Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma helpt u met schilderwerk voor zowel binnen als buiten, maar ook voor een nieuw kleurtje op de wand bent u bij Royce aan het juiste adres.
Van Campen & Dijkstra

Van Campen & Dijkstra

Stap over naar RegioBank met onze gratis overstapservice. Loop binnen op Voorstraat 94 of bel 0517-212140 voor een afspraak.
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Expert Harlingen

Expert Harlingen

Wil je meer weten over het duurzaam verwarmen van je huis met infrarood? Kom langs!
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Harlinger UITagenda

Harlinger UITagenda

De Harlinger UITagenda is de centrale agenda van alle evenementen en activiteiten in en rondom Harlingen.
Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen is hét platform voor alle bedrijven in en rondom Harlingen. Onderneem het in Harlingen, Welkom aan Zee!
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.

Harlinger VOC-commandeur ontdekte de archipel in de zeventiende eeuw

11-11-2022

HARLINGEN - Calamity Islands; onbekend land van het brute Russische rijk.

Door: René Attema.

 

Op zoek naar goud, nieuwe handelsgebieden en een noordelijke doorgang naar Europa zette namens de Verenigde Oostindische Compagnie de van Harlingen afkomstige commandeur Marten Gerritsz Fries in 1643 als eerste Europeaan voet aan wal op Sachalin en bezocht hij verschillende eilanden van de Koerilen, een archipel gelegen in de verre oostelijke uithoek van Rusland. De verslechterende weersomstandigheden dreven hem terug.

 

Fries was aanleiding voor de internationaal bekende Russische fotograaf Oleg Klimov (1964) Harlingen te bezoeken en in 2020 benaderde hij mij voor zijn project; een fotoboek en een reizende tentoonstelling in Rusland en Nederland. In 2018 had ik namelijk een boek geschreven over de ontdekkingsreis van de Harlinger. Mijn tekstuele bijdrage aan zijn fotoboek betreft het verhaal van Fries. ‘Calamity Islands’ slaat op de rampzalige gebeurtenissen die de eilandengroep in de loop van de geschiedenis is overkomen.

 

Onlangs verscheen het boek. Oleg Klimov is van plan rond te gaan reizen met zijn foto’s en ook Friesland en Harlingen daarbij aan te doen voor een tentoonstelling. Het boek mag echter Rusland niet in omdat het ‘westerse propaganda’ zou zijn. Een tentoonstelling in zijn vaderland zit er dus voorlopig ook niet in. 

      

Oleg voelt en ziet de ellende, corruptie en het menselijk leed en worstelen om zich heen. Dat weet hij perfect vast te leggen in zijn werk. Ook in zijn nieuwste boek. Zijn handelsmerk zijn louter zwartwit-beelden, hetgeen zijn eigen gevoel en het drama uitstekend weerspiegelen. De grauwheid, ruwheid en de gedeprimeerdheid van veel foto’s, die overigens niet alleen maar van Oleg zijn, reflecteert de historie en huidige omstandigheden op de eilandengroep.

Rusland gebruikte Sachalin in de negentiende eeuw als strafkolonie. Niemand snapte dat een der grootste schrijvers in de literatuurgeschiedenis, de Rus Anton Tsjechov (1860-1904), in 1890 naar het verdorven Sachalin reisde om de afschuwelijke leefomstandigheden van de gevangenen te bestuderen. Hij schreef er een meesterlijk boek over; ‘De reis naar Sachalin’. Net als haar ‘ontdekker’ is de eilandengroep over het algemeen in de vergetelheid geraakt. Symbolisch staat een spookstad op een van de eilanden van de Koerilen te vechten tegen de grilligheden van de natuur, maar ook van de mens.   

 

Hoe kan het leven met zo’n goddelijk natuurlijk landschap zo ellendig worden, vraagt Oleg zich af. En hoe kan Australië, dat overigens in 1606 voor het eerst werd opgemerkt door een Nederlander, zich zo modern hebben ontwikkeld in tegenstelling tot Sachalin? Oleg gaat in zijn boek op zoek naar de antwoorden. Schrijver en professor Donald Rayfield uit Londen verhaalt over het waarom en hoe Anton Tsjechov zich naar Sachalin begaf. Hubert Smeets, journalist voor het NRC Handelsblad en historicus, schrijft over de nadelen van een imperium en gaat in op de huidige situatie in de Oekraïne.

 

Oleg Klimov runt momenteel een hotel in Kaliningrad. Hij werkte lange tijd als fotojournalist voor Nederlandse, Europese en Amerikaanse kranten en liep als oorlogsfotograaf daarbij een trauma op. Tegenwoordig werkt hij als freelance-fotograaf, maakt hij fotoboeken en verzorgt hij tentoonstellingen. En altijd is hij letterlijk en figuurlijk op zoek naar de randen van Rusland. Op de website calamityislands.com staat diverse informatie en kan het boek ook besteld worden.        

 

Algemeen Kunst & Cultuur

Terug naar Nieuws

Meer nieuws

Superrr Zondag bij fc Harlingen en Pupil van de Week Jayden trapt af!

11-11-2022

HARLINGEN - Fc Harlingen 1 speelde in het verleden al eens goede wedstrijden zonder dat dit punten opleverde, maar afgelopen zondag was juist het tegenovergestelde.

Voorbeschouwing: Zeerobben – GAVC

11-11-2022

HARLINGEN - Ex- zondagamateur GAVC als middenmoter naar Zeerobben.

Bekendmakingen van de Gemeente Harlingen week 44 - 2022

11-11-2022

HARLINGEN - Bekendmakingen van de Gemeente Harlingen van 7 t/m 11 november 2022.

Reacties

Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen CZVideoful CZVideoful Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Connexa Connexa Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas TeamFRL TeamFRL Visie Events Visie Events Hubo-Faber Hubo-Faber Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Zensa Moda Zensa Moda Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen BENG Evenementen BENG Evenementen Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Karsten Wonen Karsten Wonen Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Haarmode Cats Haarmode Cats Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten
Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Visie Events Visie Events Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires CZVideoful CZVideoful Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Karsten Wonen Karsten Wonen Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Zensa Moda Zensa Moda Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen TeamFRL TeamFRL Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Connexa Connexa Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE BENG Evenementen BENG Evenementen Hubo-Faber Hubo-Faber Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Haarmode Cats Haarmode Cats Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok
Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Zensa Moda Zensa Moda Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen BENG Evenementen BENG Evenementen Visie Events Visie Events Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas TeamFRL TeamFRL Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Connexa Connexa Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Haarmode Cats Haarmode Cats CZVideoful CZVideoful Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Karsten Wonen Karsten Wonen Hubo-Faber Hubo-Faber Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad
TeamFRL TeamFRL Karsten Wonen Karsten Wonen Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Visie Events Visie Events Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Connexa Connexa Haarmode Cats Haarmode Cats Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad BENG Evenementen BENG Evenementen Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen CZVideoful CZVideoful Hubo-Faber Hubo-Faber Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Zensa Moda Zensa Moda
Visie Events Visie Events Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Hubo-Faber Hubo-Faber Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok TeamFRL TeamFRL Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Karsten Wonen Karsten Wonen Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires