Werckpost

Werckpost

Werckpost is een dynamisch en flexibel uitzendbureau gespecialiseerd in uitzenden, werving & selectie en payrolling.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Heerlijk Harlingen

Heerlijk Harlingen

Op 9, 10 & 11 augustus verandert de Nieuwe Willemskade ook dit jaar weer in een culinair walhalla met de 5e editie van Foodfestival Heerlijk Harlingen!
Lees verder...
Plus Lunenborg

Plus Lunenborg

Bij PLUS kun je van zondag 21 april tot en met zaterdag 27 juli 2019 exclusief sparen voor Tupperware van de hoogste kwaliteit.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Herbouw Willem Barentsz

Herbouw Willem Barentsz

Vanaf 1 april kunnen de Willem Barentsz-werf en ook de Witte Swaen weer bezocht worden.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Harlinger schipper en bemanning redden Ghanese vissermannen

09-07-2019

PORT OF TEMA (GHANA) - Maandagmiddag heeft de Harlinger schipper Tjebbe Tammes, samen met zijn bemanning van de Multicat Odin van ST Marine Support, negen vissermannen van de verdrinkingsdood gered.

Harlinger schipper en bemanning redden Ghanese vissermannen Beeldmateriaal - Tjebbe Tammes

Door Tjebbe Tammes

 

Met de Multicat Odin van ST Marine Support waren we net de dag begonnen om de baggerpijpen uit elkaar te halen voor demobilisatie i.v.m. het beëindigen van de werkzaamheden in de nieuwe haven van Tema Ghana. Toen het weer omsloeg en het flink begon te regenen zijn we even gestopt met de pijpleidingen en sleutelwerkzaamheden. Na ongeveer een uur regenen werd het weer beter en dachten we weer te beginnen met ons werk, maar niets was minder waar. Na de hevige regenval sloeg het weer om naar zeer harde wind met uitschieters van 50 tot 55 knopen. De pijpenbak die op 4 ankers lag ging aan de haal en 1 anker begaf het door de harde wind. De bak draaide, maar bleef gelukkig liggen op de wind veilig achter de pier van de nieuwe Tema haven.

 

Wij lagen al met de sleepkabel paraat voor het geval er nog iets zou gebeuren en hadden vanuit onze stuurhut mooi zicht op de Atlantische oceaan. Grote golven sloegen op en over de pier. Plotseling zagen we ook een vissersbootje met drie man aan boord, welke werd overvallen door de wind en weinig tot niet vooruitkwam. Op dat moment riep de schipper van de bak ons ook met de melding dat ze de vissersbootjes verderop bij de pier niet meer zagen.

 

Dat was het moment en tevens besluit om uit te varen. We hebben zoveel mogelijk de losse spullen weggelegd en zijn naar buiten gevaren. Gelijk bij het uitvaren zagen we de eerste drie man drijven, zij waren reeds tot de havenmond gezwommen en uitgeput. De dekbemanning maakte reddingboeien gereed en konden de eerste drie aan boord trekken wat deels achter de pier nog redelijk ging.

 

Terwijl het buiten slecht was, ginegne we door. Alles vloog door de stuurhut en schuin stekend bij de zeeën op voeren we parallel aan de pier waar we nog een omgeslagen boot zagen. We benaderden deze boot en met man en macht werden de vissermannen aan boord getrokken weer drie man aan boord. Hierna gingen we door naar het laatste vissersbootje dat met drie man erin op een ankertje vlak voor de pier lag. 

 

We begonnen achteruit te naderen bij de boot, toen een grote golf de boot omsloeg. Twee van de drie mannen zwommen naar ons toe en konden aan boord getrokken worden, maar de derde jonge man bleef op de onderkant zitten. We naderden tot dichtbij de pier en gooiden een reddingboei met een lang touw eraan uit waarna we  ook deze jonge man aan boord hebben kunnen halen. 

 

Ineens hadden we negen man aan boord die heftig bibberend in de kombuis zaten. Gelukkig bleek na navraag dat iedereen aan boord was en er niemand meer vermist. We voeren naar binnen waar reeds een ambulance op de kade klaarstond. Alle negen mannen stapten in en gingen naar het ziekenhuis voor een medische check. Samen met de bemanning hebben we nog even de boel besproken en hadden allemaal een voldaan gevoel: het uitvaren had negen man van de verdrinking behoed! 

 

Tjebbe Tammes, plaatsvervangend schipper op het KNRM station Harlingen. Zijn collega's melden op Facebook "Trots zijn we op Tjebbe en zijn bemanning van de Odin op deze redding van negen mensenlevens". 

 

Algemeen

Meer nieuws

Ghanezen op bezoek in Harlingen

09-07-2019

HARLINGEN - In het kader van een uitwisseling tussen De Presbyteriaanse kerkgemeenschap uit Accra in Ghana, Utrecht en Harlingen.

Kwaliteit zonnebrillen van Serengeti

09-07-2019

HARLINGEN - Voor iedereen die graag een mooie zonnebril met super goede zonneglazen wil, heeft Copini Opticiens de collectie van Serengeti in huis.

Gorrie Lambregts winnaar op Lorris en Lykle Bokma op Deurne

09-07-2019

HARLINGEN - De vastgestelde vluchten werden uitgesteld naar de zondag.

Reacties

Ons Food&Wine Ons Food&Wine Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Anna Casparii Hotel Café Restaurant Anna Casparii Hotel Café Restaurant VVV Harlingen VVV Harlingen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE HoMMM!nga's Fijne Winkeltje HoMMM!nga's Fijne Winkeltje Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie ForHim Menswear ForHim Menswear Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Karsten Wonen Karsten Wonen Hema Harlingen Hema Harlingen Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt De Lichtboei De Lichtboei Dio Jurien Dio Jurien Haarmode Cats Haarmode Cats BENG Evenementen BENG Evenementen Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen IJssalon Min12 IJssalon Min12 Copini Opticiëns Copini Opticiëns Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Visie Events Visie Events Hubo-Faber Hubo-Faber Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Atelier de Groot Atelier de Groot
De Lichtboei De Lichtboei Haarmode Cats Haarmode Cats Fotografie Dorus Fotografie Dorus HoMMM!nga's Fijne Winkeltje HoMMM!nga's Fijne Winkeltje Atelier de Groot Atelier de Groot Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Harlinger Poffertjeskraam Harlinger Poffertjeskraam Zensa Moda Zensa Moda Visie Events Visie Events Dio Jurien Dio Jurien Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Anna Casparii Hotel Café Restaurant Anna Casparii Hotel Café Restaurant Plus Lunenborg Plus Lunenborg IJssalon Min12 IJssalon Min12 BENG Evenementen BENG Evenementen Hubo-Faber Hubo-Faber Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt