industrie als de pleziervaart. In de Havenvisie gemeentelijke havens zijn de functies en doelgroepen benoemd, plus wat er nodig is voor de ontwikkeling tot toekomstgerichte watersportstad. Daarom zijn de kansen en ontwikkelingen op een rijtje gezet.

 

Wethouder Paul Schoute: “Trends vormen onder meer de opmars van andere vormen van watertoerisme, vergrijzing van de traditionele vorm van watertoerisme, grotere schepen en de stijgende belangstelling voor motorschepen en sloepen. Goede voorzieningen en een groeiende behoefte aan wonen op of aan het water worden ook gesignaleerd. Het is voor Harlingen belangrijk om in te spelen op de veranderende vraag naar het gebruik van de havens. Het watertoerisme (en de bruine vloot) zijn belangrijk voor de stad en ondernemers vanwege de inkomsten die het oplevert. De gunstige ligging en de nautisch maritieme uitstraling van Harlingen bieden bovendien volop kansen”.

 

Tegenover deze kansen en ontwikkelingen zijn de knelpunten en bedreigingen geïnventariseerd, waaronder schaarste in het seizoen door de toename van watertoerisme, verouderde (of niet aanwezige) stroomvoorzieningen en verrommeling door onvoldoende beleid, wat door de Havenvisie wordt ondervangen.

 

Ambities watersportstad

Om  toekomstgerichte watersportstad te worden, zijn er diverse actieplannen in de havenvisie opgenomen. Daaronder valt onder meer het uitrusten van het centrum en toeristisch gebied ten behoeve van de toeristen, het bieden van betaalbare ligplaatsen voor Harlingers dicht bij huis, maar  ook het uitbreiden van vingersteigers op diverse locaties en voldoende aanbod en mogelijkheden voor ondernemers (voor bijvoorbeeld huursloepen en kites). In het verlengde zet de gemeente in op het schoon, aantrekkelijk en veilig maken van het historische centrum, het upgraden van het voorzieningenniveau en het verbeteren van de gastvrije dienstverlening in de havens.

 

Bij de uitvoering en aanscherping van de ambities worden (in het kader van burgerparticipatie) diverse groepen gebruikers en belangstellende Harlingers betrokken.

Algemeen Bedrijfsleven Gemeente Sport & Recreatie

Meer nieuws

U2 Onair bij Omroep RSH

03-03-2022

HARLINGEN - Baby, baby, baby... light my way.

Jeugdjournaal Zeerobben

03-03-2022

HARLINGEN - Het zijn van die zaterdagen die haast niet voor komen en ze dus zo bijzonder maken.

Inloopspreekuur van Wijnaldum start weer!

03-03-2022

HARLINGEN - U bent van harte uitgenodigd om langs te komen met al uw vragen op het gebied van financiën, mantelzorg, relaties, verslaving, thuiszorg, zelfredzaamheid, minimaregelingen, huishoudelijke hulp, opvoeding en wonen.

Reacties

Haarmode Cats Haarmode Cats Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Hubo-Faber Hubo-Faber Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Karsten Wonen Karsten Wonen Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Fotografie Dorus Fotografie Dorus Beweegteam Harlingen Beweegteam Harlingen Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Copini Opticiëns Copini Opticiëns Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Zensa Moda Zensa Moda De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Plus Lunenborg Plus Lunenborg The Shamrock The Shamrock Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten BENG Evenementen BENG Evenementen Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus
Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Plus Lunenborg Plus Lunenborg Karsten Wonen Karsten Wonen Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Stichting Harlingen Sail Stichting Harlingen Sail Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Visie Events Visie Events Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje