Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma helpt u met schilderwerk voor zowel binnen als buiten, maar ook voor een nieuw kleurtje op de wand bent u bij Royce aan het juiste adres.
Lees verder...
Van Campen & Dijkstra

Van Campen & Dijkstra

Stap over naar RegioBank met onze gratis overstapservice. Loop binnen op Voorstraat 94 of bel 0517-212140 voor een afspraak.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Expert Harlingen

Expert Harlingen

Wil je meer weten over het duurzaam verwarmen van je huis met infrarood? Kom langs!
Lees verder...
Grijmans

Grijmans

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Harlinger UITagenda

Harlinger UITagenda

De Harlinger UITagenda is de centrale agenda van alle evenementen en activiteiten in en rondom Harlingen.
Lees verder...
Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen is hét platform voor alle bedrijven in en rondom Harlingen. Onderneem het in Harlingen, Welkom aan Zee!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Harlingers geven tips om beter afval te scheiden

23-02-2023

HARLINGEN - Samen met Omrin heeft gemeente Harlingen een informatieve enquête uitgezet over afval scheiden.

We wilden graag weten of de inwoners van gemeente Harlingen hun afval al scheiden en op welke manier. Ook wilden we graag tips geven en ophalen om het scheiden makkelijker te maken.
 

Bijna 380 inwoners vulden enquête in

Van de deelnemers vindt 89,4 % het milieu en duurzaamheid belangrijk. Zelfs 93,9 % geeft aan dat ze het belangrijk vinden dat we ons afval zoveel mogelijk recyclen. De belangrijkste reden hiervoor is dat het grondstoffen en energie bespaart en dat het goed is voor het milieu. Ook geven Harlingers aan dit te doen voor de toekomst van hun (klein) kinderen.
 
Van de deelnemers aan de enquête scheidt 95,6% hun afval. Vooral het scheiden van papier is populair, 97,2 % doet dit. Een minderheid van bijna 1 procent gaf aan hun afval niet te scheiden en dat ook niet te gaan doen.
 

Plastic mag in restafval

In de informatieve enquête werden tips gegeven om het afval beter te scheiden. Zo ontdekten deelnemers dat alle etensresten in de Biobak (groene container) mogen, zelfs als eten gebakken of gekookt is. Ook mogen de koffiefilters met koffie in de Biobak. Plastic, blikjes, drinkpakken en luiers mogen gewoon bij het restafval, Omrin haalt dat er door middel van nascheiding machinaal uit. Benieuwd hoe het afval het beste gescheiden kan worden? Bekijk de scheidingswijzer voor welk afval in welke bak hoort. Zo zorgt u voor een waardevolle afvalstroom.
 

Harlingers geven tips

Aan het einde van de enquête konden de deelnemers eigen tips geven voor een betere afvalscheiding. Er zijn veel tips gegeven. Bijvoorbeeld om wasbare luiers te gebruiken en een tas van huis mee te nemen bij het boodschappen doen. Een andere goede tip was om bij een bezoek aan de milieustraat niet alles in vuilniszakken te stoppen, maar in dozen. Zo kan de doos leeggegooid worden in de daarvoor bestemde bak en kan de doos daarna in de oud papier bak. Verder kunnen broodzakken goed hergebruikt worden voor bijvoorbeeld de lunch buitenshuis of het invriezen van eten. Gooi afval niet op de grond, maak vooral gebruik van de afvalbakken in de stad. Nog beter, help de mede inwoners door af en toe zelf iets op te rapen van de straat/stoep. Of leen een grijper bij de gemeentewerf voor het opruimen van zwerfafval. Samen wonen in een schone stad.
 

In 2022 meer textiel in grijze container dan in 2021

Tweemaal per jaar voert Omrin een sorteeranalyse uit. Dit wordt elk voor- en najaar gedaan. Door de analyse wordt duidelijk welk soort afval er in het restafval zit (grijze container en ondergrondse container). Uit de analyses van 2022 blijkt dat de inwoners van Harlingen het afval nog beter kunnen scheiden. In 2022 bestond 46% van het afval in de Sortibak uit het juiste afval. Dit was afval wat daar ook in hoorde. In 2021 was dit nog 52%. Het positieve is dat er in 2022 minder gft (groente-, fruit en tuin afval) in de Sortibak werd gegooid, want dit hoort in de Biobak. Er is wel een stijging van textiel in de Sortibak. Op de website van gemeente Harlingen staan de uitkomsten van de sorteeranalyses van dit jaar en voorgaande jaren.

Algemeen Gemeente Natuur & Milieu

Meer nieuws

Kickboksen bij sportschool Jiu Jitsu Kenmei

23-02-2023

HARLINGEN - Vanaf maart kun je bij sportschool Jiu Jitsu Kenmei in Harlingen ook terecht voor kickboksen.

Het Alternatief 127 bij Omroep RSH

23-02-2023

HARLINGEN - Vrijdag 24 februari is er wederom een Alternatief.

Uitslag enquête: aantal clubs vreest voor hun voortbestaan

23-02-2023

HARLINGEN - De enquête die de Stichting Sportakkoord Harlingen in samenwerking met het TeamFRL Harlingen (voorheen het Beweegteam Harlingen) en Sport Fryslân onder 37 verenigingen heeft gehouden leverde een aantal interessante uitkomsten op.

Reacties

TeamFRL TeamFRL De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn The Shamrock The Shamrock Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Fotografie Dorus Fotografie Dorus Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Hubo-Faber Hubo-Faber Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE BENG Evenementen BENG Evenementen Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Haarmode Cats Haarmode Cats Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Visie Events Visie Events Wellheat Shop Wellheat Shop Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen IJssalon Min12 IJssalon Min12 Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Copini Opticiëns Copini Opticiëns Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen CDA Harlingen CDA Harlingen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Karsten Wonen Karsten Wonen Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Zensa Moda Zensa Moda
Haarmode Cats Haarmode Cats Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor CDA Harlingen CDA Harlingen Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje The Shamrock The Shamrock Karsten Wonen Karsten Wonen Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Wellheat Shop Wellheat Shop